Raste podrška desnici u Srbiji

1
881

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da na političkoj sceni Srbije sve veću podršku imaju stranke desnog centra, a najveći skok zabeležila je Srpska radikalna stranka.

966861© AP Photo/ Darko Vojinović

Kada bi sutra bili održani izbori, prema istraživanjima „Ipsos stratedžik marketinga“, oni građani Srbije koji bi izašli na biračka mesta dali bi 50 odsto podrške vladajućoj SNS, dok bi njen koalicioni partner iz Vlade Srbije, SPS, osvojio 8 odsto glasova.

Iznenađujuće treće mesto zauzela bi Srpska radikalna stranka sa 7 odsto podrške, dok bi iznad cenzusa ostali još Dveri (6,6 odsto) i DS (6,1 odsto).

Ovakvi podaci dovode do zaključka da su strankama sa desnim usmerenjem (SRS i Dveri) u raste podrška.

Najveći skok u rejtingu zabeležili su radikali koji se hvale da imaju konstantan priliv novih članova, ali su svesni i da bi za eventualni prelazak cenzusa bio zaslužan i povratak lidera Vojislava Šešelja.

„Sada ljudi jasnije priznaju da je puzanje ka EU itekako bolno za svakoga u Srbiji. Polako, ali sigurno postaje prihvatljiv naš program, nikako EU, nikako NATO“, kaže za B92 Zoran Krasić iz SRS.

Građani su se zasitili istih lica koja gledaju decenijama unazad. To bi mogao da bude razlog i za skok Dveri, bar tako oni tvrde.

„Mi smo nova snaga, smena političkih generacija. Mi donosimo ekonomski patriotizam, strane banke idu u drugi, a domaća preduzeća u prvi plan“, rekao je Boško Obradović iz Dveri.

Stranke desnog centra jačaju poslednjih godina i u Evropi. Analitičari jačanje desnice povezuju i sa strahom od novog hladnog rata, ali i loših ekonomskih trendova.

rs.sputniknews.com

1 KOMENTAR

  1. Pa sve zemlje pre ulaska u EU imale su povratak levice na vlast, posle snaznog smaknuca, a onda dolaze nacionalisti. Iskljucivi rezimi puni detalja anarhije i diktature. Tako je i kod nas. Dok mi udjemo u tu EU da li ce ona da postoji do djavola. Sta cemo ako se do tada rasturi? Kako cemo onda kazati narodu da smo se zajebali skroz na skroz? Kako cemo sebi priznati strasnu iluziju? a desava se. I bice tako, da smo zivi i zdravi, pa gledali. Ko prezivi 3.sv.rat.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime