Vučić do sada nije mogao da kontroliše kabl, bojim se da se ide ka tome

1
686
Foto: pixabay.com

Ako je je N1 postao politička partija, kako to kaže premijerka Ana Brnabić, šta su onda TV Happy, Pink, O2, pa i Prva, upitao je urednik u Novinskoj agenciji Beta Ivan Protić. Vučićev režim je, dodaje, nastavio ono što je počeo još kad je došao na vlast, a to je gušenje medija. „On do sada nije mogao da kontroliše kabl, ali na žalost, bojim se da će od sada moći“, kazao je Protić.

Kampanja #DaSeVidiN1, za predsednicu Vlade bila je povod da jedan medij označi kao političkog protivnika. „Od svih političkih stranaka koje su opozicione nastrojene, najbolju kampanju vodi TV N1. Za mene je TV N1 zaista u ovoj kampanji postala jedna politička stranka“, rekla je premijerka. Reakcije na njenu izjavu stigle su od pravih političkih stranaka.

„Ako govorimo o televiziji kao političkoj stranci, onda treba pogledati program Hepija, Pinka, O2, pa i program TV Prva. Gotovo da nema televizije s nacionalnom frekvencijom koja nije partijsko glasilo, odnosno sredstvo agitacije. U toj situaciji, prvo je Danas trpeo pritiske u vezi sa oglašavanjem, NIN je trpeo pritiske, vi ste sada došli na red. I meni je potpuno jasno da je Vučićev režim nastavio ono što je počeo još kad je došao na vlast – gušenje medija“, kazao je Protić u Novom danu.

On je naglasio da je Vučiću smetalo i bio mu je problem što do sada nije mogao da kontroliše kablovsku televiziju.

„Na žalost, bojim se da će sada moći, jer Telekom kontroliše između 40 i 50 posto onoga što je internet, i 50 i 60 odsto onoga što je kablovska televizija. Cilj je da se preuzmu mediji, stave pod kontrolu, što je san SNS-a i Vučića otpočetka“, ocenio je Protić.

Da Vas podsetimo:  "Bujke Hvala ti za sve!"

Na pitanje zašto je sada promenjena ideja, kada se govorilo ranije da režimu odgovara postojanje nezavisnih medija, kako bi međunarodnoj zajednici mogao da se pohvali „demokratskim društvom“, Protić kaže da ta vrsta „demokratske legitimacije ne zadovoljava Vučića“.

„Čini mi se da je Milošević tu bio malo pametniji od Vučića, on je puštao…istina, ušla je voda u kabl B92, ali je b92 ipak egzistirao sve do bombardovanja, postajao je TV Pančevo, postojalo je Vreme. Ta vrsta demokratske legitimacije očigledno ne zadovoljava Vučića, pogotovo sad pred izbore, jer kako drugačije tumačiti da stižavate cenzus na tri odsto, očigledno je da na ovim izborima mora da uđe u parlament neko ko formalno nije Vučićev, a da bi se to postiglo, mediji moraju da budu pod kontrolom“, kaže Protić.

Novosti pišu da se iz „Ambasade SAD apeluje na skori dogovor Telekoma Srbije i Junajted medije“.

„U celoj priči postoji jedna stvar koja je mnogo vidljiva, a to je da je ovoj vlasti stalo da sad dobije četiri godine, a ‘posle ćemo da vidimo'“, rekao je Protić.

Ivan Protić / Foto: N1

Izostala kampanja opozicije „od vrata do vrata“

O tome kako vidi opoziciju i njene aktivnosti, Protić kaže da je greška tih stranaka bila što nisu sprovele kampanju „od vrata do vrata“.

„Inicijalna greška je bila – kada je proglašen bojkot, trebalo je sprovesti kampanju ‘vrata do vrata’, objašnjavati šta bojkot znači i šta će biti predviđeno posle bojkota. Nije dovoljno reći ‘bojkotovaćemo’, ali šta dalje. Greška opozicije je što se do sada nonšalantno ponašala prema kampanji bojkota…Treba svakom građaninu objasniti šta to znači i šta dalje“, naglasio je Protić.

Da Vas podsetimo:  I za Lidl potrebna veza: Oglas izazvao haos

Vidljivi su sukobi unutar opozicije. Protić, govoreći o tome, kaže da to nije ništa čudno.

„Boško Obradović je imao više ‘iskakanja iz šina’, što nije čudno s obzirom na program njegove stranke, koji se dosta razlikuje od drugih. Očigledno da taj ‘pakt o nenapadanju’ nije dovoljno čvrsto napravljen i da nije fiksirano da je jedina i osnovna karakteristika koja ih vezuje – rušenje onoga što Vučić predstavlja i što je katastrofalno po Srbiju. Ispod se provlače sitni partijski interesi koji nikada nisu ni u prošlosti mogli da budu prevaziđeni“, smatra gost N1.

Očigledno da tu neke sujete, kako ih je nazvao, „programski ciljevi“, u nekim trenucima iskoče i postanu bitniji od tog zajedničkog cilja.

„Važan cilj je nešto drugo – Srbija je u preddemokratskom društvu, da bismo ušli u demokratiju, moramo da ostvarimo uslove za ulazak u tu demokratiju, a to su demokratski izbori. To se u nekim trenucima zaboraravlja“, kaže Protić.

„Jahati u susret svome strahu“

Komentarišući lidera Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića, Protić kaže da on „jaše na jednpoj ključnoj stvari“.

„Da bi se išta promenilo, treba razbiti strahove koji su nas preplavili. Od 2012. oni enormno rastu. To je jedna stvar, a druga je profesionalizam umesto amaterizma. Ova vlast pomalo liči na kasni staljinizam, gde je bila bitna samo odanost vođi, bez obzira da li će se kuća koju si izgradio srušiti, most koji si izgradio srušiti pa pobiti ne znam koliko ljudi, bitno je da si odan vođi…Uz to su institucije potpuno razvaljene“, izjavio je urednik Bete.

PSG je, kaže, potreban Srbiji.

„Taj pokret je doživeo strašan pad posle predsedničkih izbora, kada je Saša Janković imao dobar rezultat, ali činjenica da je to pored DS-a, onaj izvor građanske demokratije koja bi trebalo da bude nosilac demokratskog razvoja. Mislim da su zato bitni“, rekao je Protić.

Da Vas podsetimo:  Milutin Mrkonjić dobio na poklon firmu u Crnoj Gori koju nije prijavio Agenciji
Miona Živić
Izvor: N1

1 KOMENTAR

  1. Чуди ме да председник Вучић уопште контролише медије, а камо ли да иде ка томе да контролише кабловску телевизију.-Наиме, када сам уваженом председнику Вучићу упутио апел за помоћ око емитовања прилога на провладиној ТВ Пинк, кроз представке грађана у априлу 2019.год.господин председник се позвао на Устав.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime