Prištinski izlet Sulejmana Ugljanina i „čuvar mira na Balkanu“

0
692

Novopazarski stomatolog, dr Sulejman Ugljanin, „srbijanski političar bošnjačke nacionalnosti”, kako piše u Vikipediji, doskorašnji poslanik u Narodnoj skupštini i ministar u Vladi Srbije, nedavno je boravio u Prištini u poseti Hašimu Tačiju. Tom prilikom čestitao mu je rezultate postignute na izgradnji demokratske, multinacionalne i multikonfesionalne države, zasnovane na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom.

ugljanin-taci
Ugljanin i Tači

Formulacija bi pre priličila nekoj satiričnoj ili humorističnoj priči, ali nije. Tako piše u zvaničnom saopštenju.

I tu još nije kraj.

Ugljanin je u Prištini, sa svojom delegacijom Bošnjačkog nacionalnog veća i Stranke demokratske akcije (čiji je predsednik), prisustvovao akademiji posvećenoj liku i dela Šabana Poluže i Mehmeta Gradice, komandanata balističkih odreda koji su se tokom Drugog svetskog rata borili za ostvarenje ideje o velikoj Albaniji, a u koju bi ušli i Kosovo, Metohija i Sandžak.

Akademija, čiji je pokrovitelj bio Hašim Tači, održana je u Narodnom pozorištu u Prištini. Ugljaninova delegacija iskoristila je priliku da Tačiju izrazi želju da se Bošnjaci aktivno uključe u politički život Kosova, a nije zaboravljena ni saradnja BNV-a sa institucijama kulture radi očuvanja bošnjačkog nacionalnog identiteta na Kosovu.

Sasvim razumljivo, gostovanje „srbijanskog političara bošnjačke nacionalnosti” i njegove delegacije u Prištini, izazvalo je uznemirenje u Srbiji, pa su reagovali i neki od političara na vlasti.

Najoštrije su bile reči prvog potpredsednika Vlade, Ivice Dačića. On je izjavio da bi zbog sastanka sa Tačijem, u svakoj normalnoj državi neko već pokrenuo inicijativu da se Ugljaninovoj stranci zabrani rad, jer takvo ponašanje „narušava teritorijalni integritet Srbije, a i da je moguće da Tači i Ugljanin imaju iste ciljeve”.

(Kako do toga postupka nije došlo, očigledno je da – po Dačiću – Srbija nije normalna država, a što njemu lično, ipak, mnogo ne smeta, pošto je već godinama u vrhu izvršne vlasti.)

Da Vas podsetimo:  SRBIJA NEMO POSMATRA! Šiptari preuzeli Bujanovac

Ministar Rasim Ljajić, takođe Novopazarac, misli da „sastanak sa Tačijem nije u interesu ni samog Ugljanina ni njegove stranke,a da je najmanje u interesu Bošnjaka koji žive u Sandžaku”.

Pored ministara reagovao je i sam predsednik Vlade i „poslednji čuvar mira na Balkanu“ (a možda i šire). On je naglasio kako je bila ispravna njegova odluka kao mandatara da Stranka demokratske akcije ne uđe u Vladu Srbije. (Vidite li, građani Srbije koliko sam mudar?!) „Sve drugo što bih rekao, nisam siguran da bih imao pravo da se na taj način izjašnjavam o onome što je on učinio.”

Toliko od njega, u praznoslovlju koje ga odlikuje uvek kada ne sme ništa da kaže, još manje da preduzme.

A dva-tri dana posle toga, evo premijera na obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka sa ohrabrujućom porukom građanima „nenormalne države”: „Ne damo nikome nezavisnost Srbije!”

Vojislav M. Stanojčić

www.stanjestvari.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime