Putin redovno kasni

0
837

putin-predsednik-rusija-1328585176-77111Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin postao je na široko poznat po tome što kasni na sastanke – zvanične, kao i na sve druge. Dopustio je da ga čekaju poznate svetske ličnosti, nekoga pola sata, a neke čak i četiri. Naš predsednik Tomislav Nikolić je nedavno, kažu, na Putina čekao samo pola sata do 45 minuta (kako po kom izvoru). Bio je, verovatno, upozoren da Putin često kasni tako da, prema izvorima s lica mesta, nije bio (preterano) nervozan.

Prošle nedelje “žrtva” ovog manira Putina bio je papa Franjo, predsednik Rusije kasnio je na sastanak čak 50 minuta! Istina, ruski vlastodršci ne cene baš previše pape (čuveno je pitanje Staljina iz vremema II svetskog rata – “koliko papa ima divizija”), ali je ovo kašnjenje bilo veoma zapaženo.

Za Ruse je to, kako komentarišu agencije, uobičajeno i uklapa se u manire iz carskih vremena, ali za “ostatak sveta” je, kako se eufemistički kaže, krajnje nestandardno.

U medijima su se pojavile informacije, odnosno opravdanja da su Putina zadržale pristalice „Pussy Riot“ koje su demonstrirale ispred hotela u Rimu gde je bio smešten ruski predsednik. Potom je, međutim, iz zvaničnih ruskih izvora demantovano da je Putin bio smešten u nekom hotelu…

U Italiji je ovo Putinovo kašnjenje prošlo bez velikog publiciteta a neki analitičari smatraju da se, zbog mediteranske sklonosti ka javašluku i nesklonost prema striktnom poštovanju satnica, lako prešlo preko toga.

Ali, ovaj manir Putina ne nailazi svuda na razumevanje. Kada je nedavno kasnio pola sata na sastanak s predsednicom Južne Koreje, list Koreja tajms (Korea Times) je na naslovnoj strani objavio naslov, “Mister Putin, sledeći put dođite na vreme”. Korejance je naljutilo i to što je Putin, po sastanku sa šeficom njihove države, žurio na sastanak s predstavnicima azijskih borbenih veština.

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

Putin ne kasni od juče ili od pre godinu ili dve. On hronično kasni već 14 godina koliko je „broj jedan“ u Rusiji. Objašnjenjje za to postoji već dosta dugo – Vladimir Vladimirovič je jednostavno takav. Kako je svojevremeno izjavila njegova bivša supruga Ljudmila, on je i na ljubavne sastanke kasnio, i to ne malo…

Iz službenih krugova širi se verzija da se Putin brižlivo priprema za sastanke tako da jednostavno zaboravi na vreme. Tu verziju je nedavno preneo list Moskovski komsomolac.

Ima još jedno objašnjenje za ovakvo ponašanje V. V. Putina, koje je, prema medijima na Zapadu, verovatno najbliže istini. Ukratko, Putin kasni smišljeno tj pušta namerno da ga čekaju.To je manir iz carskih vremena koji su praktikovali svi vladari Rusije, čak i kasniji komunistički lideri, posebno Staljin i Brežnjev. Rusija je bila i ostala najveća zemlja sveta, pa su zato na ovaj carski manir navikli u svetu. I ne prave od toga neki veliki problem.

M. Lazarević

www.balkanmagazin.net

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime