Policijska država

2
1807
Igor Vuković/Foto: intermagazin/Medija Centar

Glavni oslonac režima Aleksandra Vučića i Ivice Dačića nisu ni institucije ni zakoni. To je isključivo policija. Jedna od najodgovornijih ili najzaslužnijih za činjenicu da javne prihode najviše puni stavka “kazne, takse i penali”. Ali za ovu zastrašujuću priču u današnjoj Srbiji javni prihodi su verovatno najmanje bitni. Oduzimaju se životi političkim neistomišljenicima, hapse građani, besramno napadaju opozicioni lideri, vrši stalna represija…

Milorad Veljović savetnik za bezbednost predsednika republike Vučića, u stvari je “prvi policajac” Srbije. “Kum mafije” kako su ga nazvali novinari, svojim uticajima ne dozvoljava imenovanje načelnika Uprave kriminalističke policije, najvažnijeg mesta u policijskoj hijerarhiji. Pod UKP-om je i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). Organizovane kriminalne grupe protiv kojih bi trebalo da se bori UKP praktično su bez nadzora duže vreme. “Naprednjački” režim maksimalno je centralizovao i policiju, za čija pitanja se konci vuku iz kabineta predsednika.

Veliki broj nerazjašnjenih ubistava karakteristika je rada policije u prethodnim godinama, iako se ona trudi da pažnju skrene na osmomartovsko poklanjanje cveća i logoreika Nebojšu Stefanovića. Jeziva je tendencija prelaska mafijaških na politička ubistva. Najviše podseća na vreme komunizma, naročito na period 1944-1948 kada su “crveni” masovno likvidirali svoje političke neistomišljenike popunjavajući vile na Dedinju.

Ubistvo Olivera Ivanovića dobija nastavke. Milan Radojičić, koga predsednik Vučić, kako tvrdi, ne poznaje, postao je potpredsednik Srpske liste. Organizacije koja je srpstvo izdala više od bilo koga u novijoj istoriji. Milan Radojičić, jedan od osumnjičenih za ubistvo, dok istraga još uvek traje, avanzuje u potpredsednika. Istovremeno, nestaje novinar Stefan Cvetković, koji se bavio upravo ovom temom. Ne zaboravimo ni Milorada Nikolića iz Crvenke koji je preminuo od zadobijenih batina u policijskoj stanici jer je pisao SMS poruke protiv Vučića.

Na nestanak novinara Cvetkovića praktično svi mediji ćute, a govore o vođama opozicije kao o fašistima i šiptarima! Za kolegu nemaju samilosti. Deo su sistema. Građanski protesti protiv ubedljivo najviše cene goriva u regionu guše se najsurovijom represijom. U Lazarevcu i na drugim mestima policija brutalno primenjuje silu. Srpski telegraf objavio je imena organizatora protesta, a sluge režima, policajci, hapse građane koji učestvuju u njima.

Jasno je. Glavna poluga režima upravo je policija. Politika represije i straha postala je glavna odrednica diktatora Vučića, kome ne smetaju ni najveći kriminalci u svojim redovima, poput onih koji predvode Srpsku listu ili onih koji rukovode policijskim aktivnostima.

Rešenje se samo nameće. Drugog nema. Bunt! Narod ustaje protiv sirovih “naprednjaka”. Narod ustaje protiv diktatora, diktature i politike sile. Kada ovaj režim ode, a svi koji su kršili zakon budu procesuirani ne smemo napraviti istu grešku kao posle 5. oktobra. Razmontiranje policijske države mora biti jedan od prioriteta.

Igor Vuković

Da Vas podsetimo:  Evo dokle smo stigli: Prodaje se nacionalno blago Srbije za 80 500 dolara

intermagazin.rs/Napredni klub

2 KOMENTARA

  1. cini mi se da je novac njihov jedini cilj pa prema tome za pocetak treba zavrnuti cesmu! mozda je gradjanska neposlusnost i bojkot bilo kakavih placanja resenje ?i u tom slucaju zabraniti svim strankama i politicarima od devedesetih pa na ovamo da iskoriste to za prikupljanje politickih poena za sebe!Ne znam, ja sam samo jedan obican stolar koji radi ko konj a lose zivi!

  2. Koji narod ce da dize bunu? Ovaj koji je pre neko vece poslao 18.000.000 sms poruka za finale zadruge? Narod koji ima 700.000 clanova SNS-a i ko zna koliko jos simpatizera? Takav narod i zasluzuje sve ovo sto se desava…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime