Polovina mladih u Srbiji nema posao

1
711

Veliki_problem_nezaposlenost_mladihSvaka druga mlada osoba u Srbiji nema posao, a mladi koji su zaposleni izloženi su različitim oblicima eksploatacije, podaci su istraživanja „Mladi u Srbiji 2015“.

Na okruglom stolu „Kako žive, u šta veruju i čemu se nadaju mladi u Srbiji?“, koji su organizovali SeConS grupa za razvojnu inicijativu i Friedrich Ebert fondacija, predstavljeni su rezultati tog istraživanja.

Koautorka istraživanja i studije Dragana Stanojevića kazala je da četvrtina stabilno zaposlenih i petina mladih koji istovremeno rade i školuju se rade više od 50 sati nedeljno, često bez nadoknade za prekovremeni rad.

Ona je dodala da 7,4 odsto mladih u Srbiji istovremeno radi i školuje se, a nefleksibilnost sistema obrazovanja čini dve trećine mladih u velikoj meri materijalno zavisnim od roditelja.

Koautorka istraživanja i studije Smiljka Tomanović kazala je da je obrazovna nejednakost među mladima u Srbiji očigledna i da se generacijski prenosi.

„Mlada osoba čiji roditelji imaju završenu osnovnu školu ima 4,2 puta manju mogućnost da završi srednju školu, a čak 79 puta manju mogućnost da stekne više ili visoko obrazovanje“, kazala je ona.

Istraživanje koje je tokom 2015. godine SeConS grupa za razvojnu inicijativu sprovela na reprezentativnom uzorku u Srbiji pokazalo je da je stepen formalnog učešća mladih u politici, pre svega iskazan kroz članstvo u političkim partijama, među najvišim u Evropi.

Pretpostavlja se da je to članstvo instrumentalno, s ciljem lakšeg pronalaženja posla, s obzirom da su mladi pretežno pasivni, a ne aktivni članovi stranaka.

„Mladi u Srbiji su gotovo ujednačeno pozicionirani na skali levica-desnica. Najviše veruju vojsci i verskim organizacijama, a manje političkim institucijama – skupštini, vladi i političkim partijama“, piše u saopštenju.

novaekonomija.rs

1 KOMENTAR

  1. ako u srbiji nema posla onda ga nema nide ima sela dosta napustenih pusto sve otvori mili moj farmu i pcele gaji to je dobra zarada med cisti tesko naci i tu mozes nositi hrvatu crvenu i belu kosulju nakupi pcele po planinama i kosnice sam napravis i pravo u napusteno selo srbije i eto para sretno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime