Povodom preimenovanja ulice u Beogradu OGLASILA se porodica Blagoja Jovovića

2
686
Foto: printscreen

Zbog preimenovanja Zagorske ulice u Zemunu u ulicu Blagoja Jovovića njegova porodica uputila je pismo zahvalnosti zameniku gradonačelnika Beograda. Pismo prenosimo u celini.

Poštovani,
supruga Gladi Miko, sin Gavrilo, ćerke Jadranka, Marija i Karina Jovović želimo da Vam se zahvalimo na Vašoj inicijativi za imenovanje jedne od važnih ulica u prestonici republike Srbije, gradu Beogradu, u čast ratnog borca i heroja našeg supruga i oca g. Blagoja Jovovića.

Drago nam je da Republika Srbija i grad Beograd ne zaboravljaju svoje heroje.

Ta inicijativa omogućava da progovori pravda i da se prepozna istorijska istina i važnost koju je imao planirani i hrabri atentat koji je naš Blagoje učinio protiv ratnog zločinca poglavnika Ante Pavelića.

Ovaj herojski čin je izvršen uz pomoć i drugih patriota Srba iz Buenos Ajresa.

Istaknimo samo očinski blagoslov koji je Blagoje imao od strane sveštenika Radojice Popovića.

Naš dragi Blagoje je morao da živi čuvajući tu tajnu u tišini svoje porodice više od pedeset godina sve dok ga mitropolit Amfilohije, prilikom njegove posete manastiru Ostrogu, nije nagovorio da otkrije istinu svima.

Blagoje je do poslednjeg daha preživljavao duboko emotivno sudbinu svog naroda u široj otadžbini u toku poslednjih ratnih događanja u bivšoj Jugoslaviji, a naročito sudbinu svetog Kosova i Metohije, i tako je i predao svoju dušu Bogu.

Dvadeset godina nakon smrti Blagoja Jovovića, ovaj Vaš projekat i priznanje uzdižu lik Blagoja Jovovića na nivo velikih sinova srpskog naroda i ostavljaju njegov lik na pravo mesto u istoriji kao primer na kojem se uče pokoljenja.

Njegov primer je pre svega svedočanstvo o ljubavi prema svojoj Otadžbini i Crkvi, srpskim vrednostima koje su mu usadili njegovi preci i primer snažne posvećenosti sećanju na ogromni broj nevinih žrtava koje je srpski narod podnio u NDH i posebno u koncentracionom logoru Jasenovac.

Da Vas podsetimo:  Ima li spasa za Srbe

Još jednom srdačno zahvaljujemo Vama, članovima skupštine grada Beograda i svima koji su ovaj svečani čin omogućili.

Voljeli bi da jednog dana, kad to prilike budu dopustile, porodično posetimo grad Beograd i da vam se i lično zahvalimo.

Porodica Jovović,
grad Rosario, Republika Argentina.

Izvor: opanak.rs

2 KOMENTARA

  1. Значи улица ће добити име по човеку који је извршио неуспешан атентат на Анту Павелића.

    • Vaš komentar je zlurad i delimično tačan. Rana koju je Jovović zadao Paveliću nisu nikada zacelele i sigurno su doprinele njegovoj smrti. Po meni je to kazna veća od ubistva.
      Gospodin Jovović je priznanje zaslužio svojom akcijom i delom protiv zlotvora, taman i da nije dalo nikakvog efekta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime