Rad na crno u Nemačkoj je super keš

0
1763
Rad u Nemačkoj Foto: Profimedia

„Kako bi mi samo bilo bolje kad ne bih živeo u Srbiji…“ Koliko si puta u životu pomislio/la ovako nešto? Opštevažeće mišljenje da je svuda preko grane bolje mnogima se sruši istog trenutka kad pređu tu prokletu granicu, a svaki dan slušamo priče o tome kako život nigde nije bajka, uključujući i one zemlje koje su za nas Srbe ostvarenje svih snova. Među njima su, naravno, Amerika, Nemačka, Austrija, Australija, Norveška…

Dobra zarada je razlog zbog kog se mnogi stanovnici eks-Ju zemalja odlučuju da emigriraju u „neki lepši svet“, i, mada je rad na crno tamo neuporedivo opasnija stvar nego u našem klimavom sistemu, nije im ni to nepoznanica, kako bi zgrnuli što više love. Kad si rođen sa strahom od rata i siromaštva, zakon civilizacije ti, ipak, ne znači mnogo.

Tako je jedan hrvatski policajac u penziji (46) ispričao za Deutsche Welle kako izgleda raditi u inostranstvu na crno, potez na koji se odlučio nakon što je penzionisan shvatio da mu se više ne smeši zarada kakvu je mogao imati. On je u penziji već šest godina i dva do tri puta godišnje ide na bauštelu u Nemačku. Iako je još relativno mlad, ne može da se preseli u ovu zemlju Evropske unije i da tamo traži legalan posao jer mu kao penzioneru nije dozvoljeno da radi punu satnicu. Dok bi legalno bi mogao da zaradi maksimalno 1.000 evra, mimo zakona je situacija u novčaniku mnogo bolja.

Radi za Nemce jer „naši varaju“

Kako kaže, u 90 odsto slučajeva radi u građevini, a osim adaptacija stanova i kuća, ilegalni radnici se angažuju i na poslovima uređenja okoline, održavanja parkova i šuma, predgrađa. Kaže kako većina insistira da radi za Nemce jer ih naši varaju i zakidaju.

Da Vas podsetimo:  Godine prolaze a bol ostaje

„Nikad ne idem sam nego idemo u grupama. Ako radiš kod ‘naših’ ljudi, u 50 odsto slučajeva će ti se dogoditi nešto loše, odnosno, u 50 odsto slučajeva nećeš biti plaćen. Zakidaju na satnici, na plaćanju, na svemu na čemu mogu“, nastavlja.

„Nemačke fabrike angažuju naše ljude da im dovode radnike na crno. Recimo, nemačka firma ima građevinski projekat koji mora da odradi u određenom roku i trebaju joj radnici kako bi se to u roku završilo, a da oni izbegnu da plate deo davanja državi. Deo radnika uvek radi legalno. Onda angažuju naše ljude da im dovedu broj radnika koji im je potreban. Ti ljudi dođu kod nas i angažuju između 10 i 50 nas – koliko je potrebno.

Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade i krečimo, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo nikad se ne radi na otvorenom. Dobiju se smeštaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Neretko se dobije i nagrada za obavljeni posao“, objašnjava on za DW.

Dodaje kako se po turi ovako može zaraditi i do 2.000 evra. Rad subotom se plaća dvostruko pa se tako po jednoj suboti može zaraditi i po 200 evra. Radi se po osam do deset sati svaki dan i tako se mesečno, kaže, može zaraditi i do 2.300.

Na kraju zaključuje kako je rad u Nemačkoj ipak samo za one koji zaista žele da rade.

Dragana Pandurević

noizz.rs / Deutsche Welle

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime