Putin odlikovao srpske veterane

0
498

srpski borci odlikovanje aleksandar cepurin tanjug_620x0

Odlikovanja srpskim veteranima uručio ambasador Aleksandar Čepurin
Foto: Tanjug

BEOGRAD – Srpski veterani Drugog svetskog rata odlikovani su danas Jubilarnom medaljom Ruske Federacije povodom 70 godina od pobede nad fašizmom, a u ime predsednika Rusije Vladimira Putina odlikovanja im je lično uručio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Odlikovani Slavko Anđelića iz Beograda i Miladin Marića iz Loznice samo su dvojica od 70-ak srpskih veterana koji su dobili medalju Ruske Federacije zbog učešća u ratnim dejstvima zajedno sa Crvenom armijom za oslobođenje svoje zemlje.

U prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predstavnika diplomatskog kora i brojnih zvanica, ambasador Ruske Federacije uručio je i Spomen medalju 70 godina pobede u Velikom otadbinskom ratu 1941-1945 Savezu udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), koju je primio predsednik te organizacije Dušan Čukić.

Čepurin je istakao da su čelična volja naših naroda, njihova vera i neustrašivost spasle Evropu i svet od ropstva, a čitave narode od potpunog uništenja.

„Dozvolite da posebno pozdravim žive svedoke tih događaja – naše veterane. Ponosni smo na vas! Zahvalni smo vama“, poručio je Čepurin.

On je dodao i da je 9. maj veličanstven događaj ne samo 20. veka, već i svetske istorije, zahvalivši prisutnima što nose Georgijevsku traku, traku sećanja i simbol pobede i antifašizma.

„Ona znači plamen i dim, smrt i spasenje“, objasnio je Čepurin.

Ambasador Rusije posebno je zahvalio Srbiji i njenim građanima, koje je nazvao srpskom braćom, što se staraju o spomenicima i grobovima crvenoarmejaca poginulih za naše oslobođenje.

Svečanom prijemu, koji su zajednički organizovale ambasade Ruske Federacije, Belorusije i Azerbejdžana, prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, srpski patrijarh Irinej, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici verskih zajednica, poznate ličnosti iz sveta kulture, sovjetski veterani Drugog svetskog rata…

Da Vas podsetimo:  Fleksibilno radno vreme samo u javnom sektoru diskriminacija onih koji rade kod privatnika

Novosti / Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime