Protest podrške Sarapi. Gušenje medijskih sloboda u Srbiji. Protiv povratka u „mračne devedesete“

2
1146

sarapa2

„Potpisnici ovog proglasa odlučni su da daju sve od sebe kako bi sprečili izvršnu vlast da nas vrati u mračni period devedesetih, kada smo hapšeni, osuđivani, optuživani, progonjeni, a mnogi od nas platili su i najvišu cenu. Ako ni zbog čega drugog, onda makar zbog njih dužni smo da slobodu koja je teškom mukom decenijama osvajana nastavimo da čuvamo i branimo“, navodi se u proglasu NUNS-a

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u ponedeljak uveče ispred zgrade u kojoj je smeštena gradska televizija Beograda – Studio B – kako bi protestovali zbog ukidanja emisije „Sarapin problem“ i sve češćih gušenja medijskih sloboda u Srbiji.

„Ukidanjem televizijskih emisija poput ‘Utiska nedelje’, ‘Sarapinog problema’ i ‘U centru’, direktno se smanjuje prostor za razmenu mišljenja i ideja, a sumnje da vlast u Srbiji guši slobodu govora postaju opravdane. Reč  o suptilnim metodama gušenja slobode reči. Srbija danas nije zemlja istinskih sloboda. Naši medijski zakoni su dobri i u skladu su sa evropskim zakonima, ali u stvarnosti ne donose ono zbog čega su napisani, a to je širok prostor za razmenu informacija i ideja. To ustavno i zakonsko pravo sputavaju upravo oni čiji je posao da štite i brane ustavni poredak Srbije, odnosno njena izvršna vlast“, piše u proglasu Nezavisnog udruženja novinara Srbije koji je na protestu pročitala novinarka nedeljnika „Vreme“ Jovana Gligorijević.

Napominjući da izvršne vlasti peru ruke od svega i ponavljaju da nisu ni za šta krive, NUNS navodi da je „to je cinizam i ruganje u lice čitavoj novinarskoj profesiji i samo pojašava sumnju da vlast i njoj bliski centri moći stoje i iza pokušaja gušenja medijskih sloboda.“

„Krajnje je vreme da počnemo ozbiljno da se brinemo zbog sledećih očiglednih činjenica:

Da Vas podsetimo:  Nova bravura Srpskog telegrafa: Lažni novinar KRIK-a je zapravo Englez

– sa programa televizijskih kanala ubrzano nestaju političke emisije u kojima je postojala razmena mišljenja i stavova i u kojima su predstavnici vlasti morali da odgovore na neprijatna pitanja koja im javnost postavlja
– istraživačko novinarstvo je gotovo zamrlo, umesto njega imamo tabloidne kampanje u kojima s emediji kreću u napred zadatim okvirima, koristeći navodne informacije koje su im dostavili navodni poverljivi izvori čiji je cilj da realizuju svoje a ne da štite javni interes
– oni koji pokažu da nisu na liniji sve češće se suočavaju sa divljačkim raskrinkavanjem i razvlačenjem privatnosti u tabloidima ličeni svake mogućnosti da s eodbrane
– na konferencijama za novinare zvaničnika Srbije gotovo da nema pitanja koja nisu unapred dogovorena u kabinetu
– autocenzura među novinarima i strah za sopstvenu egzistenciju rastu iz dana u dan“, navedeno je proglasu.

NUNS zahteva od izvršnih i zakonodavnih vlasti da stvore uslove za pun razvoj medijskih sloboda, a svim kolegama koji su izloženi cenzuri i autocenzuri, i žive u strahu za svoju egzistenciju, kazali su da će u njihovo ime čuvati pravo na istinu, na kritičku reč i na zaštitu javnih interesa.

sarapa1

Potpisnici ovog proglasa odlučni su da daju sve od sebe kako bi sprečili izvršnu vlast da nas vrati u mračni period devedesetih, kada smo hapšeni, osuđivani, optuživani, progonjeni, a mnogi od nas platili su i najvišu cenu. Ako ni zbog čega drugog, onda makar zbog njih dužni smo da slobodu koja je teškom mukom decenijama osvajana nastavimo da čuvamo i branimo“, naveli su i poručili da se potpisnici proglasa neće plašiti.

Apel će biti dostupan na internet stranici NUNS-a narednih nedelju dana za potpisivanje.

Protest je organizovan u danu kada je u medije procurio deo izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija, u kojem se, prema izjavi dopisnika Radija Slobodna Evropa Rikarda Džozvijaka, oštro kritikuje stanje u medijima.

Da Vas podsetimo:  Niš daje 89 miliona dinara za medije, 4 više od Beograda – u susret predizbornoj kampanji

„Kad je reč o medijima, rečnik Evropske komisije je izuzetno oštar. Ocenjeno je da je u Srbiji došlo do pogoršanja implementacije medijskih sloboda i slobode izražavanja, posebno u prvoj polovini ove godine. Navodi se i da jača tendencija autocenzure, u kombinaciji sa nepoželjnim uticajem na uređivačku politiku u medijima. U tom kontekstu su veoma oštro kritikovani napadi na pojedine internet portale u prvoj polovini godine. U odeljku o medijima takođe se veoma oštro kritikuje netransparentno javno finansiranje – kako medija u državnoj svojini, tako i komercijalnih. Ističe se i da srpski mediji nastavljaju da funkcionišu u nejasnom pravnom okviru”, prenosi RSE.

Protestu ispred Studija B, uz građane,  prisustvovali su novinari, članovi nevladinih organizacija i političkih stranaka u opoziciji.

Žarka Radoja

kontrapress

2 KOMENTARA

  1. Novinari, SRAM VAS BILO ! Na danasnjoj konferenciji (Vucica) bilo vas je vise nego na protestu !!? IMATE LI OCI, JESTE LI VIDELI KAKO SE SVADJA SAM SA SOBOM KADA JE BILO PITANJE CENZURE !!? KAKVI STE TO NOVINARI KADA SVAKA VLAST ULIVA STRAH KOD VAS ??? NJISETE SE KAKO VETAR DUVA. MI, SIROTINJA,( JA IMAM 12.340 DIN. PRIMANJE),PISACEMO PETICIJU DA SE UMILOSTIVE I POHAPSE NAS – BICE NAM BOLJE U APS-u, PA, NOVINARI, AKO STE STVARNO SIROMASNI, KAO STO PRICATE, HAJDETE SA NAMA.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime