Protestuju protiv „zarobljene države“

0
650

foto_vest__1428957670Kosovska opozicija – pokret „Samoopredeljenje“, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo danas je saopštila detalje protesta zakazanog za 18. april, u 14 časova, u Prištini. Kosovska opozicija protestuje zbog „zarobljene države“, a iako je ranije najavljeno da će jedan od razloga protesta biti formiranje Zajednice srpskih opština, danas su kao razlozi navedeni – visoke cene struje, funkcionisanje javne kosovske televizije RTK i funkcionisanje Ustavnog suda. Sastanku koji je održan juče u prostorijama Samoopredeljenja, prisustvovali su, pored lidera ovog pokreta, i Ramuš Haradinaj i Fatmir LJimaj. Protest će biti izveden u vidu protestnog marša, kada će demonstranti obići više lokacija u Prištini.

„Visoke cena struje, odluke Ustavnog suda donete u roku ličnih i političkih interesa, kao i nedavni događaji u RTK koji su počinjeni, naterale su nas da protestujemo protiv institucija,“ rekao je gradonačelnik opštine Priština iz Samoopredeljenja, Špend Ahmeti, preneo je portal „Gazeta Express“.

Ahmeti je, dodaje ovaj portal, najavio da će tokom ove nedelje biti održana još dva sastanaka između njegovog pokreta – Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, a kako bi se dogovorili o najboljem načinu protestovanja, kao i da će protesti biti mirni.

Demonstranti će, kako je najavljeno iz Samoopredeljenja, protest započeti od trga tzv. Zahir Pajaziti u Prištini, obići zgradu kosovskog Ustavnog suda, zgradu KEDS-a u Prištini, kao i zgradu RTK, proći pored zgrade kosovskog parlamenta, te završiti protest na mestu gde je i počeo – trg Zahira Pajazita.
Lider Inicijative za Kosovo Fatmir LJimaj je, kako navodi RTK, izjavio da njegova stranka sigurno neće demonstrirati protiv osoba, već da Inicijativa, kao i druge opozicione stranke, pozivaju na proteste protiv „zarobljene države“.

Kosovska opozicija je i krajem januara održala dva protesta u Prištini, koja su eskalirala, a u nasilju je više desetine građana i policajaca povređeno, te je pričinjena velika materijalna šteta na zgradi kosovske vlade. Razlog tadašnjih demonstracija je, međutim, bio zahtev za smenu nekadašnjeg srpskog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića. Opozicija je tada zahtevala njegovu smenu zbog „uvrede đakovičkih majki“, a kada je nazvao divljacima grupu Albanaca koji su u Đakovici kamenovali autobus sa Srbima iz te opštine, ne dopustivši im da unesu Badnjak u crkvu u Đakovici.

Da Vas podsetimo:  GRAFITI MRŽNjE: “Ubij Srbina” ponovo u Vukovaru

Tokom prvih demonstracija u Prištini, povređeno je oko dvadesetak policajaca, nekoliko građana, a privedeno je više od dvadeset demonstranata, napadnute su tri ekipe srpskih novinara, kamenovane su zgrade vlade i crnogorske ambasade i pričinjena velika materijalna šteta.
A na demonstracijama koje su usledile nakon toga i višečasovnog nasilja na ulicama Prištine, uhapšeno je 160 demonstranata, povređeno 72 policajaca i 26 građana. Među povređenim policajcima je i 12 sa ozbiljnim povredama.

http://kossev.info/strana/arhiva

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime