Pripadnik Vojske Srbije osumnjičen za seksualno iskorišćavanje…

0
2530

Jedan srpski pripadnik mirovne misije Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici osumnjičen je za seksualno iskorišćavanje, navodi se na sajtu UN na kojem se registruju ovakve prijave protiv pripadnika mirovnih misija.

Ujedinjene nacije navode da je reč o prijavi koja je primljena u januaru, da je reč o jednoj navodnoj žrtvi i da se postupci protiv osumnjičenog vode i u okviru UN i u Srbiji. Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanje Pištaljke da li se protiv tog pripadnika Vojske Srbije vode istraga i disciplinski postupak.

Vojska Srbije učestvuje u misiji Minuska (MINUSCA) od 2014. godine a trenutno je tamo angažovano 75 njenih pripadnika. Ova vojna misija uspostavljena je na osnovu mirovnog sporazuma kojim je okončan devetogodišnji građanski rat, a Multidimenzionalna integrisana misija Ujedinjenih nacija za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) uspostavljena je rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 10. aprila 2014. godine.

I pre dolaska mirovne misije UN zabeleženi su slučajevi seksualnog nasilja za koje su osumnjičeni francuski vojnici koji je trebalo da štite civile u kampu za raseljene osobe blizu glavnog grada Bangija. U tajnom izveštaju službenika UN navedeno je da su Francuzi silovali izgladnelu decu u tom kampu, ali nikakva istraga nije bila pokrenuta. O ovome su – tražeći hitnu akciju protiv počinilaca – nadređene obavestili službenici UN iz Australije Miranda Braun i Majkl „Mik“ Stefanović, a do preokreta je došlo tek kada je Anders Kompas, šef terenskih operacija Visokog komesarijata UN za ljudska prava, izveštaj prosledio francuskim vlastima. Istraga protiv 14 francuskih vojnika i dalje se vodi. Uzbunjivač Kompas je smenjen, zbog navodnog kršenja procedure, ali je kasnije nezavisna komisija utvrdila da je postupio u skladu sa svojim ovlašćenjima kada je tajni izveštaj prosledio Francuzima.

Da Vas podsetimo:  Ema, Vučić i šit ...

Ovaj švedski diplomata je 2016. godine napustio Ujedinjene nacije, saopštivši da u toj organizaciji vlada „potpuna nekažnjivost za one koji su zloupotrebili svoj položaj“. Kompas je danas ambasador Švedske u Gvatemali.

Prema podacima UN, za poslednjih godinu dana u Centralnoafričkoj Republici zabeleženo je 20 slučajeva seksualnog nasilja koje su navodno počinili pripadnici mirovne misije. Najviše osumnjičenih je iz Kameruna i Konga, a svi postupci su i dalje u toku.

Ovi podaci postali su javni zahvaljujući uzbunjivačima iz UN kao što su Braun, Stefanović i Kompas (na slici), a o slučaju seksualnog iskorišćavanja za koje je osumnjičen srpski vojnik prvi je izvestio nezavisni američki novinar Metju Li, koji godinama piše o zloupotrebama u Ujedinjenim nacijama.

Vladimir Radomirović
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime