Podrum Crkvenac: Mesto gde se proizvodila najskuplja šljivovica

0
997

Podrum Crkvenac smešten je na uzvišenju sa pogledom na plodnu moravsku ravnicu i svoju tradiciju počinje 113 godina unazad, osnivanjem Zemljoradničko-kreditne zadruge 1897. godine.

Sadašnja zgrada nastala je 1929. godine kao vinski podrum zadrugara koji je mogao primiti čak 2,5 do 3 miliona litara vina. Za njim je vladala tolika potražnja da je podrum morao još pozajmljivati i dodatne sudove od samih članova zadruge. Tada je Crkvenac važio za najnaprednije selo u Resavi. Važnost delatnosti crkvenačkog Podruma najbolje oslikava činjenica da su po naređenju samog Ministra saobraćaja Kraljevine Jugoslavije Mehmeta Spaha u železničkoj stanici u Markovcu u svakom trenutku morali postojati rezervisani vagoni specijalno za potrebe zadruge iz Crkvenca.

Kapacitet podruma iznosi 150 vagona, odnosno 1,5 miliona litara rakije. Šljivovica „Bardaklija“ 45%, Lozovača 45%, kao i prepečenice spremne za izvoz u prepoznatljivoj ambalaži sa srpskim obeležjem već preko 40 godina krče put ka svetskom tržištu. Godišnji prihod od izvoza dostizao je čak i do milion dolara. Šljivovica prepečenica se izvozi na tržišta Amerike, Kanade, Australije i Evropske Unije gde joj cena u nekim slučajevima prelazi i poznate brendove viskija.

Interesantan je i podatak da je u crkvenačkom podrumu proizvedena stara šljivovica prepečenica od požegače i crvene ranke odležala u hrastovoj bačvi čak 30 godina. Nazvana je „Mistika Crkvenca“ i prodaje se isključivo putem aukcije gde je početna cena 1.100 €, a procenjena vrednost iznosi čak 2.300 € po litru.

Kao podsetnik na nekadašnju tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnju vina u ovom kraju, u okviru podruma postoji mali muzej vinogradarstva sa stalnom izložbenom postavkom. Dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, još uvek se svečano obeležava degustacijom i ocenjivanjem vina. Tada se proglašava i vinogradar godine, a biraju i najbolja vina po kategorijama.

Da Vas podsetimo:  Preletač

Već četrnaest godina unazad povodom Vidovdana podrum organizuje slikarsku koloniju „Crkvenačka paleta“ čija su platna dostupna posetiocima.

Mnogi poznati ljudi su posetili podrum Crkvenac. Tako su ambasador Indije, prvi sekretar ruske ambasade sa saradicima, brojni strani dopisnici akreditovani u Beogradu, kao i poslenici kulturne i javne reči i umetnici bili njegovi gosti.

opanak.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime