Političko samoubistvo Aleksandra Vučića

1
1071

Premijer za svog savetnika dovodi Tonija Blera, ratnog zločinca koji je zagovarao bombardovanje Srbije

1_174921Bivši premijer Velike Britanije uskoro će se naći u Srbiji u svojstvu savetnika aktuelnog srpskog premijera. Šta je to moglo da natera Vučića, koji je Blera počastio nadimkom „pederski isprdak“ na saradnju sa istim?

Šesnaest godina nakon operacije „Saveznička snaga“ ime Entonija Blera ponovo se izgovara među Srbima. Bler je, podsetimo, u vreme bombardovanja Jugoslavije bio premijer Velike Britanije, i zdušno je podržavao NATO agresiju.

– Moramo se pokrenuti kako bismo zaštitili hiljade nevinih ljudi, žena i dece od humanitarne katastrofe – govorio je on u britanskom parlamentu 23. Marta 1999. godine.

Javnost u Srbiji se tada, s pravom, zapitala šta je bombardovanje do takođe humanitarna katastrofa? To je, između ostalih, bilo i mišljenje srpskih radikala, a iz tog mišljenja je 2005. godine pero Vojislava Šešelja proizvelo knjigu „Engleski pederski isprdak Toni Bler“. Recenzent te knjige bio je Aleksandar Vučić, tada sekretar Srpske radikalne stranke i veliki protivnik Blerove politike.

Danas su se okolnosti znatno promenile. Aleksandar Vučić prešao je dug put i od sekretara radikala došao je do pozicije premijera Srbije. Uspinjanjem po političkim lestvicama, Vučić se radikalno, stepenicu po stepenicu, oslobađao i balasta svojih prethodnih stavova. Nekada je sa Šešeljem grmeo o granici Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica. Preciznije, na Otadžbinskom kongresu SRS održanom 2000. godine, rekao je sledeće:

– Mi ni tada ni danas nismo hteli i nećemo ništa što je tuđe, hoćemo samo ono što je naše, srpsko, a to jesu i taj Karlobag, i Ogulin, i Karlovac i Virovitica, i sve te srpske zemlje.

Međutim, odmah nakon izlaska iz SRS i osnivanjem SNS, rešio je da mu ta izjava ne odgovara, makar ne u političkom smislu, te je pokušao da to negira. Na njegovu nesreću, ostao je video zapis, na koji su mu pažnju skrenuli novinari. Suočen sa tim, donekle je priznao da je tako govorio.

Da Vas podsetimo:  Srba je uvek bilo dovoljno za podele a malo za jedinstvo

– Moguće je da sam zaboravio da sam to nekad izgovorio. Nikad nisam verovao da su Split i Dubrovnik srpski, ali sam verovao i sada verujem da su srpski Banjaluka, Bijeljina i Trebinje, kao što sam u vreme postojanja Srpske Krajine verovao da je Knin srpski. Dobro, ako su našli jedan snimak, naći će i drugi, ali ja sam o tome govorio najmanje od svih – preneo je njegovu izjavu list „Alo“ 2008. godine.

Kako je zaboravljen Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica, tako je zaboravljeno i da je Bler „pederski isprdak“ kako su ga imenovali Vučić i Šešelj. Čovek koji je strahovao od represije divljih Srba danas u tu istu Srbiju dolazi u svojstvu direktnog savetnika Aleksandra Vučića za pitanja reformi zdravstva, školstva, pravosuđa, infrastrukture i ekonomije.

– Ukoliko bi Kosovo bilo ostavljeno na nemilost Srbima i njihovoj represiji, izvesno je da bi se nemiri širili u Albaniji, što bi destabilizovalo Makedoniju, sasvim izvesno i BiH, a dalje bi se verovatno proširili u Grčku i Tursku – govorio je takođe Bler u britanskom parlamentu u vreme dok su bombe razarale nebo nad Jugoslavijom.

isprdakEntoni Bler je u svojim memoarima posvetio vleiku pažnju svojoj „misiji“ na ovim prostorima. Kako je preneo britanski radio, čini se da Bler ne žali ni zbog jedne odluke iz tog vremena; žao mu je, na primer, zbog toga što su NATO-ovi avioni tokom bombardovanja pogodili jedan civilni konvoj – ne navodi i koji. On je napisao i da mu je žao što je u bombardovanju Beograda stradala i kineska ambasada. Bler takođe priznaje da, kako je napisao, niko ne može da kaže da su problemi Balkana sada rešeni, ali da ovaj prostor, koji je više od veka bio sinonim za nestabilnost barem ima šansu za bolju budućnost.

Da Vas podsetimo:  Više auto-puteva nego slobodnih dana za otvaranje?

Bivši britanski premijer očigledno i dalje smatra da je on taj odlučujući faktor koji će Balkanu doneti mir, i zbog toga je prihvatio poziciju koju mu nudi Aleksandar Vučić. Njegova reputacija u Srbiji je izvesna i nepopravljiva. Čak je i u rodnoj Velikoj Britaniji ocenjen kao ratni zločinac. Ostaje pitanje kako će se ova vest odraziti na reputaciju premijera Srbije, budući da međunarodna štampa to već ocenjuje kao „političko samoubistvo“.

Dnevno

1 KOMENTAR

  1. Zar Tonija Blera nije nasa Vlada (u kojoj je Vucic bio neki ministar) pred 5.oktobar i izbore osudila na 20 godina zatvora pred nasim sudom zbog podsticanja agresije,ubijanja civila, unistavanja imovine? Nesto su posle ubrzo mutili oko ponistavanja presude, ne znam sta se desilo sa time, ali stani, bez obzira na presudu ti si radio protiv moje zemlje, mog naroda, mene, unistavao nasu imovinu!
    Umesto da ga uhapsi, on se rukuje sa njime i placa mu stotine hiljada ili vec miliona eura za usluge?
    Mene je stvarno ali sad stvarno sramota sto nisam uzela motku u ruke pa u zgradu Vlade, obojicu da izbacim kroz prozor direkt na rusevine bombardovane zgrade Generalstaba! A onda u MUP za usi tamo da ih obojicu uhapse, pa u zatvor! Ne, ne! U Kovin, pa nek se tamo dogovaraju!
    A jos vise me je sramota sto oni koji su izgubili nekoga u tom bombardovanju cute! Eeeej, placamo savete coveku koji je nagovarao sve da nas bombarduju!
    A najvise me je sramota sto je ovaj brutalno licemarni isfrustrirano dezorjentisani sluzavi sifonjer jos premijer!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime