Poruka mržnje na srpskoj školi na Kosovu i Metohiji

0
600
Foto: Printscreen

U školi u selu Gojbulja u opštini Vučitrn ponovo su ispisani grafiti UČK, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava da je to treći put u nekoliko dana da albanski esktremisti sprovode akciju zastrašivanja srpskog stanovništva.

  • Ono što se proteklih dana događa srpskim stanovnicima sela Gojbulja u opštini Vučitrn jeste najogoljeniji pokušaj prisilnog iseljavanja – navodi u saopštenju Kancelarija za KiM.

Podsećaju da je grupa ekstremista najpre 27. aprila pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono u Gojbulji, zatim je 29. aprila polomila prozore na školi i ispisala grafite UC CK, koji su u međuvremenu prekrečeni, da bi sinoć vandalizam bio ponovljen.

  • Svi apeli stanovnika Gojbulje policiji da ih zaštiti od grupe eksteremista ostali su bez efikasnog odgovora, što još jednom potvrđuje da Srbima južno od Ibra bezbednost i život bez straha nisu garantovani – navodi Kancelarija za KiM.

Kancelarija za KiM pozvala je Srbe u Gojbulji da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije, a predstavnike međunarodnih misija da preduzmu najodlučnije mere kako bi se „divljanje ekstremista zaustavilo, jer nadležni organi privremenih institucija u Prištini to očito ili nisu spremni ili nisu sposobni da učine“.

Kažu da serija incidenata u Gojbulji pokazuje da je Kosovo i Metohija, nakon dve decenije deklarativnog rada Prištine i međunarodne zajednice na stvaranju multietničkog društva, i dalje tamna mrlja na mapi Evrope i zona u kojoj nekažnjeno bujaju šovinizam i nasilje.

Da Vas podsetimo:  Ujedinimo napore za odbranu svetinje u Njujorku!
Izvor: Šajkača

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime