Porodica Tajem arapskog porekla već 30 godina živi u Nišu…

0
718

Nišlijka Iman Tajem čiji je otac Palestinac je na Medicinskom fakultetu upoznala supruga Hajtama iz Jerusalima pre 30 godina i odlučili su da u Nišu osnuju porodicu. Imaju troje dece, a posebno su ponosni na najstariju ćerku Laru koja je bila najbolja iz srpskog jezika i priprema se za republičko takmičenje.

Već 30 godina porodica Tajem koja je arapskog porekla živi u Nišu i kažu da su zadovoljni životom u ovom gradu. Iako imaju isto poreklo, Iman i Hajtam su se slučajno upoznali na studijama još 1989. godine i odlučili da Niš bude mesto u kome će osnovati porodicu.

Ja sam rođena u Nišu i tu sam živela prvih 9 godina. Onda sam sa mamom koja je isto iz Niša i tatom koji je Palestinac iz Jordana, živela u glavnom gradu Amanu do 18. godine i onda sam se ovde vratila da studiram. Medicinu sam studirala, ginekolog sam po struci. Tu sam upoznala supruga, uzeli smo se i odlučili da živimo ovde. On je Palestinac iz Jerusalima, došao je ovde da studira Medicinu i tu smo se slučajno upoznali – priča Iman.

Imaju troje dece i svi su rođeni u Nišu – najstarija je Lara koja ima 13 godina, Maja ima 10, a Kamal 8 godina. Srpski im je, kažu, maternji jezik, pored arapskog koji su uporedo učili i oba jezika govore odlično.

Njen suprug se brzo privikao na život u Nišu, dodaje Iman, jer su Arapi i Srbi jako slični.

Ja nisam mnogo morala da se navikavam, ja sam tako odgajana, pripadam dvema kulturama i meni nije bilo strano, a moj suprug se lako privikao jer ima mnogo sličnosti između srpskog i palestinskog naroda. Gostoprimstvo, to što su i jedni i drugi veseljaci, druželjubivost, to smo preneli i deci – ističe Iman.

Da Vas podsetimo:  Neophodni su posebni programi podrške zapošljavanju mladih u ruralnim područjima

Porodica Tajem je posebno ponosna na Laru, koja je ove godine bila najbolja od svih učenika sedmog razreda na takmičenju iz srpskog i biologije. Ovog meseca je očekuju republička takmičenja i nada se sličnom uspehu. Voli da uči, ali smatra da je za njen uspeh zaslužan i talenat, kao i to što je ljubav prema srpskom jeziku nasledila od bake koja je nastavnica u penziji, a biologiju je zavolela zahvaljujući roditeljima.

I drugari iz škole „Car Konstantin“ su ponosni na nju i često je pitaju da ih nauči nešto o arapskoj kulturi.

Drugare zanima sve o meni što se tiče moje druge kulture, moje druge polovine, a i meni je zanimljivo da ih upoznam sa drugom kulturom. Ja govorim i arapski i često me pitaju da ih naučim neku reč ili da nešto kažu i to im je jako zanimljivo. Učim i engleski i nemački. Mislim da je moja velika prednost što sam bilingvista i vodim se time da što više jezika znam da će mi to olakšati mnogo stvari u budućnosti – priča Lara.

Još nije odlučila čime će se baviti u budućnosti, jer kaže da želi da iskoristi svoje znanje iz srpskog jezika, nasledi baku i bude nastavnica, ali je zanima i medicina. Lara ističe i da je jako vezana za Srbiju i da bi tu volela da živi i radi, ali i da proputuje ceo svet i iskoristi to što zna više jezika.

Kaže i da svaki letnji raspust sa bratom i sestrom posećuje rodbinu u Jordanu, a posebno vole da odu u Jerusalim jer je to kolevka svih vera.

J. Adamović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime