„Rado ide Srbin u Vojnike“ i „Lijepa naša“ je napisao Srbin iz Loznice!

2
2440

Malo je poznato da je autor hrvatske himne Srbin Josif Runjanin koji je poreklom iz okoline Loznice. Pored melodije za „Lijepu našu“ Runjanin, koji je sahranjen na pravoslavnom groblju u Novom Sadu, komponovao je i melodiju za pesmu „Rado ide Srbin u vojnike“

Hrvatsku himnu “Lijepa naša domovino” komponovao je Srbin graničar Josif Runjanin, koji je rođen 8. decembra 1821. u Vinkovcima, a umro 2. februara 1878. u Novom Sadu, gde je i sahranjen na pravoslavnom groblju.

Malo je poznato da je Runjanin, koji je kršten u Vinkovcima, jedini Srbin koji je komponovao himnu neke strane zemlje.

Josif Runjanin je rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habsburškoj monarhiji, ali je poreklom iz okoline Loznice, iz sela Runjani. Porodica se odatle prvo preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju, a na kraju u Srem.

Nakon naseljavanja u Sremu, tačnije u selima oko Sremske Mitrovice, porodica Runjanin se zbog potrebe školovanja dece seli u Vinkovce, gde se tada nalaze komanda vojnokrajiške 7. brodske pukovnije, kao i škole i već tada gimnazija.

Reč je bilo o časnoj, i za ono vreme obrazovanoj i naprednoj porodici. Gotovo po tradiciji kod svih Runjanina, ukoliko bi u porodici bila dva sina jedan bi išao u vojnu službu, a drugu na bogosloviju.

Po toj tradiciji Josif odlazi u vojnu službu. Carski kadet Josif Runjanin raspoređen je u Glini. Kao istinski zaljubljenik u muziku, stiče i osnove muzičkog obrazovanja kod tamošnjeg vojnog kapelnika.

Kao mlad čovek, nadahnut slobodarskim idejama, prilazi Ilircima. Na njihovim skupovima gde su održavane književne večeri i čitana rodoljubna poezija prvi put se sreće sa pesmom “Horvatska domovina” koji je napisao Zagrapčanin Antun Mihaljević 1835. godine.

Mladi Josif je oduševljen tom pesmom i 1846. godine, na njen tekst piše melodiju. Nekoliko decenija kasnije, na konkursu, priređenom 1891, kad se održavala izložba Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva u Zagrebu, Runjaninova “Lijepa naša domovina” po sudu žirija odnela je prevagu nad dvema drugim kompozicijama i proglašena je hrvatskom himnom. Od onda to je ostala do danas.

Da Vas podsetimo:  Snima se serija o kralju Aleksandru

Inače, to da je Runjanin bio Srbin pravoslavne vere Hrvati osporavaju, prećutkuju, a deo stručne javnosti ga i svojata. Tome u prilog ide i činjenica da se u literaturi može naći da je Runjaninovo ime Josip, a ne Josif.

Međutim, postoje dokumenta koja su neoborivi dokazi da je Josif bio Srbin i pravoslavac. Naime, kao i svi pravoslavni Srbi toga imena, Runjanin je kršten kao Josif. Biblijsko ime Josif korišćeno je i koristi se kod Srba isključivo u tom obliku u literaturi, prevodu i kao lično ime.

Potvrda njegove vere jeste i mesto, odnosno groblje na kojem je sahranjen. Naime, reč je o novosadskom pravoslavnom Uspenskom groblju. Inače, kuća u Novom Sadu u kojoj je Josif Runjanin živeo do kraja svog života više ne postoji. Na tom mestu je danas obično ruglo, a ni Hrvatska koju je himnom zadužio, niti Srbija nisu uradile ništa da se ta građevina obnovi.

Runjanin je pored aktuelne hrvatske himne komponovao i melodiju za pesmu “Rado ide Srbin u vojnike“, a autor je i kompozicije “Ljubimo te Naša Diko”. Nažalost, ostala dela ovog autora nisu sačuvana.

patriot.rs

2 KOMENTARA

  1. Hrvatska je prvi put u povjesti formirana pod Hitlerovom fasistickom okupacijom kao NDH i nikada pre toga nije postojala… Tako da stvaralac himne nema nista sa tom vestackom okupatorskom tvorevinom.

  2. Potpuno pogrešno, da je pisao himnu strane zemlje: pa Austrija i Hrvatska su bile njegova domovina. A bio je i pristaš Ilira. Tadašnji pokret je bio naivno jugoslovenski ili panslovenski. Njemu Hrvatska nije bila strana zemlja, jer je u njoj rođen. Takvo glupo gledanje, da je pisao za stranu zemlju, je posledica nepoznavanja istorije. Moramo ipak shvatiti, da so tada bila drugačija vremena i Sloveni su bili još više I naivno povezani među sobom, pošto još nisu doživeli krvoločnih čišćenja od Velikog Brata.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime