Poslednji pozdrav Mihailu Kalašnjikovu

0
860

kalasnjikov_sahrana1

U Iževsku – gde je živeo i ostvario sva svoja dostignuća – biće podignut memorijalni kompleks posvećen Mihailu Tomofejeviču Kalašnjikovu

Legendarni ruski konstruktor oružja – Mihail Timofejevič Kalašnjikov – sahranjen je u Moskvi uz najviše državne i vojne počasti.

Tvorac neprevaziđenog automata AK-47 i još 150 modela i modifikacija streljačkog oružja sahranjen je na Federalnom vojno-memorijalnom groblju, uz prisustvo više hiljada ljudi.

Sahrani je prethodilo pravoslavno opelo.

Od generala Kalašnjikova – dvostrukog Heroja socijalističkog rada, Heroja Rusije, dobitnika Staljinove i lenjinove nagrade, tri Ordena Lenjina, Ordena za zasluge pred Otadžbinom, Ordena Revolucije, Ordena Svetog apostola Andreja Prvozvanog i mnogih drugih – oprostio se i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. On je odar položio buket bordo ruža i poklonio se velikom čoveku, a potom je porazgovarao sa njegovim dvema kćerkama i sinom.

kalasnjikov_sahrana

Zajedno sa Putinom su se od Kalašnjikova oprostili i ministar odbrane Sergej Šojgu, šef predsedničke adinistracije Sergej Ivanov i drugi državni i vojni rukovodioci.

Svoj prvi pištolj-mitraljez Kalašnjikov počeo je „crta“ još 1941. Godine, ali mu je svetsku slavu doneo automat AK-47 koji je u naoružanju 55 zemalja, a u Ginisovoj knjizi rekorda se i dalje vodi kao najrasprostranjenije oružje na planeti. On je bio baza za više od 100 unifikovanih modela automatskog streljačkog oružja.

Kalašnjikovu u čast ove godine je na bazi čuvene vojne fabrike „Ižmaš“ formiran koncern „Kalašnjikov“.

U Iževsku – gde je živeo i ostvario sva svoja dostignuća – biće podignut memorijalni kompleks posvećen Mihailu Tomofejeviču Kalašnjikovu.

fakti.org

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime