Radnici zakupili fabriku u stečaju i zaradili milione

3
2676

Pre tri godine, 677 radnika trsteničke “Prve petoletke” uložilo je po 60.000 dinara, od novca koji su dobili za socijalni program, i zakupilo firmu u stečaju. Osnovali su svoje preduzeće, zadržali stare kupce i osvojili nova tržišta. Ovo preduzeće trenutno ima oko 900 zaposlenih.

Trstenička „Prva petoletka” izvozi 80 odsto svojih proizvoda u 36 zemalja sveta. Od prodaje pumpi, cilindara, hidrauličnih brava i rezervoara, prošle godine prihodovali su 12 miliona, a čista dobit je pola miliona evra.

Bitno je da se radi i da ima šta da se radi, kažu radnici: „Ako budemo radili onda ćemo i da opstanemo.”

„Uslovi su odlični. Imamo i grejanje sada. Radim već 36 godina u ovoj istoj hali. Plata nam je redovna, znači svakog meseca istog datuma primamo. Sve je u redu.”

Kako javlja rts.rs najveći kupci „Petoletkinih” proizvoda su kompanije iz Rusije, Belorusije i zemalja Evropske unije. Prošle godine osvojili su i tržište Alžira.

„Mi smo od početka, od pre tri godine, u prvoj ugradnji u Kamazu i to nam je glavni kupac”, objašnjava Velibor Dmitrić, direktor proizvodnje DOO „Prva petoletka”. „Na mesečnom nivou, to je otprilike 500.000 do 600.000 evra.”

Za potrebe ruskog Kamaza, mesečno se u Trsteniku proizvede 4.000 ručnih pumpi za podizanje kabine i rezervnog točka.

„Veoma smo zainteresovani za novi kadar, da podmladimo starosnu strukturu u fabrici koja je sada veoma nepovoljna”, kaže Ljubisav Pantić, direktor DOO „Prva petoletka”. „Ovde radnici u proseku imaju pedesetak godina i neophodni su nam mladi radnici koji će nositi budućnost ovog kolektiva.”

Prošle godine primljeno je 25 novih radnika a trenutno je, u okviru dualnog obrazovanja, 15 učenika trsteničke Tehničke škole na praksi u „Prvoj petoletki”.

Izvor: srednjabosna.com

3 KOMENTARA

 1. Lepa ali naivna priča…

  Da nije tužno, bilo bi smešno.

  Ko je stvarni vlasnik ove „nove“ firme?
  Zašto se novi vlasnik krije iza radnika koji eto ponovo „samopravljaju“ uspešno?
  Šta na ovu „vratolomiju“ kažu poverioci koji će naplatu svojih potraživanja verovatno morati da u ime viših ciljeva – otptišu?

  Kolika je prosečna isplaćena plata u ovom „privrednom čudu“?
  Da li se svakog meseca uplaćuju doprinosi na neto zarade u skladu sa zakonom?
  Da li se državi redovno plaća PDV?
  Da li se redovno plaćaju komunalne usluge i porez na imovinu lokalnoj samoupravi?
  Kolika su nova neplaćena potraživanja prema kooperantima ove „nove“ Petoleke?
  Kada će ovaj „balon“ obmana ponovo da pukne?

 2. Dok sam jos zivela u Srbiji, omiljeni stand na sajmu tehnike mi je bio Prve Petoletke. Bas me raduje sto su spasili ovu fabriku, a ne raskupusali kao moju bivsu Lolu iz Zeleknika.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime