Ratna šteta – odgovor Ministarstva za rad

2
1143


Odgovor državnih organa gotovo, na bilo koje pitanje, sličan je ovom koji je gđi Arsić prosledilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Dakle, on je unapred formulisan, „brigo moja pređi na drugoga“. Ovde imamo i apsurd da Ministarstvo zna da je neka komisija dobila u zadatak da se pozabavi problem ratne štete i Drugog svetskog rata, ali uopšte se ne zna do kakvih zaključaka je ta komisija došla. Uz sve to, mandat takve komisije istekao je 2010. godine! Srpske vlasti uopšte nije sramota da pišu odgovore građanima, a da uopšte ne znaju šta je njihova komisija radila dve godine, a od onda je prošlo pet godina…

2 KOMENTARA

  1. Zadatak Komisije je bio da se utvrdi tačna visina ratne štete koja nije naplaćena od odgovornih država bivših agresora a koja se odnosi na Republiku Srbiju i građane Republike Srbije i da se Vladi predlože rešenja za moguću naplatu. Cilj koji je trebalo postići svodio se na to da se nađe pravo značenje dogovora Tita i Branta iz 1973. godine i utvrdi sudbina primljenih sredstava od SR Nemačke u iznosu od jedne milijarde nemačkih maraka, da se zatim odredi proporcija dela sredstava koja nakon secesije pripadaju Srbiji, i da se ispita mogućnost donošenja republičkog „Zakona o ličnom obeštećenju“, na osnovu kojeg bi se formirao poseban fond u budžetu Republike Srbije i izvršila isplata ličnog obeštećenja onim licima koja su bila žrtve ili su naslednici žrtava ratnih zločina a koja ni na koji način nisu bila obeštećena.
    Komisiji je istekao mandat pre nego je izvršila zadatak; novi mandat nije dobila, a pitanja na koja je trebalo da ponudi odgovore su ostala otvorena.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime