Najmasovnija promocija fašizma na Maksimiru

0
861

simunNOVI SAD – Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma tvrdi da ustaški pozdrav „Za dom spremni“, koga je nedavno izgovorio hrvatski fudbaler Josip Šimunić, predstavlja najmasovniju javnu promociju fašizma na svijetu od Drugog svjetskog rata do danas.

„Histerični Šimunićevi povici `Za dom` i horski odgovor 40.000 navijača na zagrebačkom stadionu Maksimir `Spremni` predstavljaju ubedljivo najmasovniju javnu promociju fašizma na planeti od Drugog svjetskog rata do danas“, navedeno je u saopštenju Inicijative.

Inicijativa, čiji je osnivač direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj, smatra da Evropa i svijet ne smiju dozvoliti Šimunićev, niti slična povampirenja fašizma.

„Šimunić nam je svima početkom 21. veka uputio drzak izazov, da ako nekom smeta `Za dom spremni`, to je onda njihov problem. Možda je u pravu, ali za sebe i 40.000 navijača na Maksimiru. Zato pozivamo još jednom Hrvatsku, EU, jevrejske organizacije, borce za ljudska prava, antifašiste, a sada naročito i FIFA i UEFA, da ovaj put dignu glas protiv fašizma i ustaštva nerimerenog vremenu u kome živimo i kazne Šimunića za neviđen ispad“, navodi se u saopštenju.

Ta asocijacija podsjeća da je pod ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ provođen holokaust, kao i pogrom Srba tokom Drugog svjetskog rata na prostorima današnje Hrvatske.

Josip Džo Šimunić taj pozdrav izgovorio je pred prepunim stadionom „Maksimir“, poslije fudbalske utakmice u kojoj je reprezentacija Hrvatske pobjedom nad Islandom obezbijedila plasman na Svjetsko fudbalsko prvenstvo.

Fudbaler je u mikrofon ponavljao „Za dom!“, a mnogo navijača odgovaralo „Spremni“.

On je poslije utakmice objasnio da je to „uvijek želio napraviti“, te da „nije ništa pogrešno radio“, a onima koji bi ga kaznili zbog tog pozdrava poručio je da bi „trebalo da pročitaju istoriju“.

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

Hrvatska policija, kao i u prethodnih više sličnih slučajeva, ni ovaj put „nije utvrdila elemente prekršaja ni krivičnog djela“.

Identični ustaški ritual masovno i redovno se izvodi i na koncertima Marka Perkovića Tompsona, koji je ove godine prvi put tako nešto izveo i u Evropskoj uniji, pred hiljadama ljudi.

Nezavisne novine

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime