Postignut dogovor predstavnika BiH o primeni presude iz Strazbura u slučaju Sejdić-Finci

0
1483

U Briselu postignut načelni dogovor predstavnika BiH o primeni presude iz Strazbura – da svi građani mogu biti ravnopravno birani u Predsedništvo i Dom naroda.

brisel_sejdic_finciPolitički predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata iz BiH danas su u Briselu postigli načelni dogovor o primeni presude Evropskog suda za ljudska prava, s ciljem da se poštuje ravnopravnost svih građana i da svaki građanin, bez obzira na etničku pripadnost, može biti biran u Predsedništvo i Dom naroda.

Kako je saopštio evropski komesar za proširenje Štefan File, dogovor je načelno postignut i biće konačno uobličen i potpisan 10. oktobra na novom sastanku u Briselu.

Prema tom dogovoru, Predsedništvo BiH bi se sastojalo od tri neposredno izabrana člana, i to dva iz Federacije BiH, i jednog s teritorije Republike Srpske.

Kad je reč o Distriktu Brčko, to bi bila jedna izborna jedinica iz dva dela i građani RS i Federacije bi mogli da biraju one koje žele iz oba dela izborne jedinice.

Ove promene treba uneti u Ustav BiH da bi se „udovoljilo legitimnim težnjama konstitutivnih naroda i ‘ostalih’ čime bi se uvažili međunarodni standardi, piše u tekstu sa sedam načela koji su danas u Briselu potpisali predstavnici vodećih političkih stranaka BiH.

Dokument su potpisali Milorad Dodik iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske, Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke, Bakir Izetbegović iz Stranke dmokratske akcije, Martin Raguš iz Hrvatske demokratske zajednice 1990, Dragan Čović iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, Zlatko Lagumdžija iz Socijaldemokratske partije BiH i Mirsan DŽonlagić iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Oni su se u Briselu sastali u sklopu dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji kojim je predsedavao File. Evropski zvaničnici danas su u Briselu nastojali da političke vođe iz BiH ubede u nužnost dogovora o sprovodjenju presude „Sejdić-Finci“ jer bi, u suprotnom, BiH ostala bez polovine sredstava iz evropskih fondova. Mogući su gubitak 50 miliona evra iz fonda IPA u idućoj godini i dalji zastoj u pridruživanju BiH Uniji.

Da Vas podsetimo:  ALBANCI ILI ŠĆIPETARI - U vezi njihove semantike

Evropski sud u Strazburu naložio je BiH u slučaju „Sejdić i Finci“ iz 2009. da iz Ustava i Izbornog zakona izbaci odredbe koje predstavnicima nacionalnih manjina onemogućavaju kandidovanje na izborima za člana Predsedništva BiH i Doma naroda državnog parlamenta.

izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime