Radnici čekaju Vučića u Nišu

5
960

Petnaestak predstavnika radnika pojedinih državnih firmi, različitih sindikata i udruženja potpisalo je zajednički dokument kojim traže od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da reše problem sa zaostalim zaradama, radnim stažom i statusom preduzeća. Traže razgovor sa njim u Nišu.

2016-10-05_045218
Traže razgovor sa premijerom i nadležnim ministrima; foto: JV arhiva

Nišlije koje se svakog petka okupljaju ispred Gradske kuće nisu jedini radnici nekada velikih preduzeća u bivšoj Jugoslaviji, koji su posle inflacije i privitacizacija devedestih i dvehiljaditih ostali bez posla i para.

Kako kaže predstavnik Sindikata zaposlenih na određeno vreme Radiša Spasić, takvih u Srbiji ima puno, a samo ih je u Nišu 4.500.

On je sa svojim kolegama iz Kruševca, Aranđelovca, Pirota, Sombora, Zrenjanina, Arilja, Užica i Prokuplja odlučio da zajednički traže svoja prava.

Pokušavamo da ove probleme izdignemo sa lokala. Da se svi organizujemo jer svi mi, bivši radnici velikih preduzeća, imamo ista prava. Imamo konkretne predloge i rešenja i spremni smo na dogovor – kaže Spasić.

U dokumentu koji su potpisali svi okupljeni predstavnici radnika navedena su 4 zahteva: da se svim radnicima društvenih preduzeća u Srbiji isplate zaostale zarade, da se svim radnicima isplati socijalni program, da se svima poveže radni staž i da se vremenski ograniči dužina trajanja stečaja.

Imajući u vidu ove i bezbroj drugih problema koji prate radnike u preduzećima koja su u stečaju, likvidaciji, preduzećima u kojima je poništena privatizacija, i da je situacija i dalje alarmantna, predstavnici radnika zahtevaju hitan sastanak sa premijerom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i nadležnim ministrima – piše u zahtevu.

Spasić kaže da će pokušati da se sa kolegama iz Niša organizuje da se u nedelji kada u Nišu boravi Vlada Srbije, od 10. do 17. oktobra, svakodnevno okupljaju ispred Gradske kuće zahtevajući sastanak sa nadležnima.

Ukoliko ne odgovore na naš zahtev i ne žele da nas prime, doći će i kolege iz drugih gradova i napravićemo masovniji protest kako bismo skrenuli pažnju premijeru na svoje probleme – kaže Spasić.

Samo u Nišu radnici propalih preduzeća potražuju oko 2 milijarde dinara, a Spasić kaže da je na nivou države ta cifra oko 30 milijardi. Ipak, radnici su, kako kaže, spremni na dogovor, na isplatu u ratama ili u obveznicama kojima bi mogli da izmire račune za struju, vodu, komunalije i ostalo.

Da Vas podsetimo:  Predsedniče, zar niste ugrozili mnoge živote posetom Novom Pazaru?

A. S..

Južne vesti

5 KOMENTARA

  1. I Bugari dižu ogradu da se zaštite od izbeglica jedino Srbija ne sme dići ogradu tako je naredila muti Merkel malom slugi Vučku a on bez muti nezna ni beknuti. Taj umišljeni bolesnik pati od umišljene veličine i zarad toga je već dosta upropastio Srbiju ali ide on i dalje. No koliko je kriv taj bedni bolesnik i kvislinzi oko njega toliko je kriv i ceo srpski narod. Narod najvećih svetskih kukavica sad čekamo da nam Vučić otme i Vojvodinu i Rašku za svoje eu šefove a narod neće ni prtom mrdnuti. Ne nije kriv samo Vučić krivi su Srbi u celini kao narod.

    • Hm,hmm..istina je, da 50% gradjana „vostale serbije“, ne izlazi na izbore zbog lose „ponude“..a, deo izaslih glasa u ime svih,sto, iskljucuje tvrdnju da su krivi „Srbi u celini kao narod“.

  2. I Bugari dižu ogradu da se zaštite od izbeglica jedino Srbija ne sme dići ogradu tako je naredila muti Merkel malom slugi Vučku a on bez muti nezna ni beknuti. Taj umišljeni bolesnik pati od umišljene veličine i zarad toga je već dosta upropastio Srbiju ali ide on i dalje. No koliko je kriv taj bedni bolesnik i kvislinzi oko njega toliko je kriv i ceo srpski narod. Narod najvećih svetskih kukavica sad čekamo da nam Vučić otme i Vojvodinu i Rašku za svoje eu šefove a narod neće ni prtom mrdnuti. Ne nije kriv samo Vučić krivi su Srbi u celini kao narod.

  3. Navršilo se 16 godina od kako su kvislinzi isporučili Miloševića Hahu a kukavički Srbi ćutali. Da prodane duše od tad je sve bolje uništen je IMR, IMR, ZMAJ Zemun itd. preduzeća i njive prodate Hrvatima i Arapima. Hrvatska nas prestigla sa 300% većim platama, sa preko 350% više autocesta, sa nemerljivo većim standardom. Za celo to vreme mi tonemo prema dnu i taman kad pomislim to je dno, mi potonemo još dublje. Šetoktobarci fala vam što ste uništili Srbiju mora vam se priznati da ste u potpunosti uspeli. Srbi zapitajte se zašta Hrvati nisu izdali Tuđmana, zašta muslimani nisu izdali Izetbegovića, zašta Albanci nisu izdali Tačija? Zapitajte se Srbi zašta su Gotovina, Markač, Čermak, Tači, Naser Orić i drugi zločinci heroji tih naroda a samo su Srbi hapsili Srbe i slali u Hag. Drugi narodi su svoje branili, zapitajte se Srbi kako je kapetanu Draganu u hrvatskoj tamnici dok Srbiju nije briga za njega. Srbi jesmo li mi narod ili samo najveće kukavice na Balkanu. Ne nismo siguran sam da smo najbedniji i najkukavičkiji narod na planeti.

  4. Navršilo se 16 godina od kako su kvislinzi isporučili Miloševića Hahu a kukavički Srbi ćutali. Da prodane duše od tad je sve bolje uništen je IMR, IMR, ZMAJ Zemun itd. preduzeća i njive prodate Hrvatima i Arapima. Hrvatska nas prestigla sa 300% većim platama, sa preko 350% više autocesta, sa nemerljivo većim standardom. Za celo to vreme mi tonemo prema dnu i taman kad pomislim to je dno, mi potonemo još dublje. Šetoktobarci fala vam što ste uništili Srbiju mora vam se priznati da ste u potpunosti uspeli.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime