Potpuno razbijena ukrajinska brigada

0
670

19799

KIJEVSKA hunta je konačno počinje da shvata da njena „antiteroristička akcija“ protiv Luganske i Donjecke republike postaje – bure baruta na kome sama sedi.

Snage DNR jutros rano su opkolile i potpuno razbile kod sela Zelenopolje ukrajinsku 24-tu motorizovanu brigadu čije je stalno mesto dislokacije u Lavovu, duhovom i političkom centru ukrajinskih unijata. Ustanici su u napadu koristili i višecevni raketni bacač „Grad“.

Njihov štab je saopštio da se ukrajinska kolona kretala paralelno sa granicom sa Rusijom – sa namerom da okruži teritoriju pod kontrolom DNR. Pri tom je naglasio da je kolona „potpuno razbijena“ i da je protivnik imao 20-30 ubijenih.

Ubrzo je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Zorjan Škirjak priznao da je lavovska brigada imala „više od 30 poginulih“ i naglasio da konačni broj ubijenih može da bude i veći.

Ministar odbrane Donjecke republike Igor Strelkov oko podne je izjavio: da je ukrajinska vojna kolona kod Zelenopolja „razneta“, ali nije operisao nikakvim brojkama ubijenih i ranjenih. Istovremeno je ukazao da su njegovi specijalci i artiljerija ukrajinskom garnizonu na aerodromu Donjecka naneli „značajne gubitke“.

Jedan od komandira kijevskog „majdana“ – sotnik Vladimir Parasjuk – objavio je na svojoj Fejbuk-stranici: „Samo što sam dobio veoma neprijatnu vest. Ruski bojovnici su jutros u pet sati kod sela Zelenopolja iz „Grada“ tukli po našim momcima iz 24-te mmotorizovane brigade. Veliki broj ranjenih i ubijenih. Veze sa brigadom nema, sve je spaljeno. Pojačanje im ne stiže“.

Parasjuk je napisao o oko 30 ubijenih i preko 100 ranjenih.

Iz drugih izvora se saznalo da je među ubijenima i pukovnik Igor Momot, zamenik načelnika Istočne regionalne uprave pogranične službe Ukrajine.

Međutim, ovo uopšte nisu jedini gubici snaga hunte na istoku.

Da Vas podsetimo:  I UKUS I IZGLED Jednostavan zebra kolač

Kako je objavila Oksana Čigrina, portparol Luganske republike, njeni borci su pored grada Perevaljsk oborili još jedan jurišni avion (lovac-bombarder) ukrajinske armije.

Pre obaranja, ukrajinski avion je na pozicije ustanika ispalio četiri rakete.

Snage LNR su početkom jula već srušile dva aviona ukrajinske armije. Nekoliko dana ranije: snage Donjecke republike – još jedan, za vreme borbi oko grada Snježnoje, na istoku DNR.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime