Putin: Amerikanci bi da potčine Rusiju

0
642

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je sajam u Moskvi na kojem su predstavljene zamene za uvozne komponente u sferi medicine, laboratorijske dijagnostike, sporta i proizvodnje automobila.

3954675

Između ostalog, predstavljeni su eksperimentalni proizvodi uralskih proizvođača automobila – simbioza oklopnih transportera i putničkih automobila pod zajedničkim nazivom „fini oklopnjaci“, prenosi agencija TASS.

„Fini oklopnjaci? Pomoću finoće i oružja može se uraditi znatno više nego samo pomoću finoće“ – primetio je Putin.

Govoreći nešto kasnije na „Forumu dejstava“ Opštenarodnog fronta Rusije, šef ruske države je istakao da su zemlje koje su uvele sankcije protiv Rusije izgubile rusko tržište.

„Mi smo, suštinski, iskoristili nekorektno ponašanje naših partnera, naročito zemalja koje su uspešno osvojile rusko tržište poljoprivrednih proizvoda, i mislim da su se one preračunale uvodeći nam sankcije.

To nam je dalo i moralno i, mislim, zakonsko pravo da uvedemo uzvratne mere upravo u toj privrednoj grani, koja je poslednjih godina beležila dobar tempo rasta“ – rekao je ruski predsednik.

Po njegovim rečima, ograničenja uvedena na uvoz namirnica pružila su ruskim poljoprivrednim proizvođačima dodatne mogućnosti za rad na domaćem tržištu.

Ruski lider je posebno ukazao da se narod u Rusiji – povodom Krima i situacije u Ukrajini – mobilisao i objedinio i ukazao da to treba iskoristiti za razvoj zemlje.

„Tu energiju u društvu i navionalni polet moramo iskoristiti za razvoj svoje zemlje, za obnovu zemlje i poboljšavanje usluga zdravstva, prosvete i socijalnih službi“ – podvukao je Putin.

Ruski lider je učesnicima foruma predočio da Sjedinjene Države ne žele da ponize Rusiju već da je sebi potčine.

„Da, Amerikanci žele da nas potčine. Žele da na naš račun rešavaju svoje probleme, a za to im je potrebno da nas potčine svom uticaju. Samo, nikada niko u istoriji nije uspeo da potčini Rusiju, a neće ni sada niko uspeti“.

Da Vas podsetimo:  Džem od šljiva po bakinom receptu

3954674

„Fini oklopnjaci“

Ovo je bio Putinov odgovor na opasku jednog od učesnika foruma da „SAD žele da ponize Rusiju“.

Pri tom je ocenio da SAD uspevaju da potčine svoje saveznike, odnosno „svoje satelite“ – kako piše na nekim plakatima.

„To im polazi za rukom, pa mnogi američki saveznici – nanoseći štetu svojim nacionalnim interesima – pokušavaju da zaštite tuđe nacionalne interese. U ime neshvatljivih razloga i sa neshvatljivom perspektivom“ – ocenio je Putin.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime