Poraz lažova

1
846

bela-kuca-640x346Kažu da ono što nije bili u medijima, nije se ni dogodilo. Čini se, da je veliki broj onih koji u to veruju. Pre svega u medijima. Ali dogodilo se ono čega nije bilo u medijima, pobeda Trampa u SAD. I šta ćemo sad medijski i marketinški stručnjaci?

Sto puta ponovljena laž, postaje istina. Postoje oni koji u to veruju i oni koji ne veruju. Oni koji vladaju medijima, globalnim, pa i ovim srpskim, ne samo da veruju u to, već veruju u sopstvene laži kao da su istina.

Slušali smo mesecima, više od godinu dana, da gospodin Tramp nema nikakve šanse na predsedničkim izborima. Srpski mediji, ali i mediji na prostoru bivše Jugoslavije, navijali su za gospođu Klinton kao da se predsednik SAD bira na Balkanu, u balkanskim medijskim krčmama, a ne u najmoćnijoj državi na svetu.

Nisu se skidali sa ekrana; ovladali su i drugim medijima; samoproglašeni eksperti koji su prognozirali da Tramp nema šanse da postane republikanski predsednički kandidat, takođe da nema šanse da se Britanci na referendumu izjasne za istupanje iz EU, da Tramp nema nikakve šanse na predsedničkim izborima… U svakom trenutku oni su pokazali zavidno neznanje i elementarnu neobaveštenost. Ni manje zemlje od Srbije ni više eksperata za svetska, a naročito američka pitanja.

Bio sam iznenađen kad sam video koliko su oni iznenađeni zbog pobede Trampa.

Pre tri nedelje telefonom mi se javio prijatelj iz Amerike i kada sam mu rekao da su mediji u Srbiji, već tada, gospođu Klinton proglasili za pobednika i predsednika, on mi je rekao da su to uradili i mediji u Americi, jer im je isti gazda, i tamo i ovamo! Rekao mi je da će Tramp pobediti jer glasači hoće promene. Inače, moj prijatelj je bivši aktivista republikanaca, putuje po Americi zbog prirode posla i dobro zna raspoloženje naroda. On se, kao i gotovo svi američki Srbi, opredelio za Trampa, zbog politike Klintonovih prema Srbima… Ali to je duga i poznata priča, vratimo se medijima.

Da Vas podsetimo:  Hrvatski dužnosnici - neostvarene erotske poete

Posle š26779_vucic-bela-kuca_foka zbog glatke pobede Trampa, i činjenice da su potpuno promašili, isti ljudi, isti eksperti, nastavljaju da navijaju za gospođu Klinton, najavljuju „obojenu revoluciju“ i stvaraju utisak da, mada je pobedio, mada mu je protivnik čestitao pobedu, to jest priznao poraz, pobednik neće ući u Belu kuću. Isto je u Americi, Srbiji ili bilo kojoj zemlji.

Mediji koji su navijali za jednog kandidata bili su plaćeni da to rade. Da li će i posle poraza nastaviti da vode istu medijsku politiku, zavisi od onoga ko ih plaća, od „gazde“, koliko još novca želi da „investira“ u njih. Oni koji su finansijski podržali jednog kandidata suštinski su vlasnici tih medija pa su tako novac, koji su uložili u medije, platili sami sebi. Koliko bude novca, toliko će biti propagande.

Hobotnica je poražena, gladna, pa mlatara pipcima, davi sve što uspe da dohvati.

Oni „eksperti“ i „medijski“ stručnjaci koji su prognozirali pobedu gospođe Klinton, sad prognoziraju da predsednik Tramp neće moći da ostvari predizborna obećanja ni na ekonomskom ni na međunarodnom planu. Postavljaju besmislena pitanja i razrađuju besmislene teorije.

Tramp je najavio popuštanje odnosa između Rusije i Amerike. To je razljutilo vodeća srpska glasila i trbuhozborce „žute ološ-elite“. Zašto? Popuštanje u odnosima SAD i Rusije, umesto pretnje apokaliptičnim ratnim sukobom, okretanje ka ekonomskoj saradnji, odgovara Srbiji (koja je decenijama pred potpunim uništenjem) pre svega jer neće morati da se opredeljuje za jednog od svoja dva velika saveznika u dva svetska rata. Ako se opredeli za jednog, onda je meta za drugog. Zašto to ne odgovara?

klinton-vucic1Sličnu situaciju smo imali u Srbiji u maju 2012. Mediji su zdušno navijali za tadašnjeg predsednika. Nisu se birala sredstva. A onda je usledio šok. Favorit je izgubio. Isti, koji su tada (2012.) doživeli šok, zbog poraza onoga koji je njih plaćao da lažu i vode antisrpsku propagandu, pali su u „nesvest“ jer je 9. novembra opet izgubio kandidat (ovog puta u drugoj zemlji) koji njih plaća. Pre izbora pričali su kao da su pali s Marsa, sada su se osvestili i teraju po starom modelu. Posle maja 2012. oni su, sa Marsa, prešli na stranu pobednika i, od tada do danas, presudno utiču na medije. Hoće li i sada preći u pobednički tabor i kako to izvesti? Kako javnost da zaboravi ono što su do juče pričali?

Da Vas podsetimo:  Nova „meka moć“ Srbije: Strah od Brene u Zagrebu, dok riječki pankeri prže u Beogradu

Pobeda Trampa je u svakom slučaju poraz lažova, onih koji veruju da je sto puta ponovljena laž istina, oni koji veruju da je laž istina. Srbi razmislite malo o tome. Jeste li za laž ili istinu? Hoće li lažovi upravljati našom sudbinom?

Mnogo je pitanja koja u sebi sadrže odgovor.

Dragan Kolarević

Dragan KOLAREVIĆ

www.vidovdan.org

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime