Podela Kosova: na meti tabloida svi koji su „protiv”

4
726

O podeli Kosova se intenzivno spekuliše poslednjih dana – nagoveštaji ovakve ideje dolaze i iz vrha države, a provladini tabloidi uveravaju čitaoce da se za ovo rešenje kosovskog pitanja zalažu i SAD i EU. Smatrajući da to ne bi bilo dobro, 39 nevladinih organizacija, među kojima su i organizacije Sonje Biserko i Nataše Kandić, tražilo je od šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da se izjasni protiv podele ili razmene teritorija po etničkom principu. Za Srpski telegraf ovo znači da one „za Albance traže ceo Kosmet”, dok Informer piše da su se „još jednom otvoreno stavile u službu Albanaca”.

U saopštenju koje potpisuje 39 nevladinih organizacija, međutim, tako nešto ne stoji.

Ove organizacije ističu da se protive podeli Kosova ili razmeni teritorije između Kosova i Srbije na etničkom principu, kao i da nagoveštaji mogućnosti prekrajanja granica „šalju vrlo opasnu poruku građanima Srbije i regionu da postoji realna mogućnost legitimisanja opasnog principa etničkog vlasništva nad teritorijom”.

Ovakav razvoj događaja neminovno bi proizveo lančanu reakciju i u drugim balkanskim državama i doveo do brojnih zahteva za promenama granica na Balkanu, što otvara vrata novim sukobima. Srbima i Albancima koji žive na ‘pogrešnoj strani’, ovim bi se poslala poruka da treba da se presele u ‘svoju’ etničku državu što bi moglo da dovede do još jednog egzodusa stanovništva na Balkanu”, navodi se u saopštenju.

Na pitanje da li je tabloidi ovo saopštenje valjano interpretiraju, Maja Stojanović iz Građanskih incijativa (koje su jedna od potpisnica) navodi da se saopštenje ne bavi time da li Kosovo treba da bude nezavisno ili ne, niti su ispitivali kakav stav ove organizacije imaju o tome. Poenta saopštenja je, kako kaže, poruka da do pomeranja granica ne sme da dođe.

Da Vas podsetimo:  Političari i krizna komunikacija tokom pandemije: Ne treba nam besna glava kuće nego strogi porodični lekar

Oni verovatno u tabloidima spajaju politiku Vlade sa našim pozivom da se ne podeli Kosovo, pa je to u zbiru verovatno nezavisno Kosovo„, objašnjava Stojanović.

Ovakvo pisanje tabloida, prema njenim rečima, „šalje poruku o tome koliko je Vučiću zapravo stalo do unutrašnjeg dijaloga”.

Bilo koje mišljenje koje se o Kosovu iznese napada se kroz tabloide. Ovo pisanje je primer mizoginije, kršenja etičkog kodeksa, svega što novinarstvo ne treba da bude, tako da će nevladine organizacije razmotriti da podnesu tužbu protiv Srpskog telegrafa”, navodi Stojanović.

I dok zvaničnih predloga za podelu Kosova nema, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem jula rekao da u Srbiji niko neće dozvoliti podelu „ali ne zbog toga što se plaše eventualnih posledica takvog ishoda, već zbog toga što žele da spreče Srbiju da ostvari bilo kakav uspeh”.

Nećete etničke granice i razgraničenje sa Albancima? Nema problema, da se onda spremimo za Vranje za jedno 40 godina„, rekao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić gostujući na TV Pink naveo je da od podele „ne vidi bolje rešenje”. Premijerka Ana Brnabić je istakla da je to njegov lični, a ne stav Vlade i napomenula da će Vlada „imati zvaničan stav čim budemo imali konkretan predlog na stolu”.

Konkretan predlog se, međutim, još uvek ne nazire – Vučić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da će biti teško postići kompromis sa albanskom stranom, ali da će, ukoliko se približe bilo kakvom rešenju, „u šta čisto sumnjam”, sa njim izaći pred građane.

Ljudi će biti upoznati sa svim činjenicama. Imaće vrlo jasno i precizno da se izjasne o potencijalnom sporazumu do koga bismo možda jednog dana mogli da dođemo”, naveo je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Policija u Brusu pola godine ne dostavlja izveštaj tužilaštvu o isključenju struje u vreme emisije „Život priča“

Za albansku stranu, sudeći prema izjavama zvaničnika, podela nije opcija. N1 prenosi reči predsednika Kosova Hašima Tačija da su „podela Kosova i razmena teritorija neprihvatljive”, a da on predlaže korekciju granica kao mogućnost postizanja konačnog mirovnog sporazuma.

Da podela Kosova ni pod kojim okolnostima neće biti tema dijaloga ističe i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, a kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli u intervjuu listu Danas kaže da bi „takvo rešenje bilo pogrešno iz mnogo razloga”.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je izjavio, kako navodi Politika, da je spominjanje podele veoma opasno i da „za njega podela znači rat”.

„Dobro obavešteni diplomatski izvori”

U današnjem broju Srpski telegraf na osnovu „sagovornika iz diplomatskih krugova” navodi da su velike sile postigle kompromis o pokrajini. 

Vašington i EU spremili novu mapu KiM: Preševo dele Srbi i Albaci, a sever Kosova, Bujanovac i Medveđa ostaju u Srbiji”, piše Srpski telegraf.

Neimenovani izvor ovog tabloida tvrdi i da su „Amerikanci spremni da pomognu Prišitini da prihvati ovakvo rešenje”.

Da se SAD zalaže za podelu, tvrdi i Informer u izdanju od ponedeljka. 

Tramp poručio iz Vašingtona: Podelite Kosovo, ali samo kreativno. SAD pod predsednikom Donaldom Trampom polako ali sigurno menjaju stav prema kosovskom problemu, pa sada već otvoreno pozivaju na podelu Kosova”, piše ovaj prorežimski list.

Tekst baziraju na saopštenju Američke ambasade u Prištini u kome se, međutim, ne navodi ono što Informer tvrdi u naslovu i prvoj rečenici teksta.

U tom saopštenju, koje prenosi list Koha Ditore, piše da je „normalizacija odnosa između Srbije i Kosova ključna za stabilnost u regionu i da će otvoriti put obema zemljama ka EU”.

Kako će izgledati Zajednica srpskih opština je na obema stranama da odluče – vreme je da se bude kreativan i fleksibilan – a SAD su spremne da saslušaju i podrže obe strane u nalaženju zajedničkog rešenja”, ističe se u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  Kako mediji manipulišu mozgom prosečnog čoveka

Tvrdnje tabloida ni američki Stejt department ni Ambasada SAD u Beogradu nisu želeli da komentarišu, a na pitanja Raskrikavanja nisu odgovorili ni iz Evropske službe za spoljne poslove.

Pojedini stručnjaci, međutim, smatraju da do podele neće doći. Gostujući na TV N1, nekadašnji ministar za KiM Goran Bogdanović i profesor američkog univerziteta „Džon Hopkins” Danijel Server istakli su da za takvo rešenje nema podrške EU i SAD.

Marija Vučić, Jelena Đorđević
www.raskrikavanje.rs

4 KOMENTARA

 1. Treba imati viziju i hrabrost da se suočimo sa istinom.

  Šta nas čeka za 10, 20 ili 50 godina u Srbiji?
  Hoćemo li biti manjina u sopstvenoj zemlji?
  Da li smo spremni da sada prihvatimo surovu realnost?
  Da li je slepo robovanje mitovima prošlosti zla sudbina Srba kao naroda ili postoji šansa za novi početak?

  Tek kada budemo pošteni prema sebi i drugima, moguće je doneti racionalnu odluku o kompromisu u vezi sa KiM.

  • S.Spasojević, a da se ti, u stvari ne zoveš Aleksandar Vučić? Ili, možda, Nostradamus? Pa „znaš“ šta će biti za 10, 20, 50 godina? I „imaš viziju“?
   Jer, vokabular i argumentacija, ovde napisana, je ona ista kojom želi da opravda svoju VELEIZDAJU! SVE nacije i narodi na svetu imaju svoje „mitove“! Ona je osnova (čak pre jezika i kulture), temelj jednog naroda! Narod bez mitova prestaje da bude narod. Mitovi se u osnovi zasnivaju (u našem slučaju) na realnim istorijskim događajima. Kod nekih naroda (sa plitkom istorijom) postoje i mitovi bez ikakvih realnih osnova (stotine Hrvatskih kraljeva, Ilirsko poreklo Šiptara, bogumilsko poreklo „Bošnjaka“..itd…), ali to su onda bajke i potreba da se opravda svoje postojanje kao posebnog naroda. Jer i oni znaju da narod bez prošlosti (ili onbaj ko je zaboravi) nema ni budućnost. Bolje je, onda, i izmišljena prošlost (ili, kako ti kažeš „mit“) nego nikakva….
   Zašto bi se, onda Srbi odricali svoje milenijumske prošlosti? Ili je zaboravljali?
   Drugo, a kakva je to naša surova realnost? Svetska je situacija danas bolja nego pre dvadeset godina, sa tendencijom da bude sve bolja. Zapad je u dekadenciji (i vojno i ekonomski i politički)…a to je onaj deo sveta koji nam ne želi dobro i radi na našem uništenju. Međutim, imaju još uvek dovoljno moći, da ukoliko se pomirimo sa gubitkom Kosova, nastavi sa cepanjem Srbije dok nas uopše ne bude bilo.
   Sa druge strane, sile koje su nam naklonjene (Rusija, Kina..) postaju sve moćnije i budućnost je na njihovoj strani.
   Rešenje NIJE u „rešavanju Kosovskog pitanja“ pod najhitnije, već naprotiv…zamrzavanje konflikta proglašenjem okupacije dela teritorije. I prekidom svih razgovora uz poništavanje svih dosadašnjih „sporazuma“.
   Ali, tebi se ovo sigurno neće dopasti, jer vidim da si redovan gledalac „Pinka“…ili si još jedan od sendvičara!

  • Као киша око Крагујевца. Шта би то било што нас чини „непоштенима“ према себи, коју „истину“ не прихватамо, којим то „митовима“ робујемо? Пресуда је „криви смо“, нећемо се ваљда замајавати на основу чега – не би радило у том случају…

 2. Што се тиче поделе КиМ, о томе неће одлучивати ни
  Америка, ни Русија, ни Кина… јер је СРБИЈА ОГРАЂЕНО
  БОЖИЈЕ ИМАЊЕ.
  Ако се Русија сагласи са поделом, Бог ће је поделити на
  источно и западно од Урала , а САД на северно и јужно од Сент
  Анрејске раселине и Јелосутона, тињајућег “супер вулкана“.

  Митрополија Црногорско-приморска… наложила
  ванредени пост због КиМ!
  „Молитва и пост спасли су Ниниву од сигурне пропасти,
  када је пророку Јони Господ заповедио да проповеда ту
  пропаст. “
  Пророк Јона се није дружио нити општио са иновернима,
  као Митрополит Амфилохије са архијеретиком Папом!
  Нека се Митрополит јавно поспе пепелом, због тога,
  нека се измири са Братом Артемијем, “бившим“ Епископом,
  и својим примером заслужи пред Богом и Људима, да
  Господ услиши Његов и глас Његове пастве.
  Помирење са Братом Артемијем би био догађај изнад
  сваке политичке одлуке и ујединило би сав србски народ,
  у Матици и Расејању, претке са потомцима, и јединство
  Земаљске и Небеске Србије!
  Нека јавно покуша, то ништа не кошта, не боли, а може да
  помогне,!
  Уз Божију помоћ, Владико, поведи Своју словесну паству
  на пут избављења од “АДОВИХ ЖВАЛА“!

  Драган Славнић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime