Plaketa Englezu instruktoru UČK

0
391

Dvadeset trećeg februara, povodom osme godišnjice samoproglašenja, u Ambasadi Kosova u Londonu priređen je prijem za diplomatski kor i članove britanske Vlade. Tom prilikom, kosovski premijer Isa Mustafa odao je priznanje britanskom vojnom instruktoru Džonatanu Harisonu i dodelio mu plaketu veterana UČK i borca za slobodu, proprativši to rečima: „Građani Kosova znaju vaše vrednosti i doprinos njihovoj borbi… Vi ste u najtežim trenucima stali na stranu naroda Kosova. Zauvek ćete ostati prijatelj Kosova”.

englez-uck
Mustafa i Harison

Džonatan Harison, koji se 1999. godine pridružio 138. brigadi UČK „Agim Ramadani”, tvrdi da nije učestvovao u njenim akcijama već da je samo bio instruktor Albancima.

Prvobitne aktivnosti UČK Bela kuća je ocenila kao terorističke, pa je takvom smatrala i celu organizaciju, ali je kasnije ploča promenjena, pa su SAD proglasile UČK za oslobodilačku.

Primajući plaketu, Harison je izjavio da je srećan što je doživeo takvo priznanje, jer je on „rođen u slobodi i da je sasvim prirodno da i on pomogne nekom ko želi da bude slobodan”.

Prema zakonu engleskim državljanima je zabranjeno da učestvuju u ratnim sukobima zemalja sa kojima Engleska nije u ratu. Harisonu, međutim, to je već treći put da krši taj zakon i to samo na tlu nekadašnje Jugoslavije. Bio je pre Kosova i Metohije i u Hrvatskoj i Bosni, što, izgleda, niko nije „primetio”.

Teoretski gledano, Džonatan Harison imao bi pravo i na ratnu penziju iz Prištine u iznosu od 170 evra, koju je steklo i oko 15.000 veterana UČK.

Posrbio i priredio: Vojislav M. Stanojčić

Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime