Punjeni paradajz

0
913

Punjeni+paradajz+-+opet-1U maminoj kuhinji, a kasnije i u mojoj, na naš, tradicionalni način su se punile paprike i tikvice. To je podrazumevalo fil od dinstanog mesa uz dodatak pirinča, pa začinjeno. Čula sam ranije za punjeni paradajz, ali više-manje u vegetarijanskoj verziji ili kao hladno predjelo, punjeno lukom, pavlakom i još koječim. Rešila sam da probam da napunim paradajz, pronašla recept kod gospođa-Pate, odlučila koje ću izmene da napravim u odnosu na original i moram priznati da sam defetistički prišla poduhvatu, ubeđena u neuspeh. Očekivala sam neko osrednje jelo, jer paradajz izbacujem i iz đuveča, ukoliko naletim na ceo plod. Ipak, rezultat je – eksplozija, vatromet, oduševljenje! Od sada je ovo jelo moje omiljeno punjeno povrće, potpisujem! Jednostavnost, ukusi koji se prepliću, sočnost koju daje plod. Za svaku preporuku.
Lana je već isprobala recept i ovako izgleda u njenoj kuhinji.

Punjeni paradajz

6 paradajza
1 glavica crnog luka
300g mlevenog junećeg mesa
Ulje
½ veze peršuna
70g pirinča
Šećer
So, biber, suvi začin od povrća
1 kašika brašna

Paradajzu odseći vrh i kašičicom pažljivo izdubiti sredinu, ostavljajući je sa strane. Izdubljene paradajze poklopiti na ubrus i ostaviti da se cede.
Očistiti luk i sitno ga iseckati. U manju šerpu sipati malo ulja i staviti na ringlu da se zagreva. Dodati luk, pa ga uz mešanje pržiti dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i dalje neprestano mešajući. Kada je meso sasvim isprženo, skloniti sa ringle, dodati pirinač, seckani peršun i začine po ukusu, pa dobro promešati da se napravi homogena smesa.
Unutrašnjost svakog paradajza posuti prstohvatom šećera, a zatim ih puniti pripremljenom smesom. Ređati u pleh jedan do drugog. Posuti ih sa malo ulja (1-2 kašike), pa poklopiti odsečenim kapicama.
Izdubljeno meso paradajza usitniti štapnim mikserom ili u blenderu ili viljuškom. Dodati 1 kašiku brašna i blago začiniti. Usuti pažljivo u posudu za pečenje, između plodova, do visine 1 prst ispod nivoa isečenog paradajza.

Da Vas podsetimo:  Sarma iz rerne: Pečeno jelo od SVEŽEG KUPUSA, koje će vas raspametiti!

Peći u unapred zagrejanoj rerni na 220 stepeni 50 minuta.

Tanja Leković

kuhinjazaposlenezene.blogspot.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime