Prijatelju, prijatelju…

3
4380
Foto: pixabay

Kad god neko od naših zvaničnika – a aktuelnom predsedniku je to gotovo prešlo u naviku – pomene “naše zapadne prijatelje” instiktivno tražim zaklon i mašam se revolvera. Ta rečenična konstrukcija, osim što je netačna, istovremeno je i bolna definicija našeg samoponiženja i uporno i neshvatljivo odbijanje da se stvari sagledaju onakvim kakve jesu i da se nazovu pravim imenom.

Ako nam bestijalna orgija tih “zapadnih prijatelja” započeta na jučerašnji dan pre devetnaest godina nije bila dovoljan dokaz prave prirode tog “prijateljstva”, vratimo se malo u prošlost. Recimo u 1914. kad smo to “prijateljstvo” platili sa milion ljudskih duša ili u 1941. kad je cena porasla na milion i po mrtvih, ili u 1945. kad su saveznički avioni bombama dovršavali nacistički posao razarajući srpske gradove, ili u 1991. kad su aktivno saučestvovali u razbijanju Jugoslavije ili u 1995. kada su NATO bombe i rakete padale po srpskim položajima u Bosni a njihova logistika pomagala Hrvatima da proteraju 250.000 Srba sa njihovih ognjišta…

Koji će ti prijatelj, sve da si batine zaslužio, ubiti 2.500 vojnika i civila, porušiti 25.000 objekata, među kojima su bile bolnice, ljudski domovi rafinerije i televizija, uništiti trećinu elektroenergetskog kapaciteta zemlje, porušiti desetine mostova i 1000 kilometara puteva i pruga i ostaviti ti u zemlji 15 tona osiromašenog uranijuma kao večni zalog tog prijateljstva? Tačnije četiri i po milijarde godina, toliko traje vreme poluraspada tog poklona. Njegovu “vrednost” najbolje je ilustrovao lekar Zlatan Elek iz Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, nabrajajući koliko se iz godine u godinu povećavao broj hemoterapija u njihovoj bolnici. A ta svojevrsna optužnica protiv “naših zapadnih prijatelja” izgleda ovako: 2005 – 262 hemoterapije; 2010 – 339; 2015 – 742; 2016 – 849. Neće biti da se broj obolelih tako drastično povećavao samo od duvana i loših pašteta.

Da Vas podsetimo:  Srbi i NDH - demokratska Hrvatska

Neka zbirna rezultanta NATO darežljivosti, koja je krštena “milosrdnom” i “anđeoskom”, jeste petostruko uvećan broj obolelih od kancera sa nepoznatom ali sigurno ne dobrom prognozom o posledicama na buduće generacije.

Kakav je to prijatelj koji ti je snagom oružja i, pre svega, u ime sopstvenog interesa otkinuo deo teritorije i sada te primorava da “dobrovoljno” priznaš tu realnost, povučeš granicu posred sopstvene zemlje i razvijaš dobrosusedske odnose sa samim sobom?

Aleksandar Vučić je ovih dana otkrio još jednu rupu na saksiji saopštavajući nam “ekskluzivu” kako je izgleda za Zapad pitanje Kosova završeno još 1999. godine. Što bi ono rekli, dobro jutro Kolumbo! Da li je uopšte iko sa dve čiste u glavi imao iluziju da bi se stav Zapada spram Kosova mogao promeniti u našu korist?
Čime još i na koji način treba da nas udare po glavi da bi nam u istu iz donjeg dela leđa stiglo otrežnjenje da u međunarodnim odnosima nema prijatelja, nego ima samo jačih i slabijih i da smo mi, na žalost, u ovoj drugoj grupi.

Jasno je da se mimo sveta, i takvog kakav je, ne može i ne treba i da se sarađivati mora ali nemoj da se lažno grlimo i prijateljujemo kad je svima jasno šta oni misle o nama i koliko mi njih stvarno volimo.

Ako ne zbog sebe, a ono bar zbog ono malo istinskih prijatelja koje pišemo bez znakova navoda.

Ranko Pivljanin

iskra.co

3 KOMENTARA

  1. Ovo više nije za izdržati zapadni igrač a naš izdajnik i neprijatelj Vučić godinama laže naivne, lakoverne ali i glupe i kukavičke Srbe. Eto on ih po stoti put ubeđuje ne bojte se ne smeju da vas biju a šiftari mu se smeju i biju kukavičke Srbe o.. još i te kako ih biju. Vučićevi prijatelji i pokrovitelji vatikan, eu i ameri nisu ni trepnuli jer su oni sve i režirali. Sad će eto malo da dođe Mogerinijeva zadnja rupa na svirali u eu ali gazda i Bog za Vučića. Hrvati su isto tako krenuli i uz pomoć Vučićevi prijatelja izvršili genocid i etničko čišćenje privremeno okupirane Republike Srpske Krajine i šta niko to više u Srbiji ni ne pominje. Sve go kukavica do kukavice. Albanci ako hoće mogu uzeti celu Srbiju jer su Srbi narod kukavica bez jaja i srama. Stalno bežanje i povlačenje od svih nikad suprostavljanje pa ko poštuje kukavice. Izdajnik na vlast otvoreno surađuje s našim najvećim neprijateljima. Laže i obmanjuje Ruse a narod očekuje pomoć baš od Rusa naše braće. Pa kako da nam pomognu takvim kukavicama kad sami ni ustanak ne smemo da dignemo, izdajnike da javno obesimo ali ništa. Deca treba da nam uče kako su Albanci, Hrvati ili npr. Rumunji hrabri narodi a mi Srbi najveće kukavice na kugli zemaljskoj. Ajde sad svi ološi slušat vučkove laži i gledat turske serije i naše realitije koji uništavaju decu, porodice i veru. Idemo malo ponavljanje mantre mi ćemo ostati mirni i ako nas pljuju i biju. Mi će predamo svr šta žele a dat ćemo i više. Mi ne smemo mi nećemo mi nemožemo hej vučko bedo s bednim kukavičkim narodom gde je kraj??? Kako to da se samo Srbiju može komadati bedniče kako žele tvoji prijatelji katolici i protestanti, dali ćeš dobiti Republiku Srpsku zazvrat ili tražiti autonomiju za Srbe u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj modernoj NDH.P.S. Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima i gde god stignete.

    • Полако, све ће то доћи на своје. Постоје појединци за које многи и не знају, који су још свесно скривени у сенци. Доћиће време за преокрет, само стрпљиво. Са поштовањем.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime