Radovanović: Dopunski rad je bio dobra stvar

0
720

Iako je utvrđeno da su tokom 2010. i 2011. godine lekarima uz regularnu platu nelegalno isplaćivane posebne naknade za rad van radnog vremena, aktuelni direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović i dalje smatra da je taj dopunski rad zapravo bio koristan za pacijente.

2016-10-01_065347
Zoran Radovanović; foto: JV arhiva

Sredinom 2010. godine su niški Klinički centar i filijala Fonda zdravstva protiv zakona, odnosno bez saglasnosti Ministarstva, sklopile ugovor o isplati dopunskog rada.

Određeni lekari – kardiolozi, radiolozi, itd – navodno su posle radnog vremena radili određene intervencije kako bi, između ostalog, smanjili liste čekanja. Taj dopunski rad su dodatno naplaćivali iz Fonda zdravstva, dok Zaštitnik građana Saša Janković nije utvrdio da je tako nešto nelegalno, te da je Klinički sve te intervencije i preglede morao da pruži kao osnovnu uslugu pacijentima.

Drugim rečima, lekari su dobijali dodatne naknade za ono za šta su već primali platu.

Međutim, u razgovoru koji su novinari vodili sa Zoranom Radovanovićem sredinom avgusta, direktor Kliničkog centra je rekao da smatra da je dopunski rad bio veoma koristan za pacijente, a niko nije bio na gubitku.

Sve je bilo legalno. Naši pacijenti, osiguranici, nisu plaćali ništa dodatno. Dakle, pacijentima nije naplaćivano ništa, nego je Kliničkom plaćano iz Fonda. Naplaćivano je samo inostranim pacijentima, koji su ovde dolazili jer su neke intervencije bile jeftinije ovde – kaže Radovanović.

On tvrdi da se nikada nije desilo da se pacijent skine sa liste čekanja, kako bi umesto njega „upao“ neko iz inostranstva koji je ove usluge plaćao.

Tokom radnog vremena, od osam do osam, rade se pregledi i intervencije kod pacijenata po rasporedu, a posle osam se rade onima koji hoće da plate. Procentualno, tu je bilo 98 % pacijenata sa liste čekanja, koji nisu hteli da čekaju, i 2 % onih koji su ovde radili jer je jeftinije nego u Evropi – objašnjava Radovanović.
Na spiskovima i zvučna imena, ali se ne zna da li je i ko od njih primao nelegalnu naknadu
Radovanović kaže da je Klinički centar, zahvaljujući dopunskom radu, imao „efektivnu zaradu od preko milion evra, a od tih para i država je dobila deo, a svi lekari su isplaćivani legalno, preko računa”.

Čak je i u Nišu, tvrdi on, bilo 4.000 noćenja više zbog pacijenata koji su ovde dolazili da se leče.

Da Vas podsetimo:  Zašto lažu Vladimir Gajić i Slobodan Georgiev

Međutim, Zaštitnik građana Saša Janković u svom izveštaju navodi da smanjenje liste čekanja nije opravdanje.

To što pacijenti kojima su pružane zdravstvene usluge u Kliničkom centru u okviru dopunskog rada nisu trpeli nikakvu štetu zbog toga, čak suprotno, nije i ne može biti opravdavajući razlog za organizovanje dopunskog rada suprotno propisima – naveo je Ombudsman.

Podsetimo, nelegalnim organizovanjem dopunskog rada, Fond je oštećen za nekoliko desetina miliona dinara. Po preporuci Zaštitnika građana, dopunski rad je obustavljen krajem 2011. godine, ali Klinički je trebalo i da vrati novac, što se, kako nam je rečeno u Fondu zdravstva, nije desilo.

2016-10-01_065145I pored jasnih preporuka Ombudsmana da se „razmotri stepen pojedinačne odgovornosti“ a da se „po potrebi pokrenu i zakonom predviđeni postupci“, višemesečno istraživanje novinara Južnih vesti pokazuje da do sada nije kažnjen nijedan funkcioner Kliničkog centra ili Fonda zdravstva, a da sada to više nije ni moguće da se desi.

Takođe, javnosti je i dalje nepoznato ko je od lekara primao nelegalnu naknadu za dopunski rad, i za koji iznos je Klinički oštetio Fond zdravstva, jer uprava Kliničkog centra od jula odbija da dostavi traženu dokumentaciju novinarima.

Inače, na spisku na kome se nalaze svi lekari koji su obavljali dopunski rad nalaze se i zvučna imena iz sadašnje i tadašnje vlasti – od kardiologa i donedavnog gradonačelnika Niša Zorana Perišića, vaskularnog hirurga i sadašnjeg gradskog većnika Saše Živića, do radiologa i aktuelnog direktora Kliničkog centra Zorana Radovanovića.

M. Vučić

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime