O „dobrim namerama“ predsednika

0
637

SUD ODBACIO MEDJUSOBNE TUZBE HRVATSKE I SRBIJE

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ima puno poverenje u dobre namere predsednika Tomislava Nikolića u vezi sa platformom o Kosovu i Metohiji i da nema ništa od njihove svađe.

Vučić je na B92 rekao da je platforma predsednika ozbiljan tekst o kojem će se razgovarati nakon njegovog povratka iz SAD, gde putuje početkom juna, i da će se, ukoliko bude postojala mogućnost da se nešto realistički primeni, sa tim izaći u javnost.

„Želimo da razmotrimo platformu zajednički, da vidimo šta ćemo sa tim da radimo. U potpunosti razumem predsednikovu nameru. Moramo da pronađemo ne ono što će nekome da se dopadne, već ono što je najbolje za Srbiju”, rekao je Vučić.

Na pitanje kakve je reakcije zapadnih političara dobio kada je reč o platformi predsednika Republike, Vučić je rekao da je stav izrazito negativan i da je to jedna od stvari o kojoj će sa Nikolićem morati da razgovara.

„Ne zato što moramo da se dodvoravamo bilo kome. Mi vodimo politiku suverene i nezavisne zemlje. Niko ovde nije došao da deli packe u Srbiji. Srbija je poštovana svuda u svetu zato što je postala pouzdan partner, ispunjava svoje obaveze, ali i zato što zna svoja prava i kako da ih zaštiti”, rekao je Vučić i dodao da će to biti jedna od važnih premisa na osnovu koje će doneti zaključak.

Na pitanje – da li ima sukoba po pitanju platforme sa predsednikom Nikolićem – premijer je rekao da nema govora o tome.

„Spreman sam da ga saslušam, ne zato što sam uplašen kako bi to izgledalo, već zato što sam uplašen za budućnost zemlje. Moj posao je da se ponašam odgovorno”, rekao je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili o uzurpaciji srpske imovine

On je dodao i da mu nije stalo ni do dominacije unutar Srpske napredne stranke i da to znaju svi koji ga poznaju, te da nema govora o tome da je na delu nekakav sukob sa Nikolićem.

„Od tih sukoba nema i neće biti ništa”, poručio je Vučić.

Upitan – da li Nikolićevu platformu vidi kao prepreku na evropskom putu – Vučić je rekao da to ne vidi na taj način, jer je siguran da i Nikolić želi nastavak evropskog puta iako, ocenio je, taj put nije popularan u Srbiji.

On je, govoreći o odnosu sa Nikolićem, rekao da nikad neće zaboraviti da je predsednik u teškim momentima za vladu, kad su donošene najteže mere, bio uz vladu.

On je istakao da vlada vodi spoljnu i unutrašnju politiku, ali da oko važnih pitanja postoji saglasnost.

„Najbolje je da sačuvamo jedinstvo i zajednički izlazimo pred međunarodne institucije i organe”, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da još nije doneta odluka o poseti Srebrenici, da će to biti tema razgovora na državnom nivou, ali da smatra da svakako treba učiniti nešto što nije samo slikanje i gluma.

„O tome ćemo da razgovaramo i da vidimo šta je to što može da bude relaksacija, a šta može da pravi dodatne probleme, da vidimo šta je to što nije samo slikanje i gluma”, rekao je Vučić na B92 upitan da li planira da ode u Srebrenicu.

Vučić je rekao da znamo šta se desilo u Srebrenici, da to nikad nećemo skrivati, kao i da je Srbija one koji su učestvovali u izvršenju zločina uhapsila.

„Ali, ako tamo bude trebalo da očekujemo izjave pojedinih zvaničnika koji misle da vređaju Srbe i Srbiju… Da vidimo kako je sve zamišljeno, pa ćemo o tome konačnu odluku naknadno da donosimo”, rekao je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Teško do Nemačke „na crno“: Kakva je sudbina srpskih gastarbajtera

Izjavio je da je puštanje drona sa zastavom velike Albanije nad stadionom u Beogradu za vreme utakmice dve reprezentacije bila nedvosmislena i organizovana politička provokacija i da i on i premijer Albanije Edi Rama znaju ko je to učinio.

Premijer je ukazao da su Albanija i albanski narod u ekspanziji, i ekonomskoj i političkoj, i da moramo da vodimo računa o tome da imamo veoma dobre odnose i da nastojimo da u toj zemlji imamo što veći broj investitora kao i trgovinski suficit.

Kako je rekao, zna da bi mnogi voleli kada bi rekao da neće da ide u Albaniju i da bi rekacija bila „to, ako si im rekao”.

„Ali, to ne bi bilo u interesu Srbije”, istakao je, mada je svestan da mu ta odluka neće doneti političke poene.

Na konstataciju novinara da je bilo i teških reči i iz Tirane, ali i iz Beograda, uključujući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da zemlje treba da se ujedine protiv velike Albanije, Vučić je zapitao šta je loše u toj izjavi, koju, inače, lično nije pročitao.

„To je lepo rečeno”, primetio je premijer.

Naglasio je da Srbija ne može lidera radikala Vojislava Šešelja da vrati u Haški tribunal, a da se prethodno ne ispoštuju sve procedure.

„Nije Srbija Fedex ili De-ha-el”, primetio je premijer.

Rekao je da Srbija još nije dobila zvaničan zahtev Haškog tribunala o vraćanju Šešelja u Hag i da će na taj zahtev odgovoriti čim on bude dostavljen.

Naglasio je da nema sumnje da su odluke o vraćanju Šešelja u Srbiju i zahtev za njegovim povratkom „krajnje nemoralne”, dodavši da u politici „na nemoralne odluke morate da razmislite kako da odgovorite”.

„Orvel je rekao – „urliči sa vukovima da bi spasao svoju glavu”. Ne nameravam da učestvujem u urlikanju čopora, koji misli da nemoralnim odlukama može da promeni svet”, rekao je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Ribnjak u Vuči: Oaza mira, domaće hrane, prirode, druženja i ljubavi prema ribolovu

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije odredila je Sašu Obradovića da u njeno ime vodi postupak po pitanju vraćanja Šešelja.

On je ukazao da je čudna ta žurba sa vraćanjem Šešelja, ako se ima u vidu da je on u Hagu proveo deset godina bez donete presude.

„I kakva je sada to žurba, ako nije neka politička želja da se u Srbiji izazove politička destabilizacija”, primetio je Vučić.

On je podsetio da je Šeselj počeo da prima hemoterapiju, na 14 dana po tri dana, upitavši šta će se desiti ukoliko se vrati u Hag, i tamo premine.

„Onda će Vlada Srbije da bude ubica, ja ili neko drugi. Dajte da vidimo sve to, kakvo mu je zdravstveno stanje, šta im je namera, šta zakoni kažu. Nećemo ugroziti ni evropski put Srbije, niti poštovanje međunarodnog javnog prava, ali ovde postoji bezbroj procedura o kojima moramo da razgovaramo u Hagu”, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime