R-magazin nije isto što i R-magazin

0
811

р-магазин-насловнаNas Ruse sa Slovenima ne treba ništa da razjedinjuje. Postoje dve Srbije: Srbija gornjih slojeva – vatrena i neiskusna, koja još nije živela i stvarala, ali već sa partijama i sa intrigama koje ponekad dostižu takve razmere kakvih nema ni kod već politički razvijenih i većih nacija.

Uporedo sa tom Srbijom postoji i – Srbija narodna, koja baš Ruse smatra svojim spasiocima i braćom, a ruskog cara svojim suncem, ona Srbija koja voli Ruse i koja im veruje.

I na kraju ću reći: neće mnogo vremena proći i javiće se spasonosna reakcija, jer su većina Srba vatreni patrioti. Oni će se setiti Rusa koji su dali život za njihovu zemlju. (…)

Veliki ruski duh će ostaviti svoje tragove u njihovim dušama, a iz ruske krvi koja je prolivena u Srbiji izrašće i srpska slava.

I Srbi će se uveriti da je ruska pomoć bila nesebična i da Rusi, ginući za Srbiju, nisu imali nameru da je osvajaju.“

F.M. Dostojevski

Da sam na nekoj društvenoj mreži, bilo bi dovoljno samo da postavim ove misli najvećeg svetskog pisca svih vremena na svoj profil (naravno, ako mreža nije zauzeta), i da ne pišem ništa više o ovoj temi. No, nije zgorega osvetliti jednim malim zrakom naše trenutne odnose, što bi se reklo jednim primerom iz života.

Još uvek se nije stišalo ushićenje Srba koji su gledali veličanstvenu paradu ponosa povodom 70. godišnjice pobede nad najvećim zlom u istoriji čovečanstva. Način stupanja na paradu, komandanta namoćnije oružane sile, Sergeja Šojgua je svakog pravoslavnog Srbina ostavio bez daha[1]. Danima se širom Srbije prepričava ovaj događaj, a radost što je Rusija uspela da se izdigne iz blata 90-ih je jednostavno nepodeljena.

Hiperbolisanju skloni Srbi povezuju ova dva veličanstvena dostignuća Rusije i sa sudbinom, žrtvom i zaslugom srpskog naroda. Prvi, od pre 74 leta je kašnjenje realizacije plana „Barbarosa“ zbog nemirnih Srba na Balkanu, i drugi; od pre 20 leta kada se zapadna ratna i propagandna mašinerija nedopustivo dugo bavila Srbima i Srbijom (a Kosovom i Metohijom naročito), umesto posrnulom Rusijom, što je Rusiji omogućilo da dođe do daha. Možda jeste hiperbolisanje, ali sa ove istorijske distance gledano, vrlo je moguće da postoji neka „tajna veza“.

Da Vas podsetimo:  Malograđanština

Podrška i ljubav koju Rusija uživa u onoj Srbiji koju Dostojevski naziva „Srbijom narodnom“, je neupitna i zapad to odlično zna i upravo tu Srbiju kinji i satire već decenijama. Međutim podrška u onoj drugoj, manjinskoj Srbiji, po Dostojevskom „Srbiji gornjih slojeva“, je vrlo „šućmurasta“ i stoga baš tu Srbiju zapad zdušno podržava, i stoga je neprekidno drži na vlasti već decenijama, i podržavaće je sve dotle dok prva bukvalno ne izumre (a u Srbiji proces depopulacije već poprima zabrinjavajuće razmere).

Nije nikakva tajna da zapad apsolutno kontroliše medijski prostor u Srbiji. I ne samo medijski, što je najgore on kontroliše sve vitalne sfere intelektualne delatnosti, a pre svega školstvo i izdavaštvo. Meni kao „ćiriličnom ekologu“ je potpuno jasno o čemu se radi u nekom uplivu zapada u medijsku ili intelektualnu sferu, kada vidim da se neka knjiga, novina ili televizija izdaje hrvatskom latinicom. To onepismenjavanje srpskog naroda je jedno od glavnih oružja našeg rasrbljavanja.

Nije nikakva tajna, da su svi mediji (osim časnih izuzetaka kakvi su pojedini lokalni mediji i internet portali) pro-zpadni, počev od onih izrazito prozapadnih pa do onih „k`o bajagi“ nacionalnih koji su možda i opasniji, jer temeljitije razaraju srpsku kulturu i duhovnost, preko turbo-folk kulture i sličnih „šarenih laža“.

Takođe nije nikakva tajna da je u medijskoj sferi u Srbiji Rusija poražena do nogu. Koliko god je na globalnom planu, pre svega projektom Russia Today, prosto torpedovala CNN i druge slične fabrike laži, toliko je u Srbiji zakazala. Zakazala u zemlji u kojoj se vlada preko medija, u zemlji u kojoj još malo fali pa da se i društveni sistem promeni preko medija. A opet u zemlji u kojoj živi narod koji joj je bezrezervno naklonjen. Malo miriše na apsurd, zar ne?

Da Vas podsetimo:  Budi pčela – kratka zen priča

Gomila zapadnih medijskih kuća, pod direktnim uticajem svojih vlada i njihovih diplomatskih predstavnika u Beogradu formira javno mnjenje u Srbiji. Umnogome je to javno mnjenje i formirala po svojoj meri, osim za sada u pogledu dve teme: Crkve i Rusije. Crkvu su već načeli, a Rusija nakon najavljenih „reformi državnog sistema“ oličenog u promeni Ustava Srbije, neće ni biti više interesantna, jer će Srbija potpuno i bezuslovno biti u kandžama zapada, i skrojena po meri baš tog zapada.

U poslednje vreme projektom „Sputnjik“, Rusija je na mala vrata ušla u medijski prostor Srbije (doduše na vrlo mala vrata, kapidžik, reklo bi se). Pošto godinama sa prijateljima razgovaram o ovoj temi, svi su oni imali neki pouzdani izvor iz koga su saznavali da Rusija eto samo što nije, ušla u medijski prostor. Nešto slično kao „Đekna“. Ponadao sam se da je „Sputnjik“ taj pionir. Kad je mogao da osvoji kosmos, može vala i Srbiju, pomislih.

A onda, koliko juče pročitah vest da Rosijska Gazeta započinje u Srbiji izdavanje „R Magazina“, magazina koji ima za cilj da u okviru projekta „Russia Beyond the Headlines“, približi Rusiju srpskom čitaocu iz „Srbije narodne“. Dok čekam da mi se otvori veb- stranica, ponavljam u sebi: „Nije valjda, nije valjda nij… JESTE“! “R Magazin” nije u stvari “R Magazin”, već “R Magazin”!?

Rosijska Gazeta se obraća Srbima hrvatskim pismom!?! Da se razumemo, mi Srbi znamo da čitamo hrvatsku latinicu, ali isto tako znamo i da nam je silom nametnuta 1915. hrvatskim bajonetima, 1954. Brozovim Novosadskim „dogovorom“, pa konačno i NATO bombama, što pravim što medijskim i izdavačkim. Naravno da znamo da to nije naše pismo, konačno i u Ustavu koji žele da nam promene u članu 10 piše koje je naše pismo. Kako to Rusi ne znaju, to je nejasno.

Neko će reći da je to slučajno, da je nesmotreno i slično. Na stranu to što Srbija nema vremena za nesmotrenosti u ovom trenutku, ali da li je slučajno.

Da Vas podsetimo:  Da sam muško samo jedan dan

Srpsko udruženje „Ćirilica-Beograd“ (kao i druga slična udruženja) redovno obaveštava javnost i državne organe problemu progona ćirilice , odnosno latinizacije Srbije (kakogod ko to shvatio). Ono je upozorilo i rusku ambasadu u Beogradu,kao i vlasti u Rusiji na ružnu pojavu da ruske firme čim dođu u Srbiju, zaborave ćirilicu. Ono što mogu da poštuju u Bugarskoj na primer, u Srbiji ne mogu.

Moskovska banka, SBER banka, Lukoil, a naročito GAZPROM (koji je kupio ćirilični NIS), prednjače u gaženju našeg ustavnog prava. Jedan nekadašnji službenik ruske ambasade u Beogradu je upozorio ruske firme na ovu neprijatnu pojavu, i dobio je odgovor da je to odluka menadžmenta tih kompanija, zasnovana na proceni da to može da uveća profit (sic!). Kao da je mnogo važno da li dizel košta evro i po ćirilicom ili latinicom. (A u Bugarskoj to nije važno).

Da su ruske firme u Srbiji veliki finansijeri medija koji nisu naklonjeni Rusiji, a pogotovu ne njenom približavanju Srbiji, to nije tajna. Zašto je to tako, to ja ne znam, barem ne više od beogradskih tračara, ali je tako[2].

Kada su firme u pitanju, pa još i nekako, ali je vraški teško razumeti zašto Ruski dom u Beogradu u saradnji sa Blicom, štampa klasike ruske književnosti latinicom?!?[3] Kome je to u interesu: Ruskoj književnosti? Srpskoj deci i drugim čitaocima? Srbiji? Rusiji? Ne, ne, ne i ne.

Tako loš odnos prema srpskoj kulturi, informisanju, pismenosti, nije mogao mnogo da popravi ni osvedočeni srpski prijatelj, nj.e. Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske Federacije, koji je prisustvovao prezentaciji R-magazina. Ne može on, čovek, za dan da ispravi što neki iz Rusije godinama krive.

I konačno da parafraziramo bivšeg ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra V. Konuzina: Ima li Rusa u ruskim firmama? Ima li Rusa u Srbiji?

A da li nam latinizacija dolazi sa mrskog nam zapada, ili drage nam Rusije, svejedno je. Samo što ovo drugo više boli.

Aleksandar Đikić

fsksrb.ru

[1] https://www.youtube.com/watch?v=_F-r7q3vMtA

[2] http://srbin.info/2015/05/16/da-li-rusija-gubi-medijski-rat-u-srbiji-i-to-svojom-krivicom/

[3] http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/543993/Tri-meseca-ruske-knjizevnosti-uz-Blic

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime