Preorali srpske grobove, podigli spomenik UČK!

0
682

korisha2Albanci oteli imovinu porodice Janković u selu Koriša kod Prizrena i uništili sve pravoslavno.

Od srpskog groblja napravili su park sa velikim spomenikom u slavu UČK, zasadili drveće i postavili klupe. Tu se odmaraju, tu ima se deca igraju. Spomenici pravoslavaca su uništeni, a kosti naših predaka skupljene su i bačene negde na periferiju”, priča za „Večernje novosti“ Marko Janković iz kosmetskog sela Koriša udaljenog četiri kilometra od Prizrena.

U ovom drevnom gradu, nekadašnjoj prestonici cara Dušana, Janković je boravio krajem maja. Tamo je otišao kako bi overio očev testament, kojim stari Janković deli imanje u Koriši na dvojicu sinova – Marka i Dragišu.

Ali Albanci su bili brži. Imanje Jankovića su napre bespravno prisvojili, a zatim ga podelili na dva placa i na oba sagradili nove kuće.

”Naše stare kuće su srušene. Dom moje porodice u kom sam proveo detinjstvo, kuća mog strica, svi naši pomoćni objekti. Sve je porušeno i uništeno”, navodi Janković.

On priča da ni on ni druge srpske porodice nisu hteli da prodaju kuću u bescenje. Nuđeno im je od 200 do 500 evra po aru. Odbili su, a to Albance nije sprečilo da u srpske posede uđu kao da su njihovi.

”Priča se da imaju neke falsifikovane ugovore o kupoprodaji imanja. Njihove institucije izdaju potvrde da jhe zemlja albanska. „Potpisuju“ ugovore sa mrtvim ljudima. Tamo sve može”, kaže ovaj prognanik sa Kosova.

Jankovića je beskrajno rastužilo kada je video da je njegov voćnjak , u kome je bilo 220 stabala jabuka, potpuno uništen. Lakše bi mu bilo , kaže , da Albanci to obrađuju, ubiraju plodove…samo da nije propalo.

Janković se sa porodicom se sela odselio 1999. godine kad su iz tog mesta otišli svi Srbi.

Da Vas podsetimo:  Zagorkine Šik-šajkače – od tradicije napravila prestiž

magacinportal.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime