Premijeru, vrati nam razbojnike!

0
571

2014-12-27_230841Da li predsednik srpske vlade uistinu veruje u ono što govori? Naime, dobija se utisak da on ponekada gubi kompas i da se ponaša veoma „nekonvencionalno“. Takva komunikacija s okolinom mogla bi da prođe veoma lepo kada bi srpski premijer bio umetnik ili možda filozof koji pokušava da presloži Lajbnicove monade ili da dvostruko negira Veberov antipozitivizam. Ipak, kada se radi o čoveku koji je dobio mandat da upravlja zemljom očekivalo bi se da on obema nogama stoji čvrsto na tlu. Zapravo, teško je razumljivo, da on, kao nesporni Vođa, počinje da priča bajke, u koje danas i deca teško da bi mogla da poveruju.

Šta to znači kada predsednik vlade kaže da je „oduzeo državu od razbojnika i vratio je građanima“? Od kojih razbojnika? Gde se ti razbojnici nalaze? U Srbiji ili van Srbije? Ako su ti razbojnici – koji su posedovali srpsku državu – stanovnici Srbije, kom „esnafu“ pripadaju: političkom, privrednom, trgovinskom, policijskom ili čisto kriminalnom (mafijaškom)? U stvari, nikako se ne može reći da su razbojnici vladali jednom zemljom, a da niko ne zna (pa izgleda ni sam predsednik vlade) kako oni izgledaju i u kom sloju srpskog društva se kreću (ili su se kretali)?

Razbojnik od koga je nešto oduzeto mora imati svoje ime i prezime. On nikako ne može biti imaginarno biće ili persona inkognita. Da li su ti razbojnici ljudska bića, duhovi, vanzemaljci? Šta su sve ti razbojnici pokrali ili opljačkali od građana Srbije? To možemo znati jedino ako nam se kaže šta je od tih, maglom zaogrnutih razbojnika, oduzeto i vraćeno narodu ili državi. Ali, takva informacija nigde ne postoji.

Da Vas podsetimo:  Svaka druga čistačica školuje decu na državnom fakultetu, a tek svaki četvrti političar

Neprikosnoveni srpski lider voli da se bavi imaginacijom, mistikom, okultizmom čak. Zašto? Pa, valjda, zato što vidi da mu to prolazi u javnosti. Narod to voli. Tako im život prolazi u rebusima i zagonetkama, koje se nikako ne mogu odgonetnuti, jer u njima nema ničega što bi se moglo pronaći. Ezoterija, meditacija, dosezanje „viših“ nivoa svesti nije za svakoga – poručuje nam srpski premijer. Građanima tako ostaje samo jedno – da veruju svom Infalibilnom na reč.

2014-12-27_230525Realnost je, čini se, sasvim drugačija. Običan čovek nikako da shvati u kakvoj se sreći iznenada obreo. Na njegovu žalost, taj obični srpski građanin bi hteo da se vrati tamo gde je nekada bio. Ako je ikada igde bio. Premijeru, vrati nam razbojnike! Sve dok Srbijom vladaše razbojnici, građani su nekako (kako tako) uspevali da sastave kraj sa krajem. A sada, kada im je AV vratio državu, junački je otevši iz ruku nevidljivih razbojnika, oni više nemaju ni za hleb.

Silno zbunjen, građanin Srbija se češka iza uha: Ko mu sada zavlači ruku u džep, ako su razbojnici dolijali onako kako  Vođa tvrdi? Da veliki AV nije nešto pobrkao? O kakvoj Srbiji „s neba“ on priča? Da li o „nebeskoj“ Srbiji, kada narodu kaže:

„Spustio smo Srbiju sa neba na kome se ne radi, na zemlju na kojoj se teško radi.“

Ama, Najveći od Najvećih, šta to radiš? Vrati nas gde smo bili pre tebe, jer tada nismo bili toliko gladni, žedni, goli i bosi, kao što smo danas s tobom. Lepo je što znamo da nam sada ostaje da teško radimo? Ali u paklu u kome se danas nalazimo, a koji nismo mi zaslužili, nema gde da se radi, pa te ponizno molimo:

Da Vas podsetimo:  U Tami Blago – Sveta gora nadomak Beograda

Vrati nam bar jedno, po tvojoj volju: ili Nebesku Srbiju ili razbojnike!

Za www.koreni.rs

D. Gosteljski

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime