Pokloničko putovanje u Rusiju

1
2271
Foto: printskrin Youtube

Vratila sam se iz Rusije u nedelјu uveče, 13 maja gde sam bila dve nedelјe na pokloničkom putovanju, obilazeći ruske svetinje sa ruskom crkvom iz Toronta.. Put me je mnogo zamorio. Da nije bio sa mnom moj sin Đorđe, koji mi je mnogo pomogao, ne znam kako bih izdržala.Ja koja osam sati sedim, namah sam bila u pokretu dve nedelјe deset sati dneno. Za takve napore i u mojim godinama ( 77),nisam bila pripremlјena. Kad god posustanem i kažem da ne mogu, Đorđe kaže da sam hrišćanski vojnik i da to ne mogu da kažem, i tako, krajnjim naporom nastavim dalјe. Deca me inače zovu “christiam solger, Delta force–.Kakva je to Delta force ne znam.

Pored toga, sa nama u grupi je bio je jedan divan Englez, i Englez može da bude divan, između 60 i 70 godina koji je bio u Anglikanskoj crkvi i koji se nije složio sa liberalizacijom u crkvi. Kako mnoge pretstavke koje je pisao nisu urodile plodom, prišao je Rusima. Dvadeset šestog marta ove godine imao je operaciju na kičmi a 29 aprila pošao na ovaj naporan put. Nosio je štap na kome je bila mala okrugla stoličica koja je mogla da se postavi i u verikalan i horizontalan položaj. On bi na njoj sedeo dok smo bili u crkvi a moglo se primetiti kako uzima narkotik u određeno vreme. Na ovom putu nigde nije izostao ili rekao da ne može. Bila je takođe i jedna mlađa naša žena sa cerebralnom paralizom i spastičkim hodom koja je takođe bila svugde, bez ijednog izostanka. Gledajući njih dvoje, u daleko goroj situaciji od mene, bio mi je dodatni podstrek da izdržim.

Mislila sam da ćemo obilaziti manastire i ruske svetinje na relaciji između Moskve i Petrograda. Međutim, nisam znala da ćemo doći blizu Beloruske granice i Minska, u Pskovu, da ću biti na Borodinskom polјu, u Katinskoj šumi, na imanju Puškina u kući sv. Jovana Kronštatskog a da ne govorim o brojnim crkvama, manastirima i lavrama koje smo posetili. Bili smo u stalnom pokretu od 9 sati ujutru do sedam uveče. Nekad smo autobusom putovali po 7-8 sati kroz šumu. Na tom putu ne vidiš živo biće a o benzinskim pumpama da i ne govorim. Tako smo, da zadovolјimo fiziološke potrebe svraćali u šumu. Sveštenik kaže; “muški toalet je na levoj strani a ženski na desnoj.“ Tek sam onda bila svesna koliko Rusija ima šume i koliko je to prostranstvo. Šuma je uglavnom brezova i četinarska. Dosta kuća je izgrađeno od drveta ali to nisu jednostavne brvnare. Drvo na kućama je tako “umenički“ obrađeno i obojeno kao iz bajke

Rusima je bilo ruinirano ili potpuno uništeno 1000 crkava i manastira i Rusi su sve do jedne obnovili. Napoleon je u Katedrali u Smolensku držao konje, bolјšvici magacine sa hranom ili su jednostavno crkve i manastiri bili zatvoreni. Crkve su im velelepne, ne zna se koja je lepša od koje. Za pozlatu katedrale u Smolensku, gde je Napoleon držao konje utrošeno je 16 kg. zlata a Napoleonu je spao šešir kad je u nju ulazio. Tu je i čudotvorna ikona Bogorodice smolenske. Crkava imaju mnogo. Na jednom prostoru u Sregijevoj lavri četiri crkve do kojih možeš loptom da se dobaciš. Ista situacija je i u Kremlјu.

Na Borodinskom polјu gde je bila čuvena bitka Napoleona i Rusa podugnut je veliki manastir. Udovica generala Aleksandra Tučkova je podigla manastir u slavu svih koji su tamo poginuli. Četiri brata Tučkova su poginula u Borodinskoj bici. Bilo je mnogo mrtvih sa obe strane. Rusi su nosili čudotvornu ikonu Bogorodice smolenske na bojno polјe i njoj se molili. Napoleon je rekao da mu je to bila najteža bitka koju je ikad vodio.Žena generala Aleksandra Tučkova mnogo je volela svoga muža i uvek ga je pratila u bitkama. Kažu da je i dete rodila na bojnom polјu. Dva dana je prevrtala leševe ne bi li ga našla a on je bio potpuno raznet topovkim đulom. Tu ima i veliki spomenik poginulim Rusima koji su bolјševici srušili a Rusi ponovo podigli.

Da Vas podsetimo:  Dok mislim o nama – čemu služi pravo, a čemu pravda?

Kutuzov, veliki ruski vojskovođa stupio je u vojsku sa 14 godina a vojnu taktiku i strategiju učio je od još jednog proslavlјenog ruskog voskovođe Suvorova sa kojim je bio šest godina. U Borodinskoj bici učestvovalo je 37 generala od kojih su, verovali ili ne, bilo deset Srba. Kutuzov se povukao prema Moskvi a sa velikim brojem Rusa i iz Moskve uništavajući zalihe hrane. Izgladneli, bez hrane, ne mogući da izdrže veliku rusku zimu, Napoleon se povukao u Francusku sa ogromnim gubicima.

Katinska šuma, ogromna sa stoletnim brezama i četinarima, lepo uređena i spomenikom žrtvama rata, izgleda da još uvek krije tajnu tog pokolјa. Po jednoj verziji tu je ubijeno osam hilјada Rusa i četiri hilјade Polјaka. Međutim, Polјaci tvrde da je tu ubijeno dvadeset dve hilјade Polјaka čije ubistvo je lično Stalјin naredio.

Puškinovo imanje na obali jezera je toliko veliko sa alejama velikog drveća da samo na konju može da se obiđe. Još uvek postoji njegova kuća, sagrađena od dreveta. na obali jezera do koje vode stepenice sa zadnje strane kuće. Tu, pored kuće je i mala kuća njegove guvernate.

U Kremlјu smo videli gde Putin radi a ispred Kremlјa, na ulazu stoji vojnik u stavu mirno da sam mislila, gledajući iz dalјine, da je lutka dok nisam prišla bliže i sa njim se slikala. Takođe, nekoliko crkava na malom prostoru, ne zna se koja je lepša i bogatija od koje.

Za muzej Ermitaž u Petrogradu malo je nedelјu dana da se sav obiđe.Mislim da je to najveći muzej na svetu sa tri miliona predmeta i sa najvećom kolekcijom umetničkih slika. Bakigamska palata nije mu ni za mali nokat. Na jednom zidu velika slika Kutuzova a na drugom, dva zida slike ruskih generala i zaslužnih vojskovođa.Da ne govorim o bogatom enterijeru ruskih careva.

Letnja rezidencija ruskih careva je kao iz bajke sa velikim brojem fontana poređanih u pravoj liniji i sa prirodnim padom vode.

Naše prvo odredište bio je vrlo lusuzan hotel manastira Pokrova u centru Moskve kome na luksuzu može da pozavidi svaki američki hotel. Na ulazu je livrejisani Rus a o koferima ne treba da brineš jer ih sve raznesu po sobama. Na recepciji žene u belim maramama i teget hanjinama. U trpezariji služe Rusi u svilenim ruskim košulјama. Pored ostalih udobnosti imaju čak i kišobran za goste ako pada kiša. Zavese su im kao i carskog vremena. udobne fotelјe u foajeu.

Ruski manastiri su kao tvrđave, obično na nekom brdu, u šumi. Veći manastiri zovu se lavre od kojih u Rusiju ima četiri a mi smo posetili dve: lavru Sv. Sergija nedaleko od Moskve i Sv. Aleksadra Nevskog. Lavra Sv. Srgija je centar ruskog Pravoslavlјa, opasana zidom oko dva kilometra dugim pored ogromnog prostora za parkiranje i pomoćnih zgrada. van tog zida. Na tom prostoru su četiri crkve, bogato ukrašene na malom rastojanju jedna od druge.

Ruske crkve su brojne, bogato ukrašene, ne zna se koja je lepša od koje. Na mene je poeban utisak ostavila katedrala Vaznesenja ili Spas na krvi u Petrogradu sagrađena na mestu ubistva cara Aleksandra drugog. Crkva je u mozaiku od vrha do poda. Vrata oltara su u nekom kamenju sa Urala, bogato ukrašena da se stiče utisak da su sva u dragom kamenju. Ova crkva je imala i svoje posebno grejanje. Međutim, bolјševici su je pretvorii u magacin za namirnice. uništili originalno grejanje i izložili hladnoći koja oštetila umetničku tvorevinu. Trebalo je vremena da je Rusi dovedu u prvobitno stanje.
U ruskim crkvama se Liturgija služi svakodnevno i obično više od dva sveštenika, sa đakonima i pomoćnicima. Nјihovo pevanje je gromko, da crkva odjekuje. Mi smo jedno vreme u horu imali Rusa čiji je glas nadvisivao sve naše glasove pa smo se tome čudili. Međutim, dobih objašnjenje kad čuh pojanje u ruskim crkvama.

Da Vas podsetimo:  Pre nego što odete hteo bih nešto da vam kažem – zašto sam ostao u Srbiji

Grupu je vodio o. Vladimir Malčenko iz ruske crkve koga su njegovi parohijani a i naši koji idu u rusku crkvu iz milošte zvali “baćuška“. On je baš baćuška, pravi ruski pravoslavni svetenik sa dugom kosom savijenom u perčin. On se toliko srodio sa tim narodom a i oni sa njim da su postali jedno. Baćuška je imao raumevanje za sve, uvek spreman da sve sasluša, da nađe blagu i pravu reč za svakoga ali i da se našali kad treba, uvek vedro raspoložen. Držao je dosta do discipline i u svojm godinama, oko 70, krepko je hodao, nije pokazivao znake umora i pokazao veliku rusku izdržlјivost i spremnost za napore. Brinuo je o svakom od nas i svakom je uvek pružio ruku da pomogne da iziđe iz udobnog Mercedesovog autobusa. Poznavao je rusku istoriju i rusko pravoslavlјe i davao potrebna obaveštenja na englesom nama koji nismo govorili ruski. Bio je omilјen, uvažavan i respektovan.

Rusi su patriote, izdržlјivi i spremni za napore a uz sve to duhovan narod odan pravoslavlјu i tradicionalnim ruskim vrednostima.. Nјihova vera preživela je sve nedaće i očuvala se. Preživela je ona i strahovladu Stalјinovu i njegova gonjenja i progone. Sećam se kazivanja jednog posetioca ruskoj crkvi koji kaže da mu često misli lutaju u crkvi a Rusi su u crkvi kao u transu, svi pogruženi u molitvu.

Naročito je veliku ulogu za vreme strahovlade i gonjenja odigrala katakombna crkva u Rusiji. Tajno su se sastajali a bili su gonjeni i zatvarani oni koji su na tim sastancima otkrivani. Sećam se da sam čitala, ne mogu da se setim gde, o jednom “čudu“ koje se dogodilo jednoj Ruskinji koju je agent počeo da prati posle posete jednom Rusu, velikom duhovniku. I, taman kad je pomislila da neće izbeći nekoliko godina zatvora, namah se pored nje pojavila žena, potpuno ista kao ona, isto obučena i agent se našao u čudu ne znajući koju da prati jer je jedna otišla na jednu stranu a druga na drugu. I agent je otišao za onom drugom. Tako je Bog čuvao svoj verni narod.

Kauboji ne znaju koga su izabrali za protivnika. Da li znaju neke osnovne istine o Rusiji i Rusima.

Rusija zauzima sedminu zemlјine površine. Po veličini je najveća na svetu i ponaosob dva puta veća od Amerike, Kanade, Kine…

Graniči se sa 18 zemalјa, izlazi na 12 mora i tri okeana.

Rusija ima najveće rezerve gasa, šume, soli, pijaće vode, rakova, olova, cinka, titanijuma, nikla, gvožđa. srebra, dijamanata. Po proizvodnji nafte je prva u svetu a i velika je žitnica koja može da hrani skoro ceo svet.

Da Vas podsetimo:  Tajni život srpskog vladara iz senke

Sibirsko Bajkalsko jezero je najdublјe na svetu i najveći izvor sveže pijaće vode. Sve glavne reke: Volga, Don, Dnjepar,Jenisej, Ural, Ob. Gang, Orinoko. Amazon Temza, Sena i Odra trebalo bi da teku godinu dana da ga napune.

Transsibirska železnica , najduža železnička pruga koja spaja Moskvu sa Vladivostokom dugačka je preko 9000.00 kilometara, prolazi osam vremenskih zona, 87 gradova i naselјa, preseca 16 reka uklјučujući Volgu.

O Rusiji kao najmoćnijoj nuklearnoj sili i oružanim snagama Rusije sa najmodernijim, ubitačnim oružjem koje se odvedočilo u ratu u Siriji, neću da govorim. O tome neka govore i zaziru kauboji.

Neću ni da govorim o izumima ruskih naučnika koja u potpunosti nisu još ni obnarodovana.
Sibirska tajga je najveća šuma na svetu a planinski venac Ural smatra se najstarijim na svetu.

Rusija je primila hrišćanstvo 988 godine za vreme Kijevskog kneza Vladimira.
Ne treba zaboraviti ni ruske velikane naučnike: Lomonosova, Mendelјeva, tvorca tablice prirodnog sistema elemenata, Konstantina Ciolkovskog, oca kosmonautike
Da se ne zaboravi ni velika kulturna baština i pisci svetskog glasa:Lav Tolstoj, Fjodor Dostojevski, Maksim Gorki, Boris Pasternak, Mihail Bulgakov,Aleksndar Solženjicin, Anton Čehov, Ivan Turgenjev, Aleksandar Puškin, Mihail Ljermontov, Sergije Jesenjin….

U oblasti muzike, Petar Čajkovski, Aleksandar Borodin, Nikolaj Rimski Korsakov su stvorili ruski nacionalni stil klasične muzike komponujući simfonije, opere, balete i kamernu muziku. Nјihovi naslednici su Igor Stravinski, Dimitrije Šoštaković i mnogi drugi….
U slikarstvu ne zaostaju za italijanskim umetnicima….

Kad se sve ovo ima u vidu: prostor, bogatstvo, istorija, kultura, naučna dostignuća, oružje, savremena i sposobna vojska koja je svoju veštinu, hrabrost i profesionalizam osvedočila u Siriji, pred očima celog sveta, Rusija je nepobediva i sama sebi samodovolјna.Zar kauboji ne uče iz istorije da su na njoj polomili zube i Napoleon i Hitler a i drugi će ako se drznu da je napadnu.

Volim Ruski narod i njihovog genijalnog pretsednika Putina koji je Rusiju podigao na noge i vratio joj dostojanstvo koje je imala i koje joj pripada. Svake nedelјe u crkvi palim sveću za zdravlјe Putinu i ruskom narodu. Ali, to ima i dublјe značenje. To nije samo za Putina već i za naše Pravoslavlјe koje pravoslovi istinu o Gospodu a koje je danas ugroženo na mnogim frontovima. Dostojevski je prorokovao da će pravi lik Hristov zablistati na istoku, u Rusiji. Ja verujem u to proroštvo.

Švedski ministar inostranih poslova kaže da je Pravosavlјe opasnost za zapadnu civilizaciju. Kakva?

Sva ova neprijatelјska halabuka oko Rusije usmerena je ne samo u želјi da se dođe do ruskog bogatstva već prvenstveno protiv Pravosavlјa.

Da se potsetimo šta o ugroženosti Pravoslavlјa kaže Dr. Smilјa Avramov u svojoj knjizi “Trilateralna komisija“ za tajni sporazum u 11 tačaka koji je skloplјen između Amerike, Nemačke i Vatikana 1976 godine. I jedna od tačaka koja je nju posebno iznenadila bila je:
“Pravoslavlјe mora biti izbačeno iz svetskih komunikacija, kao religija, jer je to jedini homogenizujući momenat pravoslavih zemalјa koji ima političke dimenzije i globalizacija uz Pravoslavlјe teško će uspeti. Otuda uništenje Pravoslavlјa, ali i prodor u Pravoslavnu crkvu i bacanje teških para da bi se pridobili pojedini rukovodioci Pravoslavlјa da bi na taj način uništili srž Teologije Pravoslavlјa.“

Eto, to su uglavnom moji utisci sa pokloničkog putovanja po Rusiji. I pored velikih napora, sve je bilo vrlo vredno videti. I, kad sam se malo odmorila, da me neko pita da li bih ponovo išla na takvo putovanje, rekla bih: išla bih od sveg srca…

Dr D. Krstić

Spasovdan, 2018.

Toronto

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime