Prodaja Kosova – to bi bila Sodoma i Gomora

4
1404

Ne bismo mogli jedni druge da gledamo od prezira koji osećamo i prema samima sebi i prema onima oko nas. Zbog izdaje. Pukle bi sve moralne veze i obaveze, koje su sada samo načete. Ljudski život bi zaista prestao išta da vredi. Istorija nas uči da oni Srbi koji izdaju svoju veru i svoje korene postaju zločinci. To bismo u slučaju prodaje Kosova postali svi mi

Đakon Nenad Ilić (Foto: Medija centar)

Da li zaista ovde postoje ljudi koji ne shvataju šta bi se desilo kad bismo prodali Kosovo?

Beskrajne rasprave u vezi sa očigledno komplikovanom situacijom, neozbiljni predlozi i busanja s jedne strane, zaboga razum i jezik argumenata s druge…

Ali mi nemamo o čemu da raspravljamo.

Prodajom Kosova mi bismo urušili našu nacionalnu zajednicu s mukom održavanu kroz vekove. To ne bi bila estetski neprijatna činjenica – to bi bila Sodoma i Gomora.

Ne bismo mogli jedni druge da gledamo od prezira koji osećamo i prema samima sebi i prema onima oko nas. Zbog izdaje. Pukle bi sve moralne veze i obaveze, koje su sada samo načete. Ljudski život bi zaista prestao išta da vredi. Istorija nas uči da oni Srbi koji izdaju svoju veru i svoje korene postaju zločinci. To bismo u slučaju prodaje Kosova postali svi mi.

Ni vlast ni njeni po pravilima sistema organizovani protivnici više ne bi imali trunku poštovanja ni od koga. Razbojničke, nasilničke bande bi organizovale „društveni život“, pun straha i svakodnevne nesigurnosti.

Ako ponešto od svega toga i sad naslućujemo – to je samo blago upozorenje za ono što nas čeka.

Sa saradnicima sam učestvovao u pravljenju mirne dokumentarne serije o osnovama Kosovskog predanja ili Kosovskog mita. Da bismo zajedno sagledali od kakve je važnosti ovaj naš centralni predanjski mit za naš identitet, kulturu, vrednosti. Koliko je on zaista ukorenjen u narodu koji sad izgleda tako apatično.

Da Vas podsetimo:  Intimna, dirljiva i umjetnička priča o bolničkim danima

Komisija na jednom konkursu RTS-a bez gledanja serije ne pripušta je do redakcije zbog toga „što previše ima te teme, dolazi do određene inflacije i negativnog efekta, zasićenja“.

Groteskno, u vreme „unutrašnjeg dijaloga“.

Ideja o tome da ćemo suočavanjem samo sa jednim (najvažnijim!) pogledom na sudbinu Stare Srbije zaboraviti kontraargumente i apatično pristati na sve je glupa ideja.

Ne toliko zbog toga što verujem da će se naći politički način otpora tome, nego što čak i da ta ideja putem raznih manipulacija uspe – vodi ovaj narod direktno u katastrofu. A takva vrsta katastrofe ipak nikom nije potrebna. Eksplozija može da ima gadne posledice.

đakon Nenad Ilić

stanjestvari.com

4 KOMENTARA

 1. Kosovka kaze : Odakle Vucicu uopste pravo da poklanja Srpsku zemlju.

  Draga Kosovka, Srpsku zemlju Kosovo izgubila je Miloseviceva Srbija 1999 god u ratu.
  Ono sto je izgubljeno ne moze se pokloniti.
  Zamislita da vam ja poklanjam nedavno izgubljen prsten.

 2. Upravo tako. Prodajom Kosova i Metohije zaduzbine Srpskog naroda, mi bi prestali kao narod i kao nacija da postojimo a dusman jos uvek nebi bio zadovoljan, trazio bi vise i vise.
  Ako Srbija sad popusti samo za milimetar, ucenama kraja nece biti i to neko mora da tim izdajnicima kaze i utuvi u glavu.
  Nema pregovora i razgovora o predaji, podeli o priznanju i to je linija preko koje nesme ni jedan Srbin.
  Vucic jako gresi kad kaze da ne reba ostavljati to itanje buducim narastajima, nama je sad prioritet umnoziti se a ne parcati drzavu. Odakle mu uopste pravo da pomisli da ima pravo da poklanja Srpsku zemlju.

  • Vucic ne gresi, vec radi; da gresi nebi ucinio sto je vec ucinio; jer je svjestan onoga sto cini, a onaj koji gresi nije svjestan sto cini, draga moja Kosovka…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime