Politika SAD prema Srbiji i Srpskoj

„Domino strategija“

1
1101

zastaveVučić u „sendviču“ dva predsednika – Dodika i Nikolića

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić je u nezavidnoj poziciji po svoj „evropski“ rejting, jer je u „sendviču“ nacionalno jakih ličnosti, predsednika Srbije Tomislava Nikolića povodom njegovih izjava oko krize na Kosovu i „slanja vojske“ u odbranu Srba na Kosovu, kao hipotetičkoj ali manje realnoj opciji i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kome su uvedene sankcije SAD i prete mu i mere izopštenja iz jednog broja država EU. Predsednik vlade Aleksandar Vučić sada je u teškoj situaciji da brani evropski i nacionalni put Srbije i interesa Republike Srpske gde je Srbija garant Dejtonskog sporazuma. SAD, odnosno odlazeća Obamina administracija preko ambasadorke SAD u Sarajevu, uz podršku administratora za BiH Valentina Incka, donela je odluku o ličnim sankcija prema predsedniku RS Miloradu Dodiku. Ove sankcije su oblik izolacije predsednika RS od moćnih država, pre svega SAD kao moćnog faktora donošenja Dejtonskog sporazuma i namenjene su ne samo za kompromitaciju Milorada Dodika, već i za njegovo demisioniranje uz krizu u Republici Srpskoj i pritiska koji bi mogao da dovede do velike krize i konfrontacija. Sankcije prema predsedniku RS Miloradu Dodiku od strane odlazeće administracije SAD su u funkciji političkog pritiska na Republiku Srpsku, ali, sa druge strane imaju i pritisak na Srbiju.

Dodik „remetilački faktor“ i slamanje RS?

Milorad Dodik je već dugo „trn u oku“ svim dosadašnjim ambasadorima SAD u BiH, uz planiranje opcija vid političkog prevrata u Republici Srpskoj i zavođenje vanrednih mera uz preporuku vlasti u Sarajevu ambasade SAD i administratora odnosno Visokog predstavnika Valentina Incka. Sprema se Dodiku prvo izolacija, pa onda kompromitacija; sledi politički obračun opozicije protiv njega uz medijsku satanizaciju i kriminalizaciju do plana svrgavanja s vlasti i novih izbora u RS. Izjava predsednika Dodiika oko mogućeg referenduma o samostalnosti RS je samo motiv. Cilj je urušavanje Republike Srpske, ali i pritisak Srbije i njene vlasti da se distanicira od Milorada Dodika. Ova mera administracije SAD Baraka Obame pred sam odlazak je na neki način i ispunjenje zahteva Izetbegovićeve strukture u BiH da se Dodik stavi pod međunarodni pritisak i da bude izopšten i izolovan. To će se brzo preneti na institucije u Republici Srpskoj, a onda se planira izazivanje političkih i socijalnih protesta uz zahteve za odstupanje Dodika s vlasti. Ovakvo postupanje je istovremeno i pritisak na Vladu Republike Srbije koja podržava Milorada Dodika zato što je Srbija garant Dejtonskog sporazuma. Američka opcija je slabljenje Republike Srpske već duži period. Očekuje se reakcija nove administracije Donalda Trampa, ali je ona za sada nepoznata bar u narednih nekoliko meseci. Tako je na političkoj sceni BiH otvoren pravi politički „hladni rat“ Sarajeva i Banja Luke uz podgrejavanje situacije vlasti u Zagrebu i „balansiranja“ vlasti u Srbiji

Da Vas podsetimo:  Velja Nevolja opalio šamar Danilu Vučiću, zato je došlo do obračuna

Zapadni „svilen gajtan“ za Vučića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštava da ne namerava da uvodi sankcije Miloradu Dodiku koji u Srbiji ima imovinu i ugled. To isto misli i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji dobija kritike iz vrha SNS za svoje izjave o Kosovu i zaštiti državnih interesa. Predsednik vlade Aleksandar Vučić javnost Srbije drži u dilemi da li će se ispred SNS i koalicije kandidovati za predsednika Srbije; da li će podržati kandidaturu Tomislava Nikolića ili će biti neko „treće rešenje“. Ruski zvaničnici izdaju saopštenje da neće dozvoliti ugrožavanje Republike Srpske i predsednika Dodika, te se i ova američka odluka može tretirati kao međusobni obračun Vašingtona i Moskve na Balkanu i u BiH. Istovremeno i američka ambasadorka u Prištini odobrava da Priština šalje svoje specijalne snage ROSU na sever Kosova bez odobrenja KFOR i NATO i stvara veliku napetost koja može da dovede do međuetničkih sukoba. Predsednik vlade Srbije se sada nalazi pred velikim iskušenjima da „prati“ ili „skrati“ tonove Brisela i Vašingtona oko Republike Srpske i predsednika Milorada Dodika, kao i da „izoluje“ odnosno politički „penzioniše“ Tomislava Nikolića. Pažljivo posmatrano, predsednik vlade i lider SNS Aleksandar Vučić ukoliko bude pustio niz vodu Milorada Dodika i(ili) Tomislava Nikolića i sam će uskoro biti demisioniran. Pad predsednika RS Milorada Dodika koji bi bio, uz eskalaciju sukoba i kriza u Srbiji, siguran je politički pad Aleksandra Vučića, ali i ukupna destabilizacija Srbije i regiona. Urušavanje Tomislava Nikolića je cepanje SNS, jačanje politike dr Vojislava Šešelja i neizvesnost Vučićeve vlasti. Vučić sada bira između svoje vlasti i odricanja od Dodika i Nikolića. To je taj smišljen plan, „svilen gajtan“ za Aleksandra Vučića ispred nekih moćnih država EU i SAD. Sada treba razuma, hladne glave, ali i političke hrabrosti da se preseče. Kriza u Republici Srpskoj i na Kosovu je put u šire konfrontacije na Balkanu i u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Korona bukti, a strategije nema

Tomislav Kresović

1 KOMENTAR

  1. Кресовић не одустаје од покушаја да бесловеснима прода теорију велике америчке завере против Вучића. Ево већ три године му стежу омчу око врата, и никако да отегне. И успут опет поставља тог издајника свега српског на исту страну са истинским борцем за своју државу и Србе, Додика, да би нацртао Вучићу ореол српског вође, без којег ће све да се сруши – ахаха ха ха!! Кресовићу, па то не можеш да продаш напредном петогодишњаку! Питам се да ли се икад запиташ како ћеш људима гледати у лице сутра кад ова напредњачка мора постане историја?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime