Prosvjeta u Beču o Tesli

0
1202

U subotu, 16. Juna 2018., u organizaciji SPKD Prosvjeta Austrija, u prepunoj sali hrama Vaskrsenja Hristovog, održani su novi Prosvjetini Cusreti i razgovori povodom „75 godina od smrti Nikole Tesle“. Gost – predavač bio je prof. dr Velimir Abramović, veliki istraživač i najbolјi poznavalac Teslinog lika i dela.

Prisutnima se na početku obratila gospođa Svetlana Matić, potpredsednica Društva, pesnikinja i pedagog, rekavši da svako ko je stručan u određenoj oblasti treba da svoje znanje podeli sa drugima, „a mi stručnijeg od dr Abramovića po pitanju Tesle nemamo.“

Inicijator ideje, gospodin Srđan Rakić, bečki veroučitelј i sekretar Prosvjete, pozdravio je gosta i od srca se, u ime svih prisutnih, zahvalio na vremenu koje je dr Abramović izdvojio da dođe u Beč i govori o Tesli. „Kalendar profesora je zgusnut da zgusnutiji ne može biti, i zato mu od srca hvala što je uspeo da nas uklopi i bude večeras sa nama“ – dodao je g. Rakić

U narednih 45 minuta dr Abramović je govorio o životu Nikole Tesle, rekavši da  srpski narod često ili uglavnom nije svestan koliku veličinu je izrodio i kolika je važnost Nikole Tesle za napredak civilizacije celokupnog sveta. Pri tom je spomenuo nekolicinu Teslinih patenata, bez kojih mnogi najsavremeniji uređaji koje danas imamo, jednostavno ne bi mogli da funkcionišu.

U nastavku večeri prisutni su imali prilike da postavlјaju pitanja i veruje se da su na njih dobili adekvatne odgovore.

Profesor Abramović se potrudio da svaki primerak svoje knjige „Tesla – evolucija svesti čovečanstva“ koja je izazvala ogromno interesovanje, lično potpiše, kao i da sa prisutnima porazgovara, kako na temu Nikole Tesle, tako i na mnogobrojne druge:  o matematici, fizici, nauci, duhovnosti itd.

Da Vas podsetimo:  Politički korov

Druženje je zaokruženo zajedničkom fotografijom gosta, organizatora i  najzainteresovanijih posetilaca, a ovom prilikom rodila se ideja da se u Beču osnuje Prosvjetin klub Nikole Tesle, koji bi okuplјao lјude raznih profila i godina starosti, a koji bi se bavili promocijom lika i dela Nikole Tesle u Austriji.

Prosvjeta Beč

(18.06.2018.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime