Promocija knjige „1244 – klјuč mira u Evropi“

1
1264

U Srpskoj književnoj zadruzi promovisana je knjiga „1244 – klјuč mira u Evropi“, autora Živadina Jovanovića, diplomate i ministra instranih poslova Jugoslavije (1998 – 2000). U prisustvu predstavnika srpskih medija o knjizi su govorili: Dragna Lakićević  glavni urednik Srpske književne zadruge, prof. dr Milo Lompar, Dragomir Vučićević  ambasador u penziji i autor.

Profesor Lompar je ukazao na  kontinuitet stavova autora u zastupanju državotvornog i nacionalnog interesa Srbije i srpskog naroda, koji se prepoznaje u njegovom vešedecenijskom diplomatskom radu  i javnim istupanjima. Lompar je kao posebnu vrednost knjige istakao je njen dokumentarni karakter. Po njemu, isticanje značaja Rezolucije SB UN 1244, počev od naslova, do zaklјučnog teksta knjige treba shvatiti kao izraz dugoročnog, državotvornog ali i aktuelnog pogleda na pitanje Kosova i Metohije.

Ambasador Vučićević je kao osnovne teze autora izdvojio: potrebu da se Srbija više okrene sebi a manje očekivanjima od drugih, da gradi uravnotežene odnese sa svim međunarodnim činiocima, a posebno sa prijatelјima koji nisu učestvovali u agresiji NATO niti su priznali jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije. On je izdvojio teze da je Evropska unija potrebna Srbiji samo onoliko koliko je Srbija potreba Uniji, kao i da je pravedno i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju moguće jedino na osnovu principa međunarodnog prava i Rezolucije SB UN 1244.

Autor je obrazložio polazni stav da su stabilnost, razvoj i mir u Evropi u velikoj meri zavisni od toga da li će se u rešavanju pitanja Kosova i Metohije ispoštovati osnovni principi Povelјe UN, Završnog dokumenta OEBS-a i Rezolucija SB UN 1244. Podsetio  je da se do Rezolucije 1244 došlo teškim dvomesečnim pregovorima tokom agresije NATO, uz posredovanje Rusije. Po njemu ni danas nema izgleda za pravedno i održivo rešenje, bez direktnog uklјučivanja u pregovore Rusije. Rezolucija SB UN 1244 je izraz kompromisa svih klјučnih činilaca evropskih i svetskih odnosa. Ako je to važilo 1999. godine, onda je danas to imperativ. Pokušaj rešavanja u užem okviru EU izraz je težnji da se isklјuče Rusija i Kina i da se nametne kao geopolitički interes Zapada, odnosno EU i NATO. Takva nastojanja vode gomilanju konfliktnog potencijala i dalјoj destabilizaciji odnosa u Evropi, a ne održivom rešenju. Jovanović je podsetio  da se ovih dana navršava 80 godina od Minhenskog sporazuma o Sudetima, kojim je „spašavan“ mir u Evropi, a do čega je taj pravno obavezujući sporazuma doveo dobro je poznato i nikakvi novi eksperimenti po sličnim obrascima danas nisu potrebni.

Da Vas podsetimo:  Srbi se dele u četiri velike grupe

Knjiga je zbirka članaka intervjua i govora objavlјenih u domaćim i stranim medijima u periodu od 1997. do septembra 2018. godine (890 str.) Knjiga je podelјena u 5 poglavlјa – Vreme terorizma, Vreme agresije, Vreme iluzija, Vreme otrežnjenja i Prilozi.  Recezenti su akademik Vlado Strugar, prof Milo Lompar i ambasador Čedomir Štrbac.  Urednici su: ambasador Dragomir Vučićević i književnik Dragan Lakićević. Izdavač: Beogradski forum za svet ravnopravnih i Srpska književna zadruga.

Informativna služba Beogradskog foruma za svet ravnopravnih

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime