Prvomajski ili Đurđevdanski uranak

1
3860

Dragi Srbi i Srpkinje,

Ne pristajte da obeležavate nešto što se naziva praznikom rada, a naročito izbegavajte komunističku ujdurmu zvanu prvomajski uranak! U srpskoj narodnoj kulturi, veoma staroj, bogatoj i brižljivo čuvanoj još od nacionalnog oslobođenja 1804-1815, uranak u prolećem probuđenoj i vaskrsloj prirodi vezuje se za decu i daleko važniji praznik, a to je dan Svetog Pobedonosca i Velikomučenika Georgija, jedne od najrasprostranjenijih srpskih slava.

Izvor: Opušteno.rs
Izvor: Opušteno.rs

Uranak nisu pijančenja jeftinim alkoholom, obžderavanja masnom hranom sa ražnja i roštilja, slušanje lakih nota uglavnom persijskog porekla, valjanje u blatu i seksualna zavođenja oblinama prekrivenim celulitom. Uranak jeste sećanje na hajdučki đurđevdanski sastanak iz naše junačke prošlosti, to je odlazak školske dece u prirodu zajedno sa svojim učiteljima, pevanje rodoljubivih, hrišćanskih i tradicionalnih pesama, igra, šetnja, lep obed i povratak svojim domovima na ručak i slave. Kako su komunisti ovu predivnu narodnu i školsku tradiciju kidnapovali povezavši je sa njihovim tzv. međunarodnim praznikom rada i zašto je to srpski narod prihvatio, ostaje za razmatranje, ali i zgražavanje.

prvi-maj-hitler
Prvi maj u nacističkoj Nemačkoj

Pritom, za nekoga ko je sledbenik klasičnog liberalizma i slobode tržišta rada, taj praznik ne samo da je istorijski i estetski besmislen, već je to i empirijski i filozofski, a da ne pominjem i činjenicu da SAD u kojoj su se dogodili nemiri iz 1886. uopšte ne slave i ne obeležavaju prvi maj. Naime nemiri na Hejmarketu u Čikagu, koji su povod za „proslavu” ovog nesretnog praznika, nisu se ni odigrali prvog, već četvrtog maja, a u samoj Americi uopšte nemaju neki poseban značaj, jer se ovde kao praznik rada slavi svaki prvi ponedeljak u septembru.

Stoga, dragi Srbi i Srpkinje, naročito proždrljivi lenjivci, ne želim vam srećan međunarodni praznik rada. S druge strane onim vrednim pripadnicima našeg roda koji svojim napornim radom stvaraju novu vrednost za sebe, svoju familiju i zajednicu, želim da citiram najvećeg pesnika među nama, Vladiku Petra II Petrovića Njegoša: „Pregaocu Bog daje mahove”!

Da Vas podsetimo:  Dok mislim o nama – čemu služi pravo, a čemu pravda?

Andreja Komnenoović, autor živi u Vašingtonu

Naslov i oprema: www.stanjestvari.com

(Fejsbuk stranica „Tovariševo najlepše mesto“)

1 KOMENTAR

  1. aman ljudi,pa kod nas su i dalje komunisti i komunizam u srbiji,šta ste vi očekivali.titov grob je u beogradu,za naručioca ubistva kuma stambolića se traži spomenik.to što su uništili srbiju,to nema veze,pa oni vladaju srbijom,zar to još pojedinima nije jasno.to je zvanični praznik samo u komunističkim zemljama.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime