Političke igre u Sandžaku

2
1021

muftija-i-rasim-sandzacke-novine„Kralj“ i tri „asa“

Raška oblast ili Sandžak je predmet političkih igara i „trgovine“ interesa tri lidera i političkog „kralja“ premijera Srbije Aleksandra Vučića. Predsednik vlade Aleksandar Vučić sada igra na „karte“ dr Rasima Ljajića koji je njegov ministar u vladi, i ima svoje političke interese i deo vlasti u Sandžaku. Pored njega, tu je i ambiciozni i veoma lukav nekadašnji muftija Muamer Zukorlić koji ima svoj privatni ali „sumnjivi“ univerzitet koji mu godišnje donosi oko 1,5 do 2 miliona evra prihoda i koji nema potpunu akreditaciju i nelegalni objekat univerziteta. Vlasti u Srbiji ne žele ili „ne smeju“ da ruše Zukorlićev univerzitet da se ne bi stvorila veća kriza, koja bi ugrozila stabilnost Sandžaka, ali i vlast Aleksandra Vučića. Zukorlić je u političkim igrama postao predsednik skupštinskog odbora za obrazovanje i nauku i tako je sebe zaštitio kao „beli medved“ u mogućim kriznim situacijama bar za sada. Zukorlićev „univerzitet“ je deo strategije Bošnjačke politike na relaciji Sarajevo-Novi Pazar i koncepta islamske politike, ali je i „perionica para“ u savezu Ejup Ganić, Zukorlić, Mustafa Cerić. Velike se pare i interesi okreću u ovom poslu, jer je Ejup Ganić u upravljačkim strukturama Zukorlićevog univerziteta u Novom Pazaru kao moćni sandžaklija koji je iskrvario ruke u Izetbegovićevoj vlasti tokom rata u BiH, a poznat je i kao čovek afera i korupcije i veza sa britanskim političkim i bezbedonosnim strukturama. Tu su i neki islamski, ali i britanski interesi uvezani. To dobro zna premijer Srbije i zato će pokušati „medijacijom“, a ne primenom zakona i sile da rešava spor sa Zukorlićevim univerzitetom. Politički gledano, potppredsednk vlade Srbije dr Rasim LJajić je protiv politike i interesa ni malo bezazlenog Zukorlića. Zukorlić nema političku, ali ima i dalje versku moć u Sandžaku i jak uticaj na mlade koji su mu dosta naklonjeni. Zukorlić je kritičar politike dr Rasima LJajića i pokušavao je da napravi savez sa iskusnim ali već umornim dr Sulejmanom Ugljaninom liderom u Sandžaku od 1991. godine.

Da Vas podsetimo:  Zakasnela anketa Beograđana ili „Imaš gondolu, vrati most“

Ko vlada u Sandžaku?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zna da je dr Ugljanin „stari lisac“, da ima deo vlasti u Sandžaku kao i dr Rasim LJajić i sada pokušava da pravi igru sa „tri asa“ u Sandžaku. Koja je to igra? Prvo da preko dr Ljajića održava vladinu politiku u Sandžaku i tako slabi moć Zukorlića, ali i dr Ugljanina koji je napustio klupe parlamenta Srbije sa namerama da jača svoju poziciju u Sandžaku. Duži period u Sandžaku se vodio politički „rat“ pristalica dr Ugljanina i dr Ljajića sa velikom polarizacijom interesa. Obojica su bili osnivači SDA za Sandžak i realizovali tzv. „referendum“ o autonomiji Sandžaka 1991. godine. Nakon toga dr Ugljanin postaje radikalan i odlazi u Tursku na višegodišnju neootomansku i islamsku obuku, a dr Rasim Ljajić se približava srpskoj opoziciji u prozapadnom uticaju oko dr Zorana Đinđića. Tako Ugljanjin posle 2000. godine postaje ministar u nekoliko vlada Srbije, a dr Rasim Ljajić od 2000. godine je u svim vladam SRJ, državne zajednice Srbije i Crne Gore i ministar u vladama Srbije. Između njih dvojice je stalno političko rivalstvo ali i dalje ostaje projekat Sandžaka kao autonomije u Srbiji. Ugljanin je deo vlasti u Sandžaku i opoziija dr Ljajiću koji predstavlja republičku vlast. Sada je namera premijera Srbije da privremeno udruži snage dr Ugljanina i dr Ljajića protiv Moamera Zukorlića ali i Zukorlića protiv Ugljanina. Zukorlić je mlađi od obojice i opasniji, ali sada vešto koristi sukobe Ugljanina i LJjajića za svoje šire i dublje pozicioniranje.

Strategija „zavadi pa vladaj“ ili državna nemoć?

Premijer Srbije se igra sa „tri asa“ da bi po strategiji „zavadi pa vladaj“ svu trojicu držao pod političkom kontrolom. Premijer je dr LJajiću kao visprenom političaru dao značajnu poziciju vlasti i moći da upravlja moćnim ministarstvom trgovine, spoljne i unutrašnje i telekomunikacija, gde se okreću velike pare i interesi. Istovremeno je Zukorliću dao poziciju u skupštinskom odboru da bi „balansirao“ prema jačanju neoislamske i vehabijske politike koja je primećena kod Zukorlića. Zukorlić je obrazovan i „lukav“ koji igra između verskog i političkog uticaja i bliskosti sa islamsko-bošnjačkim strukturama u BiH i Saudijskoj Arabiji. Politički „lisac“ dr Sulejman Ugljanin ima dobre veze sa Erdoganovom partijom u Turskoj, ali i korektne odnose sa Hašimom Tačijem i političarima u Albaniji. Postoje opcije lokalne saradnje dr Ugljanina i dr Ljajića u Sandžaku da bi se primirio „politički rat“ dvojice nekadašnjih saradnika i osnivača SDA za Sandžak, a protiv politike Muamera Zukorlića koji predstavlja moguću pretnju svojom „avanturitičkom“ i nepredviljivom politikom. Državana politika ima dosta slab uticaj u Sandžaku i sada premijer Aleksandar Vučić sa „tri asa“ igra politički poker ili šahovsku simultanku.

Da Vas podsetimo:  Za isti novac Stari, Novi i još jedan most

Geopolitički interesi u Sandžaku?

Interese prema Sandžaku imaju Turska i Erdogan, Saudijska Arabija, ali i političke strukture u BiH, Albaniji i Kosovu. Sandžak je „meki trbuh“ odbrane interesa Srbije, važan geostrateški „čvarak“ u odnosima Srbije i Crne Gore, ali i interesa Srbije na Kosovu. Politika „Velike Albanije“ i tzv. „Kosovo Republike“, Sandžak vidi kao deo svog uticaja, a Turska kao istorijski ostatak Turske imperije i „sandžaka“ kao admniistrativne oblasti nekadašnje Otomanske imperije. Pojedine države pre svega Velika Britanija ali i SAD, zainteresovano prate dešavanja u Sandžaku. Treba podsetiti da je na Londonskoj konferenciji u avgustu 1992. godine doneta odluka o formiranju tri komisije OEBSA (Za Vojvodinu, Sandžak i Kosovo). Rezultat je status Kosova i „krčkanje“ Vojvodine i Raške oblasti-Sandžaka, što znači model „Predkumanovske Srbije“. Premijer Srbije Aleksandar Vučić igra veoma zamršenu igru sa „tri asa“ koji mu na kraju mogu oduzeti „krunu“ sa glave ako se sva trojica udruže zajedno. Za sada su korisni interesi i sukobi „svako sa svakim“, ali je veliki rizik da spoljni interesi budu moćni i da dođe do „velike integracije“ i dogovora „tri ili dva asa“ protiv „kralja“ i Srbije.

kresovic

Tomislav Kresović

vidovdan.org

2 KOMENTARA

  1. Koliko novca ste dobili za ovo sranje od članka? Najpre kakvu to krunu i kakav je kralj jedan slabić i marioneta poput Vučića? Dosetili ste se kako da operete Vučićevu političku nesposobnost, pomanjkanje autoriteta , ugrožavanje državnosti RS na njenoj teritoriji i pokušaj izazivanja verske netolerancije? Mnogo je on mudar i pametan što je osvedočenog islamskog ekstremistu i neprijatelja Srbije Zukorlića postavio za predsednika skupštinsskog odbora za obrazovanje RS. Mnogo je on pametan što priznaje da se zakoni u RS primenjuju selektivno i da će nekom pravoslavcu, katoliku, protestantu ili poštenom muslimanu, iscediti i dušu i imanje proganjajući ga, samo zato što ga ne štite neke ekstrmene grupacije? Pa time priznajete da u Srbiji ne postoji vladavina prava a dajući značaj jednom kvazi islamisti dovodite u konfrontaciju vernike i savesne muslimane sa ostalim etničkim i verskim grupacijama u Srbiji. A to što vernike muslimane i otpadnike od muslimanske vere, ekstremiste tipa Zukorlića, po vašem umnom zaključku, kralj pokeraš Vučić suprotstavlja međusobno, može , vašeg pokeraša, da košta gubitka partije ali Srbiju nažalost, mnogo više.

    Ne urgiram za objavljivanje svog komentara jer mislim da je to stvar vaše uređivačke politike , zanima me samo, da li neko namerno otežava dostavljanje komentara koji kritikuju aktuelnu politiku i aktuelne političare u Srbiji.

    Mnogo uspeha u radu i srdačan pozdrav,

    Gordana

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime