Protest radnika Trepče

0
822

Posle srpske ofanizive Trepča van kosovskog Zakona o javnim preduzećima

2015-01-20_050931

Ovde pratite iz sata u sat prenos poslednih dešavanja u vezi sa najavljenim današnjim glasanjem za Zakon o javnim preduzećima u kosovskoj skupštini, kojima bi se Trepča transformisala u javno preduzeće i stavila pod kontrolu prištinskih vlasti, a čemu su se usprotivili radnici, građani Severa i Vlada Srbije i posle čega je Vlada Kosova preporučila Skupštini da povuče predlog ovog zakona, sada već poznat kao Zakon o Trepči.

19:31 RTS: „Trepča“ – od ekonomskog do političkog pitanja

Kosovska vlada povukla je Predlog izmena zakona o javnim preduzećima i u skupštinsku proceduru uvrstila novi predlog, kojim se ne predviđa skorije rešavanje pitanja Kombinata „Trepča“. Predstavnici Srba sa Kosmeta kažu da se time otvara šansa da se problem rešavanja vlasništva „Trepče“ podigne na politički nivo.

Trepča neće u stečaj do 2. februara, kako je predviđao prvobitni predlog kosovske vlade o javnim preduzećima upućen Skupštini.

Indirektni kontakti Beograda i Prištine, preko međunarodnih predstavnika, rezultirali su da kosovska vlada predloži novi zakon o reorganizaciji nekih kosovskih preduzeća, ali ne i „Trepče“.

Za Kombinat se traži jasna analiza, jer ima kreditne obaveze od oko milijardu i 400 miliona evra.

18:10 – Pitanje statusa Trepče izuzeto iz usvojenog predloga Zakona o javnim preduzećima; Vlada Kosova: Trepča da se uredi posebnim zakonom i strategijom; mediji i opozicija optužuju vladu u Prištini da je podlegla pritiscima međunarodne zajednice i vlade iz Beograda 

Nakon što je jutros javljeno da je kosovska vlada preporučila skupštini da iz procedure za glasanje povuče takozvani Zakon o Trepči, kojim bi se ovaj kombinat stavio pod kontrolu centralnih vlasti iz Prištine, na popodnevnoj sednici kosovske vlade, usvojen je predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima, a kojim se planira da se na poseban način reguliše pitanje RMHK „Trepča“, saopštila je kosovska vlada, za sada samo na albanskom jeziku.

Predlog zakona obuhvata izmene koje između ostalog obuhvataju da određena društvena preduzeća mogu dobiti status javnih kompanija odlukom Skupštine Kosova i na zahtev Vlade Kosova.

Izmene podrazumevaju i da se status Trepče reguliše posebnom strategijom i zakonom. Za ona preduzeća koja su ušla u proces restrukturiranja, likvidacije i slično, ti procesi se prekidaju stupanjem na snagu ovog zakona, bez potreba za sudskom odlukom, ne i Trepča.

Pojedini kosovski mediji, nakon jutrošnjeg odlaganja da se glasa za takozvani Zakon o Trepči i najave kosovskog premijera Ise Mustafe da se iz predloga Zakona o javnim preduzećima izuzme pitanje Trepče, odnosno da se ovo pitanje reguliše posebnom strategijom i zakonom, navode da je vlada u Prištini “podlegla pritiscima i ucenama iz međunarodne zajednice i Beograda.”

Da Vas podsetimo:  Nuklearni otpad u opštini Dvor novi pritisak na Srbe

I opozicija, pored medija, optužuje Vladu da je odustala od razmatranja statusa Trepče nakon pritisaka Vlade Srbije.

11:20 – I prištinski mediji javljaju o kašnjenju sednice parlamenta; LDK hitno kod Ise Mustafe; očekuje se povlačenje pitanja Trepče sa dnevnog reda sednice

A u Prištini, kosovski mediji su oko 11 časova javili da se čeka na početak sednice parlamenta na kojoj se očekuje da se Zakon o Trepči izglasa. Međutim, početak sednice kasni zbog Trepče, javila je Gazeta Express oko 11 časova.

„Sednica skupštine nije još uvek počela, jer je poslanička grupa LDK u ovim trenucima na hitnom sastanku sa Isom Mustafom,“ javila je Gazeta.

TV MOST: Oko 600 radnika „Trepče“ na dva sata blokiralo je Ibarsku magistralu kod pogona Flotacije u Leposaviću, u znak protesta zbog namere Vlade Kosova da promeni vlasništvo i ovu Kompaniju organizuje kao javno preduzeće.

Okupljenima se obratio predsednik sindikata Rudnici i flotacija „Trepča“ Leposavić, Rato Milojević. On je posebno istakao da iako radi u otežanim uslovima ovaj deo kompanije beleži stalan rast proizvodnje, povećanje rentabilnosti, te da tako uspešno posluje. Na taj način obezbeđuje egzistenciju zaposlenih i ekonomsku stabilnost na Severu Kosova.

Milojević je posebno naglasio da „zaposleni od Vlade Kosova zahtevaju da prestane sa političkim opstrukcijama i da preduzme istinske mere za uspostavljanje ravnopravnosti i u skladu sa tim odmah obustavi dalji postupak promene vlasničke strukture i načina organizovanja ovog dela kompanije.

Protest u Leposaviću protekao je mirno, pripadnici Kosovske policijske službe obezbeđivali su skup i propuštala su putničke automobile jednom kolovozom trakom.

Očekuje se da će ova grupa zatražiti povlačenje diskusije o Trepči sa dnevnog reda sednice, prenosi Gazeta, pozivajući se na neimenovane izvore Kosovapresa.

11:00 Vlada Kosova preporučila Skupštini da povuče najavljeno izglasavanje Zakona o javnim preduzećima u Prištini

Direktor RMHK „Trepča“ Jovan Dimkić upravo je obavestio građane i radnike koji od jutros, na magistralnom putu u Rudaru protestuju protiv najavljenog usvajanja Zakona o javnim preduzećima – da je kosovska vlada donela preporuku o povlačenju predloga zakona o javnim preduzećima. On se zahvalio radnicima i građanima što su se okupili, vladi Srbije na podršci, kao i srpskim ministrima u kosovskoj vladi.

„Pre svega da se zahvalim Vladi Republike Srbije i predsedniku Vlade Republike Srbije na njegovom do kraja principijelnom i beskompromisnom stavu u vezi rešavanja ovog pitanja. Ne mogu da vam kažem konačnu dobru vest, ali mogu da vam kažem da stvari napreduju u dobrom smeru. Na današnjoj sednici Vlada Kosova je donela preporuku Skupštini Kosova o povlačenju predloga Zakona o javnim preduzećima. To znači da su uvaženi stavovi i argumenti Vlade Srbije o rešavanju ovog pitanja. I mislim da ovo predstavlja uvod u stvaranje prostora za razgovore i pregovore o ovakvim i sličnim pitanjima koji su od krucijalnog značaja i za privredu i za ukupni prostor Severa Kosova i Metohije, ali i kompletan prostor gde živi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji,“ rekao je Dimkić okupljenim građanima i radnicima.

Da Vas podsetimo:  Neverovatno otkriće: Ovo je pravo poreklo Aljbina Kurtija!

On je zamolio prisutne radnike i građane da se mirno raziđu, jer njihovo prisustvo nije neophodno više.

„Ono (prisustvo, prim. red.) nije neophodno, jer mislim da su naši argumenti već na stolu u Skupštini Kosova i sada jednostavno traje procedura, za koju se nadam, znači, još uvek nemamo konačnu potvrdu da će se okončati onako kako smo i mi zahtevali. Mi ćemo ostati u kontaktu, po potrebi menadžment i sindikat Trepče će preduzeti dalje korake, normalno, u saradnji sa državnim organima Republike Srbije. Hvala vam i srećno,“ poručio je na kraju Dimkić.

Nakon ovog obraćanja radnici Trepče i građani, koji od jutros protestuju na magistralnom putu u Rudaru, razišli su se.

09:30 Održan protest u Rudaru,  radnici i dalje na putu. Čekaju vesti od Ljubomira Marića iz Prištine. Protest uskoro počinje i u flotaciji u Leposaviću 

„Pitanje vlasničke transformacije Trepče hitno staviti na pregovarački sto u Briselu,“ ključna poruka je sa jutrošnjeg protesta radnika Trepče u Zvečanu. Zatraženo je i da Priština stavi van dnevnog reda današnje izglasavanje Zakona o Trepči i čeka se pisano obraćanje ministra za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi, Ljubomira Marića, inače i samog radnika Trepče.

Oko dve hiljade radnika Trepče i građana okupilo se jutros, na magistralnom putu u Rudaru, kod Krsta koji je postavljen tokom barikada 2011. godine, protestujući protiv najavljenje transformacije Trepče u javno preduzeće, odnosno stavljanje pod kontrolu prištinskih vlasti.

saopstenje sindikataNa petnaestominutnom protestu govorili su predsednik sindikata Trepče, Dragoslav Dragović i gradonačelnik  Severne Mitrovice, Goran Rakić, koji su upozorili na zabrinutost radnika i građana sa Severa Kosova najavljenom odlukom iz Prištine.

Dragović je naglasio da radnici Trepče u potpunosti odbacuju predlog zakona koji je kosovska vlada usvojila o promeni vlasništva i organizovanja ove kompanije kao javno preduzeće, te da neće dozvoliti jednostrano preuzimanje Trepče, podsetivši da sindikat predstavlja 3.300 zaposlenih radnika „Trepče“ na Severu Kosova i koji obezbeđuju egzistenciju za 20.000 članova njihovih porodica.

Neshvatljivo je da kosovska vlada predlaže zakon o promeni vlasničke strukture kombinata Trepča, a da prethodno nije zatražila mišljenje sindikata, menadžmenta i lokalne samouprave na Severu Kosova, objasno je Dragović.

“Predlažemo da se pod hitno u Briselu stavi na dnevni red pitanje imovine privrednih subjekata i pitanje promene vlasništva i načina organizovanja “Trepče – sever’,“ poručio je Dragović.

Da Vas podsetimo:  Katoličkoj Poljskoj nije dovoljno viševekovno iskustvo

„Sa ovog mesta jasno i glasno poručujemo svima ako se ne prihvate argumenti i stavovi Vlade Srbije preduzećemo dalje korake i upotrebiti sva pravna i demokratska sredstva za ispunjenje naših zahteva“, kazao je Dragović.

Očekujemo da će Vlada Srbije u što kraćem roku kroz predstojeće razgovore sa predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice naći rešenje koje obezbeđuje leganost vlasničke strukture, privrednih subjekata i ove kompanije i preduzeti konkretne mere za uspostavljanje političke i ekonomske ravnopravnosti svih zajednica na ovom prostoru, rekao je Dragović.

A gradonačelnik Rakić uputio je, kako je rekao, jedinstvenu podršku kombinatu Trepča, naglasivši da se odlukom iz Prištine destabilizuje situacija na Severu.

„Današnjim okupljanjem, jasno se i nedvosmisleno iskazuje volja, ne samo radnika kombinata Trepča, nego i svih Srba sa Kosova i Metohije, da se bez dogovora i pregovora, problemi Trepče ne mogu jednostranom odlukom rešavati. Pozivamo Prištinu da stavi van dnevnog reda pomenuti predlog zakona, kako bi se ostavio prostor za hitan početak pregovora, isključila mogućnost jednostranog donošenja odluka. Ostajemo ovde dok ministar ne javi,“ poručio je Rakić.

Iako je protest održan, radnici ostaju na terenu, čekajući vest iz Prištine od svog kolege i ministra Ljubomira Marića.

Radnici Trepče i građani iz Severne Mitrovice i Zvečana pristizali su od pola devet ujutru, a prema procenama naše ekipe, koja je od jutros na terenu, na protestu je učestvovalo oko dve hiljade ljudi i oni su bili raspoređeni duž magistralnog puta u selu Rudare, gde je saobraćaj u vreme trajanja protesta bio blokiran.

Na protestu je intonirana srpska himna „Bože pravde“, a radnici i građani su tokom protesta skandirali „Trepča! Srbija!“

09:20Počeo protest radnika Trepče kod Krsta u Rudaru: „Trepča! Srbija“

Srpskom himnom „Bože pravde“, nešto posle devet časova jutros, počeo je kraći protest radnika Trepče na Severu Kosova. Radnici i službenici Trepče sa rukovodstvom kompanije u Zvečanu, na putu ka selu Rudare, u blizini svoje fabrike, protestuju protiv najavljene transformacije Trepče u javno preduzeće, odnosno stavljanje pod kontrolu prištinskih vlasti. Prisutno je oko hiljadu radnika, koji su raspoređeni duž magistralnog puta. Danas je najavljeno i izglasavanje Zakona o javnim preduzećima, sada već poznatog kao Zakona o Trepči.

Predsednik sindikata Dragoslav Dragović je naglasio da radnici Trepče neće dozvoliti jednostrano preuzimanje Trepče.

Radnici i građani skandiraju „Trepča! Srbija!“

Sada upravo govori gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

Ekipa KoSSeva je na terenu. Uskoro opširnije.

U nastavku pogledajte slike sa početka jutrošnjeg protesta.

2015-01-20_050954

2015-01-20_051021

2015-01-20_051042

2015-01-20_051129

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime