Prvi zločin OVK pred specijalnim sudom

0
1107

Ubistvo 14 srpskih žetelaca 23. jula 1999. godine u Starom Grackom mogao bi da bude prvi slučaj pred takozvanim „Specijalnim sudom“ za zločine terorističke tzv. „OVK“.

Staro+gracko+KM+Novine
Fotografije ubijenih u masakru u Starom Gracku

Na klupi za osumnjičene mogli bi se naći bliski saradnici krila tzv. „OVK“ kojim je svojevremno rukovodio Hašim Tači.

Istraga, koju su vodili Unmik i NATO u ovom masakru nad srpskim civilima odavno je završena, a imena ubica su poznata. Ubistvo su prema istrazi Unmika, počinili teroristi takozvane „Oslobodilačke vojske Kosova“, tačnije ogranka pod imenom „Fortuna“. Masakr se desio samo nekoliko dana po okupaciji Kosova i Metohije od strane Unmika i Kfora, odnosno četiri dana pošto je potpisan Kumanovski sporazum, kojim je promenjen vid genocida nad Srbima.

Zločinci, iako su već tada bili poznati, a što je još važnije bili su dostupni nadležnim Umikovim organima, nisu procesuirani, jer je tadašnji šef Unmika Bernard Kušner ustanovio princip takozvane „razumljive osvete“. On je time abolirao počinioce ovog zločina od daljeg gonjenja, jer su Albanci prema njegovim rečima „preživeli stradanja, a rane su im još sveže“.

Prema dokumentima iz istrage komandant grupe „Fortuna“ Beg Šaćiri je tokom istrage bio uhapšen, ali je posle davanja izjave odmah pušten. Šaćiri je tada izjavio da su imali nalog da od kraja juna do do polovine avgusta bukvalno očiste sve „ostatke srpskog stanovništva“ u zoni Opštine Lipljan.

Ovo naređenje je podrazumevalo da se „lošije“ srpske kuće popale, a da se novije „pripreme“ za useljavanje Albanca. U izveštaju koji je tada predao svojim nadređenim o „uspehu“ akcije, navodi se da je ubijeno 48, a ranjeno 17 ljudi. Šaćirijeva grupa je brojala 56 ljudi i svi su bili uhapšeni tokom istrage o ovom zločinu.

Da Vas podsetimo:  Zašto etnohrvatski prostori NDH nisu bombardovani od strane Saveznika?

Na spisku osumnjičenih za masakr u Starom Gracku, između ostalih, pominje se i ime Lindite Krenazi, bivše frizerke, inače pripadnice terorističke „OVK“, to jest pomenute grupe „Fortuna“. U to vreme Opština Lipljan bila je u sektoru bezbednosti britanske grupe Kfora.

Cela oblast je blokirana tek sat vremena pošto se desio masakr nad Srbima. Iz istrage koju je sačinio Unmik kao glavnoosumnjičeni za ubistvo srpskih žetelaca po komandnoj liniji je Maljzum Bitići, koji je bio blizak saradnik krila terorističke „OVK“ kojim je rukovodio Hašim Tači.

Brankica Ristić

Izvor: IN4S

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime