Presuda UČK teroristima sledeće nedelje

0
1016

Pretres protiv šiptarskih terorista, a za ubistvo petorice srpskih vojnika iz zasede, kod karaule Košare septembra 1998. godine, završen je pred Osnovnim sudom u Nišu. Presuda naredne nedelje.

Lozanka-radoicicNakon više odlaganja, pokušaja prebacivanja predmeta sa jednog na drugi sud, neodgovornog i nepotpunog izveštaja forenzičara, ubeđivanja da od slučaja odustane majka jednog od vojnika na čiju inicijativu je suđenje pokrenuto „jer počinioci nisu dostupni sudu“, pretres je konačno završen 9. februara iznošenjem završne reči, tužioca i branioca a izricanje presude sudija je zakazao za 17. februar.

Iako je slučaj jedinstven, od izuzetne važnosti i može biti značajan pokretač nekih drugih procesa za zločne počinjene nad Srbima na KiM, interesovanje za njega apsolutno ne postoji ni u jednoj društvenoj sferi Srbije.

Lozanka pred zidom plača, jer razume bol.
Od predstavnika medija „naravno niko nije bio prisutan“ kaže za KM Novine Lozanka Radoičić, majka vojnika Vladimira koja je i insistirala na pokretanju suđenja teroristima. Jedini koji je do sada redovno izveštavao o njenom slučaju bio je novinar Politike, međutim ovaj put i „dopisniku Politike iz Niša bilo je naporno da otprati bar taj pretres pred donošenja konačne presude“ kaže Lozanka. Ona dodaje da su čak i samoj redakciji strašno omanuli jer „tekst koji je Politika objavila od 10. februara je ispod svakog nivo sa netačnim podacima o teroristima kao i o poginulim vojnicima. To je odraz pravog stanja u Srbiji u medijima a onda i samog naroda. Nema veze to je priča o njima koji žive na račun muke i radosti u narodu. Valjda tako i treba, 17 godina ja sam u ovome imala samo pomoć Gospoda i On zna zašto je sve ovo tako“.

Zid-placaNapad se dogodio 30. septembra 1998. godine, u reonu karaule Košare, blizu granice sa Albanijom odakle su teroristi i došli. Skriveni u zasedi, pripadnici terorističke UĆK, predvođeni Agimom Ramadanijem, čekali su ih od ranog jutra. Žestokom vatrom Šiptari napadaju vozilo granične patrole i zaustavljaju ga. Ubice prilaze žrtvama i mrtve ih pretresaju i pljačkaju, što se vidi i na snimku koji su objavili. Skidaju im prstenje, lančiće, uzimaju oružje… S vozila skidaju tablice. Posle napada, malo pre podneva, teroristi beže u Albaniju. Iza njih, mrtvi ostaju Vladimir Radoičić (19), Ilija Pavlović (19), Miladin Gobeljić (20), Miloš Pavlović (30) i Miroslav Jocić (30).

Da Vas podsetimo:  Kineska preterivanja zvanične Srbije

VIDEO SNIMAK TERORISTIČKOG NAPADA:

Srpski sabor Zavetnici je putem društvenih mreža gotovo svečano i pobedonosno najavio prisustvo svojih članova na suđenju održanom prekjuče ali su bila prisutna samo dva momka iz Niša. Lozanki i to mnogo znači i ne žali se niti ima primedbe. Zahvalna je i na tome jer osim njih prisutni su bili još i Simo Spasić i Snežana Zdravković iz Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji…

Ostaje da se sačeka i konačna presuda. U ovakvoj Srbiji ništa više ne iznenađuje ali još uvek može da povredi.

Lozanka Radoičić je jedino želela da država Srbija pokrene postupak i osudi teroriste koji su svoj zločin snimali video – kamerom i objavili, i stane jednom, makar i deklarativno, rečju iza žrtava koje su za njeno očuvanje dali svoje tek započete živote.

Ono što će Sud odrediti prema njima, odrediće ujedno i prema svima nama i sveukupnom srpskom narodu pa i prema onima koji nisu nikada i nigde stradali. Osuda je barijera između popustljivosti, odobravanja i prihvatanja zločina sa jedne i očuvanja integriteta, dostojanstva i sigurnosti sa druge strane. Jer od zločina se mogu odbraniti samo oni koji su svesni njegove zle prirode oni koji ga prihvate mogu očekivati jedino da se umnoži. A ovo što svi skupa pokazujemo tokom ovog procesa u najmanju ruku je zabrinjavajuće.

ubijeni-vojnici

Oni su svoje živote dali zbog nas koji im ne pridajemo ni pažnju: Vladimir Radoičić, Miroslav Jocić, Miladin Gobeljić, Miloš Pavlović i Ilija Pavlović.

Ali sačekajmo presudu. Za manje oko nedelju dana, na dan samoproglašenja šiptarske kvazi-nezavisnosti, podupirane Zapadnjačkim mentorima i to onim istim koji su srpske vojnike i civile ubijali zarad tog opakog cilja, država će izreći presudu. Teroristima, zločinu, žrtvama i celom srpskom narodu.

Da Vas podsetimo:  Dok se Vučić sprema za pregovore, Agnela Merkel naoružava Kosovsku vojsku

Ivan Maksimović

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime