Protestanti

1
1237

1.

Paradoks koji leži u protestima koje, na današnji dan, preduzimaju sindikati vojske i policije, jeste i sud nad protestom: vojska i policija se bune protiv okupacionog aparata, kome i sami pripadaju. Mi to nećemo da kažemo, da ih ne uvredimo, ali to tako jeste.

Iseljenje porodice Petrović, koje se dogodilo pre nekoliko sati u Beogradu, pokazuje svu bedu i režima, i pobunjenika u okviru režima: policija je asistirala ovom užasnom izvršenju i sasvim je moguće, čak i verovatno, da je među tim policajcima bio i neki koji će danas protestovati protiv režima.

Naravno, izvršitelj samo radi svoj posao, policajac samo radi svoj posao, a sve na osnovu okupacionih zakona. Dug, uče nas šampioni tranzicije, mora da se plati. Lično bih voleo da znam koliko je izvršenja rađeno u Tosltojevoj i Užičkoj ulici, ili na Senjaku, a poznato je da su tamošnji domaćini među slabijim platišama. No, oni su, a to je jedino važno, dobitnici tranzicije i oni ne moraju da plaćaju, njima se plaća. Policija, dakle, i izvršitelji samo rade svoj posao. Taj izgovor, istina, nije upalio u Nirnbergu, ali ovde pali.

Policijaci i vojnici, ako hoće da zadobiju kredibilitet u očima naroda, moraju jasno i glasno, bez eufemizama, da kažu da su oni sami deo okupacionog aparata i da, za platu, izvode razne opačine, ali da žele da se to promeni. Da, recimo, ne žele da im u generalštabu sede strani oficiri, da ne žele da se policijom kadrira „od spolja“, da neće raditi, eto, recimo, izvršenja i slične akcije. Ovako, očekuju podršku od naroda koji strepi da bi ovi divni ljudi iz policije koji danas protestuju, sutra mogli da mu banu na vrata i da ga drže za ruke, dok mu izvršitelji plene imovinu, ili čak decu i da se opravdaju time da samo rade svoj posao. Ako mislite da radite takav posao, ne tražite naše razumevanje. Vojnici, ako mislite da vam komanduju i da vas vode stranci (vama to ne smeta, nego vam je plata mala), ne računajte na to da će vas narod masovno podržati. Ne razlikujete se mnogo, bar u ovom trenutku, od Nedićevih i Ljotićevih oružanih formacija, koje su, kao i vi, izvršavali zakone okupatora. Možete vi o sebi da mislite šta hoćete, da ste sluge naroda, zaštitnici dece i njihovog mirnog sna, ali vi služite kompradorsku elitu, a ona strance. Ako to ne mislite da menjate, nego vas interesuju samo veće plate i to da se mi sažalimo na vas, zato što nemate nove uniforme i bakandže, u kojima biste bolje služili strance – batalite.

Da Vas podsetimo:  Možda će biti, možda neće biti…

Ukoliko je ovaj protest isključivo socijalni i služi da se Vlada pritisne da izdvoji malo više novca za vojsku i policiju, onda je to interna stvar između Vlade i njenih službenika i neka se onda ne poziva narod da se upliće u to. Ukoliko, pak, sindiklaci krenu da mrsomude da još nije vreme za veće zahteve, onda možete da budete sigurni da je priča tanka i dirigovana. Ćutali su vojnici kad je potpisivano „Partnerstvo za mir“, ćutali kad su vođeni (i potpisivani) Briselski sporazumi, za koje je iz aviona jasno da su protivustavni (a vojska je garant ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta), ali je sad dogorelo do nokata!? Šta? Šta vam to smeta, gospodo vojnici, a nije vam smetalo ranije? I vi, policajci, što proganjate sirotinju koja vam, kroz poreze daje plate, a štitite bogataše, koji ionako porez ne plaćaju? Eto prilike da danas kažete narodu, koji u pomoć zovete, da vam je žao što ste do sad to radili i da više nećete. Ili hoćete, koliko sutra? Hoćete li, sutra, na znak gospodara i sa 10% više u džepu da, u kordonima, mlatite iste ove koje danas pozivate na solidarnost? Sa kim ste vi ikad bili solidarni?

Bilo jednom u Beogradu

U pozadini čitave ove priče, koju nisam hteo da ispričam pre nego što se protest završi, da ne bude da je zbog mene došlo pet hiljada, a ne pedeset (zezam se, naravno), leži i pitanje ko protest organizuje, kontroliše i obuzdava kad zatreba? Gledali smo proletos proteste protiv izborne krađa i „Ne davimo Beograd“, koji su se s merom palili i gasili, u ritmu Vučićevog odrađivanja posla strancima i više ne bi trebalo da imamo dilemu odakle je taj prolećni vetrić duvao. Bar oni koji imaju nešto soli u glavi. Dočekaćemo da vidimo i domete i rezultate ovih današnjih protesta i koliko su duboko današnji demonstranti spremni da idu. Ja msilim da nisu spremni da se vinu do pitanja okupacije i okupacionog aparata i da će tu temu preskakati, a svako ko tu temu, koja je centralna, preskače, već budi sumnju i već mu blede dobre namere.

Da Vas podsetimo:  Vide li Srbi podizanje „francuskog zida“ ili će tragično da zažmure kao pre 30 godina

Nekad će neko, ko bude tražio slobodu za Srbe, demonstrirati ispred stranih ambasada, a ne ispred sedišta služinčadi, ali mislim da ovi neće biti ti koji će to uraditi.

2.

Protest je završen, a izvodi iz govora se mogu videti ovde: http://www.nspm.rs/hronika/beograd-protest-policijskog-i-vojnog-sindikata-i-gradjana-ispred-zgrade-predsednistva-ciji-je-moto-vratite-nam-drzavu.html

Kao što i rekoh, ni vojnici, ni policajci, ne vide sebe kao sluge režima, niti priznaju svoju krivicu u onome što se dešavalo od 2000-te. Ovo je bilo samo još jedno izražavanje raspoloženja i stavova, bez onog najvažnijeg: šta ćete uraditi, vojnici i policajci (prosvetare i ove druge ne računam)? Hoćete li prestati da služite režimu, da asistirate kod izvršenja, da trpite strane oficire u Generalštabu? Ili samo hoćete veću platu da biste radili isto? Sve ste u pravu što govorite o vlasti, ali nemate distancu prema njoj, ostajete deo okupacionog aparata kome prigovarate. Pravo besedite, ali krivo sedite.

P. S. Naziv teksta dugujem jednoj srpskoj političkoj analitičarki, koja meša demonstrante i protestante.

Naslovna – „U ogledalu“, fotografija Mihaila Grebenščikova, jedna od najboljih 2012. godine.

Milan Milenković

milanmilenkovic.com

1 KOMENTAR

  1. Da. U pravu ste, oni protestuju u organizaciji vlasti, da bi to eto bilo neko opravdanje za njihovih 10%. Tako se zemlja i ustav ne brane. Na njihovu šalost sve to kao što je uvek i bilo odbraniće narod, a protestanti otići će i istoriju zaborava, kao i ne davimo Beograd i drugo, jer su to sve produžene ruke vlasti. Opameti se narode, do tad pozdravljam te.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime