Pregurajte proleće bez virusa, prehlada i avitaminoze!

0
792
Foto: pixabay

Da biste održali normalno stanje zdravlja u periodu nedostatka vitamina, morate pratiti određena pravila. Uz ove savete možete zaštititi sebe i svoje zdravlje.

Izmenite svoju ishranu

Sa dolaskom proleća, veoma je važno da pregledate svoj meni i maksimalno uključite vitamine. Dakle, „pravo“ prolećno povrće su šargarepa, repa, kupus (sirov i kiseo), celer, beli luk, bundeva, crni luk. Obavezno pripremite od ovih proizvoda raznovrsne salate, jedite ih sa pavlakom ili biljnim uljem. Takvi obroci su bogati vitaminom E, koji je takođe neophodan za asimilaciju vitamina A. Ako je moguće, koristite sveže ili zamrznute bobice: borovnice, maline, crne ribizle, brusnice i dr. U proleće je takođe poželjno piti napitke koji su bogati vitaminima.

Imajte na umu da nijedan proizvod ne sadrži potpunu količinu vitamina, tako da prolećna ishrana mora biti raznovrsna. Da biste to učinili svaki dan dodajte nove proizvode u svoj meni – biljke i bobice. Pokušajte da ne jedete istu hranu dva dana zaredom, pripremite nešto novo.

Bavite se sportom

Fizička aktivnost takođe pomaže u prevazilaženju avitaminoze, preciznije, rešava simptome kao što su zamor i nedostatak energije. Ako nemate mogućnosti, ne morate ići u teretanu. Biće korisno čak i da se bavite svakodnevnim vežbama i postepeno dodajete opterećenje.

Šetajte na otvorenom

Ljudskom telu je potreban vitamin D, koji možemo dobiti od sunčeve svetlosti. Zbog toga, čim se pojavi prolećno sunce, obavezno se prepustite češćim šetnjama na svežem vazduhu.

dnevno.rs/Ženski magazin

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime