Pravoslavlje je borba!

0
1078
Foto: printscreen

Često čujem ”nije hrišćanski, treba okrenuti drugi obraz” ili ”ako si pravoslavac ne može borba, već ljubi bližnjeg svoga”. Žao mi je što mnogi tako tumače Pravoslavlje. Ipak ja sam mišljenja da Pravoslavlje treba da nas podigne i da nam krila, a ne da nas parališe.

Mnogi se začude kada vide Ikonu Hrista sa mačem iz manastira Dečani iz 1335. godine. Pomisli čovek da je greška jer Isus nigde nije predstavljen sa mačem. Ne radi se o nekakvoj grešci već o rečima iz jevanđelja ”Nisam došao da donesem mir, nego mač.” (Matej 10, 32-42, 1). Naši preci su imali mnogo pragmatičniji pogled na veru.

Vladika Nikolaj je ovo objasnio rečima:

”Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. Tako je rekao Gospod. Čitaj kao da je rečeno: nisam došao da izmirim istinu i laž, mudrost i glupost, dobro i zlo, pravdu i nasilje, skotstvo i čovečnost, nevinost i razvrat, Boga i mamona; nego sam doneo mač da rasečem i odvojim jedno od drugoga, da se ne mešaju.

Apostol Pavle savetuje: uzmite mač duhovni, koji je reč Božja. A sveti Jovan gledao je u viziji Sina Čovečijega usred sedam svećnjaka – i iz usta njegovih izlažaše mač oštar sa obe strane. Mač što iz usta izlazi šta može biti drugo do reč Božija, reč istine? Taj mač je doneo Isus Hristos na zemlju. Taj mač je za svet, spasonosan, a ne mir dobra sa zlom. I onda, i sada i uvek zauvek.”

Kao što vidite mač je reč, mač je istina, mač je ne slaganje sa onim što je loše, mač je prezir onog ko ne čini kako treba.

Da Vas podsetimo:  Maska

”Okreni drugi obraz” i ljubi ”bližnjeg svoga” je načelo koje se odnosi na nama bliske osobe. ”Ko tebe kamenom ti njega hlebom” je takođe načelo milosrđa. To je princip, ali to ne znači da nećeš braniti porodicu ili zemlju kada je napadnuta. Biti dobar ne znači biti glup, a biti Pravoslavac pre svega znači biti borac za dobro.

Ikona svetih ratnika iz manastira Hilandar, 17. vek, Dimitrije, Đorđe, Artemije i Prokopije.
Ikona svetih ratnika iz manastira Hilandar, 17. vek, Dimitrije, Đorđe, Artemije i Prokopije. / Foto: printscreen

Borba za svoj identitet, običaje i uređenje zasnovano na pravdi mora biti neprestana. Pre svega se misli na duhovnu borbu – rečima, delima, udruživanjem, angažovanjem, ne gledanjem u stranu, odupiranjem i na druge načine. Naravno, fizička borba je na poslednjem mestu kada stvarno druge opcije nema. Borba nije samo spoljna, već i borba za dobro u sebi.

Eto htedoh da kažem da biti Pravoslavac ne znači da smo ”deca cveća” ili pristalice Gandija. Baš naprotiv.

Miloš Stanić
Izvor: milos.io

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime