Rađanje kaste

3
1407

Ako su ovi protesti i kontraprotesti, koji nas maltretiraju ovog proleća nešto dokazali, to je da je politička nazovi elita u Srbiji srasla i da se homogenizovala. „Vlast“ i „opozicija“ su samo konstrukti, pojavni oblici kaste i to što neko igra ovu, ili onu ulogu, nema nikakvog uticaja na društveno kretanje.

Srbija je, naime, društvo koje je potonulo u žabokrečinu i koje je lišeno bilo kakve društvene dinamike. Protesti i protivprotesti su samo prividna dinamika i suštinski deluju, i jedni, i drugi, kao stabilizatori sistema, iako ostavljaju privid da se hoće nekakve promene. Koje promene? Neće više biti divljeg kapitalizma? Stranih investicija koje pustoše srpski budžet? Neće biti privatizacija?

Prividni obračun unutar kaste se, dakle, ne odvija da bi se nešto u društvu promenilo, jer svi imaju iste ciljeve, već da bi se preraspodelili položaji i materijalna dobit unutar kaste.

U tu svrhu se angažuju veliki materijalni, medijski i ljudski resursi i zbog toga se i i i stiče utisak da je društvo zatalasano i pokrenuto, dok ono, u suštini, stoji u mestu, jer se ni jedno ozbiljno pitanje srpskog naroda, srpske države, privrednog oblika, ili raspodele, nije ni dodirnulo. Društveno kretanje i nije hod po ulicama, ili urlanje preko medija, već podrazumeva promene u društvenoj bazi: u svojinskim oblicima i proizvodnim odnosima. Srpska kasta je, od samog formiranja početkom ovog milenijuma, svoje mesto pronašla u služenju Zapadu i sasvim je zadovoljna time da vlada u ime stranih ambasada u Srbiji. Time je konzervirana društvena dinamika i ne samo da je konzervirana – ona je ograničena materijalnim potrebama kaste, koja zarađuje na društvenoj statici. Zato su reforme stalne, a promene nikakve. Reforme, stoga, treba shvatiti kao učvršćivanje i radikalizaciju peotooktobarskog modela društva, u čijem srcu se nalazi grandiozna pljačka Srbije i srpske sirotinje, otimačine vlasništva, divljeg kapitalizma i medijskog sluđivanja.

Da Vas podsetimo:  Kolač od ništa

Nije daleko dan kada će se, jer je to u logici stvari, prividno zaraćene strane u prividnom sukobu, izljubiti međusobno i bratski podeliti položaje. To neće, bar ne u prvom trenutku, biti široko proklamovano, ali će vremenom početi da se pojavljuju ista ona objašnjenja kao kada su Vesić, ili Mali, ili Ana Brnabić, prešli u vladajuću ekipu.

Ulični šetači, koji mene neodoljivo podsećaju na ekipu zombija iz Igre prestola, su delom sastavljeni iz partijskih aktivista i članova NVO koji će nešto vajditi, bez obzira na ishod protesta, jer učestvuju u stabilizaciji sistema, dok većina šeta i galami za sendvič, ili bez sendviča, a svakako bez mozga i koristi. Idiotski zahtevi za „normalnom“i „zdravom“ Srbijom su medicinske prirode, a ne političke. Svi zahtevi opozicije su tako dizajnirani da ne okrnje sistem, jer se normalnost i zdravlje ne mogu definisati, ali bi zahtev za prestankom privatizacije, ili škartiranjem stranih investitora, bili veoma konkretni i opipljivi. Zato takvih zahteva i nema.

Isto važi i za medije: opoziciji mediji nisu potrebni iz nekih načelnih razloga, jer Vučić i njegova ekipa ionako po vasceli dan pričaju priču koju bi i opozicija pričala, ali su mediji potrebni da bi se predstavnici šatroopozicije personalno bolje uglavili unutar kaste, uz istu priču. Kad bi oni pričali neku drugu priču, Vučić bi ih i pustio na televizije koje kontroliše, ali opasnost i leži u tome što je priča ista i onda samo ukus publika, odnosno birača, odlučuje kome će da dodeli položaj unutar iste paradigme. Što bi Vučić rizikovao da neko na ekranu izgleda bolje, lepše ili pametnije od njega? Kada bi postojale drugačije ideje, ili drugačija vizija društva, ugrožena bi bila čitava kasta, a ne samo Vučić. On dobro zna kako je preuzeo priču Demokratske stranke i ne želi da proba sreću s tim da neko preuzme njegovu priču.

Da Vas podsetimo:  Konačno dostupan potpuni prevod Zakonopravila Svetog Save

Zanimljivo je i sledeće pitanje: u Savezu za Srbiju se nalaze Tadić, Lutovac, Đilas, Borko Stefanović, Zoran Živković i još nekoliko šampiona Demokratske stranke, koji su se uredno razišli i osnovali svoje stranke; kako to da nisu mogli zajedno u DS-u, a mogu u SzS? Kao da neka nevidljiva ruka prepakuje srpsku političku scenu i određuju ko će s kim i gde.

Isto važi za šatriotsku scenu, koja se vrti kao propeler i gde je veoma malo onih koji mogu da se pohvale da nisu preskakali iz jedne patriotske organizacije u drugo, dok se nisu sapleli i uleteli u neku evrooptimističku stranku. Puste pare…

SzS je formirao pregovarački tim za razgovor sa Vučićem i izgledalo bi čudno da su to uradili, a da nisu dobili mig da je ovaj raspoložen za razgovor, ako i da su mu raspoloženje za razgovor sa opozicijom podigli naši strani gospodari. Ostaje nam da gledamo razvoj događaja, koji ide u pravcu ili dvopartijskog, ili jednopartijskog sistema.

MIlan Milenković
Izvor: milanmilenkovic.com

3 KOMENTARA

  1. “ Kao da neka nevidljiva ruka prepakirava Srpsku politicku scenu “ !!!!!
    To je sustina onoga sto je napisano i onoga sto se stvarno dogadja !!“ Nevidljiva ruka “ nije uopste nevidljiva! Organizatori petooktobarskog prevrata ( AMERIKA) naplacuju „rate kredita“ duznicima, onima koje su postavili da vode Srbiju………. smjenju ju ih, po potrebi upucavaju, postavljaju druge ( vise poslusne ) Ulog za dug je KiM……… Svaka nova vladajuca garnitura izdaje, prodaje,poklanja, odrice se u ime svih nas ………vise od one prethodne ……….KiM!!! Stigli smo do samoga kraja!!! Samo „sretna okolnost „da imamo predsednika kukavicu, koji se uplasio i sopstvenog naroda, sprecava posljednji cin !!!!

  2. Sve tačno,inače si ti Milane,jedan od tih komunista,čiji je isto zadatak,da NAPIŠEŠ ISTINU,ALI SA CILJEM DA ODRADIŠ POSAO KASTINOG IGRAČA,DA SE NEKO NE SETI DA SU PROBLEMI SVIH PROBLEMA,BROZOV OKUPACIONI KOMUNIZAM I OKUPACIONI KOMUNISTI DOĐOŠI,KOJI OKUPIRAŠE SRBIJU 1944,NA STALJINOVIM TENKOVIMA,UZ POMOĆ USTAŠA MARKA MESIĆA,ŠTO UBIJAŠE SRBE PO SRBIJI,NAZIVAJUĆI IH NARODNI NEPRIJATELJI,TE POBIŠE BLIZU 150 000 SRBA,I POHAPSIŠE,PO ZVANIČNOJ IZJAVI RANKOVIĆA,3 500 000 SRBA.ŠTO TI ISTI BROZOVI DOĐOŠI-OKUPATORI IZ Hrvatske-kraine,Bosne I c.Gore,OSTAŠE U SRBIJI,DA ČUVAJU BROZA I KOMUNISTIČKO-TERORISTIČKI POREDAK.TE STVORIŠE OZN-U,A ONI UDBU,A ONI UNIŠTIŠE SA SVOJIM KOMUNISTIČKIM DIREKTORIMA,SVE RADNIČKE FABRIKE,TE OPLJAČKAŠE DRŽAVU,IZNEŠE PARE IZ DRŽAVE NA STRANE RAČUNE,TE POTOM POKUPOVAŠE SVE TO ZA DINAR,A SVE U ORGANIZACIJI TE UDBE I KOS-A,KOJI SE POTOM NAZVAŠE TA“ KASTA“KOJA DANAS VLADA IZ SVOJIH VELIKIH FIRMI U KOJIMA SU SVE DECA BROZOVIH KOMUNISTIČKIH DOĐOŠA.Eto Milane,da malo pojasnimo ono što ti namerno nisi naveo,te se tako stavi u koš, onih koje nazivaš“KASTA“.“KASTU“ SAČINJAVAJU SVE DECA BROZOVIK KOMUNISTA-DOĐOŠA,SVE IMENOM I PREZIMENOM,SAMO MALO DA SE DUBLJE POGLEDA,NEMA DRUGIH.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime