Pohvale i kritike Arijela Šarona

0
482

ŠaronAmerički predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel uputili su najdublje saučešće porodici Arijela Šarona i narodu Izraela. Oni su potvrdili svoju „nepokolebljivu posvećenost“ izraelskoj bezbednosti i cilju stvaranja „dve države koje u miru žive jedna pored druge“.

Predsednik Izraela Šimon Peres, Šaronov dugogodišnji prijatelj i politički rival, nazvao ga je „hrabrim vojnikom i odvažnim liderom“, koji je voleo svoju zemlju, kao što je i ona volela njega. U jednoj od prvih reakcija na smrt svog prethodnika, aktuelni izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je „duboku žalost“, poručivši da će sećanje na Šarona zauvek živeti u srcu jevrejske nacije.

Palestinci dele kolače na ulicama Kan Junisa u Pojasu Gaze proslavljajući smrt Arijela ŠaronaPalestinci dele kolače na ulicama Kan Junisa u Pojasu Gaze proslavljajući smrt Arijela Šarona
Palestinski lideri kritikovali su Šarona, kome su se oštro protivili dok je bio prisutan u javnom životu. Radikalna islamistička frakcija Hamas, koja sada kontroliše Pojas Gaze, nazvala ga je „tiraninom“, dok je lider pokreta Fatah Džibril Radžub rekao da je Šaron „kriminalac“ i izrazio žaljenje zato tpo mu se nikad nije sudilo pred Međunarodnim krivičnim sudom.

proslava Arijel Šaron
Palestinci proslavljaju smrt Arijela Šarona

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun nazvao je Šarona „herojom svog naroda, najpre u ulozi vojnika, onda i državnika“. Prvi čovek svetske organizacije hvalio je bivšeg premijera zbog „političke hrabrosti“ koju je ispoljio 2005, kada je Izrael jednostrano povukao svoje naseljenike i vojsku iz Pojasa Gaze.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je Šaron bio „važan činilac u istoriji svoje zemlje“, dok je britanski premijer Dejvid Kameron poručio da je Izrael „izgubio važnog lidera“.

Bivši američki predsednik Bil Klinton i njegova supruga, bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton objavili su zajedničko saopštenje u kome navode da su počastvovani što su radili sa Šaronom, raspravljali se s njim i posmatrali ga kako pokušava da pronađe pravi put za svoju zemlju.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

glasamerike.ne

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime